Помощ за инвертор!!!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Помощ за инвертор!!!

Мнениеот KD Solar » 17.01.2011 18:35

Здравейте,
пред мен седи една задачка. Правя една системка, която посредством заряден контролер зареждам 24V -ви aкумулатори. Имам 24V DC консуматори на DC шината и OFF GRID 1KW инвертор - 24/230V. Tрябва ми ON GRID инвертор, с входно напрежение 24V DC и мощност 1kW, т.е. искам да вържа с мрежата един ON GRID инвертор, който се захранва от акумулаторите (вечер). Знам, че за да е ефективен един инвертор, трябва по-високо напрежение, заради загубите, токовете и т.н. Наясно съм, че инвертора е малък за да продавам електроенергията, че няма да ми се изплати и т.н. Не търсете икономическо или пазарно обяснение - всичко го правя с опитна цел. Ако някой знае такова животно - да помага. Повтарям ON GRID инвертор 24/230V AC.
Поздрави.
Последна промяна KD Solar на 18.01.2011 10:07, променена общо 1 път
Аватар
KD Solar

Мнениеот DanielDimov » 18.01.2011 02:11

какво влагаш като смисъл в това "ON LINE инвертор" ?!?
DanielDimov

Мнениеот KD Solar » 18.01.2011 10:05

Благодаря Ви г-н Димов, веднага си поправям грешката, действително имах в предвид ON GRID. Нямам идея, от къде ми е влязло това "ON LINE". :cry:
Аватар
KD Solar

Мнениеот DanielDimov » 18.01.2011 14:59

Има основно два типа инвертори: "grid inverter" и "island inverter"

Първия тип инвертори са направени така че да "усещат" мрежата и подават енергия в синхрон с нея. Тези инвертори НИКОГА НЯМА ДА ЗАРАБОТЯТ ако не усетят захранваща мрежа! Тези инвертори ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СПИРАТ да работят когато мрежата я няма (разкачена е от останалата част). Цялата PV индустрия която се бори да продава енергията си (независимо дали на преференциални цени или на пазарни) се базира на такъв тип инвертори.

Втория тип инвертори сами генерират мрежата (създават я) - те си синтезират честотата (50 или 60 Hz), те си я изместват малко нагоре или малко надолу в зависимост от това дали има излишък от мощност или недостиг и т.н. Тези инвертори са за системи които НЯМАТ ВРЪЗКА с електрическата система на държавата/континента. Затова се наричат "island" - те все едно създават мрежа-островче отделена от голямата мрежа. Към един такъв инвертор могат да се закачат допълнително други инвертори от първия тип които да усещат мрежата която първия създава и да добавят мощност в нея ако първия е недостатъчен. От този тип инвертори са тайванските боклуци които се включват в запалката на колата и ти дават няколкостотин вата мощност да си включиш телевизора когато си на къмпинг. Естествено има и качествени такива които ти дават мрежа почти неразличима от голямата - единствената разлика между island-мрежата и голямата мрежа е в импеданса и - на малката мрежа импеданса е голям.

До колкото разбирам ти искаш от акумулатор да подаваш енергия в разпределителната мрежа (няма да питам защо - ти си наясно колко безсмислено е това - приемаме го като научен експеримент :wink: ) Значи ще ти свършат работа няколко микро-инвертора свързани в паралел. Стринг-инвертор няма да ти свърши работа защото той разчита на поне няколко панела свързани в стринг и при напрежение 24V изобщо няма да тръгне. Микро-инверторите които ще ти свършат работа трябва да са само с един вход за панел. Можеш да си направиш експеримента и само с един такъв. Провери за цени Enecsys и Direct Grid Technologies. Enphase Energy още не са направили 50 херцов вариант.
Последна промяна DanielDimov на 18.01.2011 15:20, променена общо 1 път
DanielDimov

Мнениеот KD Solar » 18.01.2011 15:19

Благодаря Ви г-н Димов. Наясно съм с двата типа инвертори, как работят и колко безмислено е да връщам в мрежата малкото енергия, която е съхранена в акумулаторните батерии. Както споменах и както и Вие сте писали, всичко това е с експериемнтална и лабораторна насоченост. Наясно съм, че трудно ще намеря стрингов инвертор за 24V и за това поисках жокер "помощ от колеги". Благодаря, ще проверя Enecsys и DirectGrid.
Поздрави
Аватар
KD Solar

Мнениеот Lupus » 18.01.2011 23:39

DanielDimov написа:....
До колкото разбирам ти искаш от акумулатор да подаваш енергия в разпределителната мрежа (няма да питам защо - ти си наясно колко безсмислено е това - приемаме го като научен експеримент :wink: )
.....

Означава ли това, че отричаш по принцип възможността да се натрупва през деня енергия в акумулаторни батерии, която да се отдава през нощта при необходимост в мрежата?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Re: Помощ за инвертор!!!

