Цена на Външна връзка

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Цена на Външна връзка

Мнениеот icoboss » 20.01.2011 18:48

Здравейте,

Тъй като аз напредвам лека-полека искам да попитам нещо, което ме притесни до етапа до които стигнах!
Моята централа е в рамките на селото. Вече съм близо до предварителен Договор и общо взето ми се изясни външната връзка като параметри, но не и като цени за съжаление. Та въпроса ми е следния: По така представените параметри по долу може ли да ми помогнете да си сметна цялата външна връзка:

1. БКТП (63KwA/0.4/20kW), като меренето ще става във самото БКТП - трябва ми приблизителна цена на цялото съоръжение заедно с КРУ, табла, електромери и т.н (предвидено е в имота)

2. Трасе - 500 м, дълбочина 80см, настилка (черен път) - трябва ми цена на трите кабела на м' и цена на изкоп,насип, уплътняване на м'

3.Присъединяване - присъединяването се извършва към съществуващ СРС, тоест трябва да се предвидят разните му джажи (РОМ, ..и тн)..нямам представа и не знам колко струват?

4. Спиране далекопровод 20КV в района на ЧЕЗ...?

5. Право на преминаване - за тези 500 м минавам само по общински улици. Колко мога да очаквам като цена на 1м" за право на преминаване?

Благодаря ВИ, предварително!
...безкрайни са само две неща: вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен...
icoboss

Мнениеот Mateev » 20.01.2011 18:50

Всичко ще ти струва около 70-80 хиляди лева.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ivanvarna » 20.01.2011 19:05

Mateev написа:Всичко ще ти струва около 70-80 хиляди лева.

Реколзера влиза ли е в тези 70-80 пари.
ivanvarna

Мнениеот Vandal » 20.01.2011 20:15

Ако трябва и нов ЖР стълб..
Аватар
Vandal

Мнениеот icoboss » 21.01.2011 00:10

Няма нужда от ново ЖР, просъединявам се към съществуващо ЖР.
...безкрайни са само две неща: вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен...
icoboss

Мнениеот icoboss » 21.01.2011 11:08

Mateev написа:Всичко ще ти струва около 70-80 хиляди лева.

Благодаря, но аз преди малко получих една разбивка на цените от една фирма и излиза малко различно:

1. БКТП (63KwA/0.4/20kW), като меренето ще става във самото БКТП - трябва ми приблизителна цена на цялото съоръжение заедно с КРУ, табла, електромери и т.н (предвидено е в имота) -
20 000 лева
(тук имам в предвид тези белите къщички, а не бетонови)

2. Трасе - 500 м, дълбочина 80см, настилка (черен път) - трябва ми цена на трите кабела на м' и цена на изкоп,насип, уплътняване на м' -

цена на кабелите - 500*3*7лв/м' = 10 500 лева
Цена на изкоп/насип - 500*7 = 3500 лева

3.Присъединяване - присъединяването се извършва към съществуващ СРС, тоест трябва да се предвидят разните му джажи (РОМ, ..и тн)..нямам представа и не знам колко струват? - общо 3000 лева

4. Спиране далекопровод 20КV в района на ЧЕЗ...? - 3000 лева (това е в случай, че цялата външна връзка я дадеш на местна фирма да я изпълни)

5. Право на преминаване - за тези 500 м минавам само по общински улици. Колко мога да очаквам като цена на 1м" за право на преминаване? - 500*2лв/м' = 1000 лв

Общо: 41 000 лева

Моля за съвет дали не ме заблуждават?
icoboss

Мнениеот Mateev » 21.01.2011 11:40

БКТП-то с трансформатора ще ти излезе поне 50 000 лева без ДДС. Другото е вярно.

Много внимателно прочети предварителния договор, за да видиш какво трябва да има вътре в БКТП-то. Там е тънкия момент - доколкото познавам ЕРП-тата от стотиците договори със съществуващи клиенти, бас ловя че и на тебе са ти предписали да правиш трафопост по последен писък на модата, натъпкан със скъпо (и ненужно) оборудване.
Последна промяна Mateev на 21.01.2011 11:42, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот kostov » 21.01.2011 11:41

Имаш ли становище за присъединяване и някакви предписания от ЧЕЗ?
И къде ти се намира обекта?
За БКТП-то парите са твърде малко?
Реклоузер и телеуправление ще има ли няма ли да има?

От последния ВЕЦ в района на ЧЕЗ, който пуснахме БТКП малко по-мощно излезе 55 000. С мощност като твоето ще дойде към 50 000, с трансформатор с ниски загуби, с мерене на високата страна, с управляем прекъсвач, със защита SEPAM на Сименс и изградено телеуправление и телемеханика.
В последно време всичките нови присъединения на ЧЕЗ ги правим с телемеханика, трябва да си го изясниш този въпрос.

Цените за кабела са такива, изясни си какво сечение ще слагаш - разликата между 35 и 50 кв^2 е 0.60-0.70 лв/м ; цените за изкопа също горе долу, но могат да паднат и надолу в зависимост от конкретния терен.

По точка 3 и 4, Оборудването на СРС заедно с изключването ще ти излезе между 2500 и 3000 лв общо.

По точка 5 - правото на преминаване си зависи от общината и трябва да си го изясниш с тях.

Поздрави
Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот icoboss » 21.01.2011 13:49

kostov написа:Имаш ли становище за присъединяване и някакви предписания от ЧЕЗ?
И къде ти се намира обекта?
За БКТП-то парите са твърде малко?
Реклоузер и телеуправление ще има ли няма ли да има?

От последния ВЕЦ в района на ЧЕЗ, който пуснахме БТКП малко по-мощно излезе 55 000. С мощност като твоето ще дойде към 50 000, с трансформатор с ниски загуби, с мерене на високата страна, с управляем прекъсвач, със защита SEPAM на Сименс и изградено телеуправление и телемеханика.
В последно време всичките нови присъединения на ЧЕЗ ги правим с телемеханика, трябва да си го изясниш този въпрос.

Цените за кабела са такива, изясни си какво сечение ще слагаш - разликата между 35 и 50 кв^2 е 0.60-0.70 лв/м ; цените за изкопа също горе долу, но могат да паднат и надолу в зависимост от конкретния терен.

По точка 3 и 4, Оборудването на СРС заедно с изключването ще ти излезе между 2500 и 3000 лв общо.

По точка 5 - правото на преминаване си зависи от общината и трябва да си го изясниш с тях.

Поздрави
Костов

В становището пише следното: "В имота да се ситуира електрическа уредба на генераторно напрежение и трафопост"
"Мощността на трансформатора в трафопоста да се предвиди в зависимост от сегашните и бъдещите нужди на обекта"
Реклоузер и телеуправление незнам дали ще има? Обаче мога да ги питам. Мога ли да поискам (неофициално) да не ми ги предписват ненужно оскъпяващите джажи?...и кои са те?
Благодаря за отговора!

За Ваша информация и на всички във форума:
ЧЕЗ издават становища и предварителни договори за връзка с тяхната мрежа на база на следното:
- до 15 кВ - директно на ниско до наи-близкия до имота стълб
- 15-30 кв - на ниско, но в началото на мрежата (на съществуващ траф или близо до траф).
- >30кв - задължително изграждане на нов траф
icoboss

Мнениеот kostov » 21.01.2011 15:27

Не ти е достатъчна информацията или това е информацията от становището за възможността за присъединяване.
Обикновено в становището се съдържа информация за:
-прекъсвач или мощностен разединител
-сектор мерене на високата страна за монтаж на токови и напреженови трансформатори
-захранване и охрана на трансформатор
-трансформатор
-табло НН

Понякога се поставят и изисквания към вида на БКТПто и изпълнението му - на ивични блокове ли ще бъде, как ще бъде
Тези неща са определящи за цената на БКТП-то. В твой интерес е да си проектираш и поръчаш БКТП с трансформатор с намалени загуби - също опреедлящо за цената.

Новата мода е да се прави и телеуправление и телемеханика за да могат да ти пускат и спират централата при нужда от диспечерския център - цената му е около 5-6 000 лв според зависи.

Възможности за неофициален пазарлък има ако си ги създадеш или ако след издадено становище си бориш