Мнениеот Miro » 19.01.2011 00:01

KD Solar написа:Здравейте,
пред мен седи една задачка. Правя една системка, която посредством заряден контролер зареждам 24V -ви aкумулатори. Имам 24V DC консуматори на DC шината и OFF GRID 1KW инвертор - 24/230V. Tрябва ми ON GRID инвертор, с входно напрежение 24V DC и мощност 1kW, т.е. искам да вържа с мрежата един ON GRID инвертор, който се захранва от акумулаторите (вечер). Знам, че за да е ефективен един инвертор, трябва по-високо напрежение, заради загубите, токовете и т.н. Наясно съм, че инвертора е малък за да продавам електроенергията, че няма да ми се изплати и т.н. Не търсете икономическо или пазарно обяснение - всичко го правя с опитна цел. Ако някой знае такова животно - да помага. Повтарям ON GRID инвертор 24/230V AC.
Поздрави.

Погледни дали това ти трябва - Steca Solarix PI 1100 - 24V
Miro

Мнениеот DanielDimov » 19.01.2011 01:38

Lupus написа:Означава ли това, че отричаш по принцип възможността да се натрупва през деня енергия в акумулаторни батерии, която да се отдава през нощта при необходимост в мрежата?

Не отричам че е възможно, а че е смислено :wink: :lol:
DanielDimov

Мнениеот KD Solar » 19.01.2011 10:39

Miro написа:Погледни дали това ти трябва - Steca Solarix PI 1100 - 24V

Този ще го използвам за OFF GRID, но търся ON GRID 24V/1000W.
Но започвам да променям концепцията, поради невъзможността да намеря такъв инвертор, който на всичко отгоре да има възможност за пълноценен мониторинг.
Аватар
KD Solar

Мнениеот DanielDimov » 19.01.2011 11:58

всички инвертори имат възможност за пълноценен мониторинг - бих се учудил ако някой няма... ако ти идва скъпо да си осигуриш пълноценния мониторинг от инвертора(ите) можеш да си купиш прост електромер с цифров изход от типа на Elster A100C - струва под 100 лв.
DanielDimov

Мнениеот Miro » 20.01.2011 00:22

KD Solar написа:Този ще го използвам за OFF GRID, но търся ON GRID 24V/1000W.
Но започвам да променям концепцията, поради невъзможността да намеря такъв инвертор, който на всичко отгоре да има възможност за пълноценен мониторинг.

Извинявай, нещо недопрочетох заданието. Значи за грид инвертор - SunnyBoy 1100. Обаче той иска на входа фотоволтаици, а не батерии.

Доколкото схващам, искаш да тъпчеш батериите със скъп ток дневна тарифа и да инжектираш евтин през нощта. Вярно няма пазарна логика на пръв поглед но все пак хората го правят с цел въвеждане на умните мрежи. Изрови документация на sunny backup 5000 примерно и там ще откриеш battery grid feed опция с две възможности за управление - по време и по сигнал от оператора на мрежата. Целта е да се инжектира балансираща енергия в мрежата, която да се заплаща от оператора. Една система е нищо, но ако си представиш 1000 домакинства с 5 киловатов бекъп инвертор и подходящо количество батерии - ето ти 5 мегавата мощност за няколко часа и точно в този клон, в който ти трябва.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 20.01.2011 15:54

в умните мрежи има заложено като идея дори следното:

от мрежата ще се зареждат (в едно далечно и прекрасно бъдеще) множество електромобили... тези от тях които вече са с пълни или почти пълни батерии ще могат да връщат в мрежата енергия за кратко време с цел стабилизация и обиране на внезапни пикове. естествено всичко това ще става благодарение на съответните комуникационни протоколи така че собственика на колата да не си плати повторно тока който е подал обратно към мрежата
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 20.01.2011 18:51

Това с леките коли е върха.............

Ами ако си зареждам GSM-a, дали и той от време на време ще връща енергия?

И какво става с КПД-то на зарядната система и на самия акумулатор на колата или GSM-a? Та при тази врътка ще се губят поне 15-20% енергия. Кой ще ми компенсира загубите при тази хватка напред-назад?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 20.01.2011 20:09

Аз и сега го правя....като спре тока,ходя до колата,вземам акумулатора,и в къщи става светло....а и някой други екстри могат да се включат. :D
Но като идея за включване към мрежата,мисля че няма да е рентабилно.
lz1wvm

Мнениеот DanielDimov » 20.01.2011 21:50

това с колите беше само пример...

идеята е че в умните мрежи могат да съществуват устройства които основно са консуматори, но имат в себе си складирана енергия и могат ако им бъде поискано да "помогнат" на мрежата в критичен момент. такъв тип помощ вероятно ще продължва милисекунди или няколко секунди най-много. типичните устройства които могат да влязат в тази роля са колите и UPS-ите. естествено че ако едно устройство има такава възможност то тя ще може да се изключва, но едва ли някой ще го прави...

всичките тези неща са още в процес на стандартизиране - не се знае като излязат стандартите какво ще е заложено в тях, но мен лично идеята ме кефи! със сигурност проблема с плащането ще е измислен.
DanielDimov

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали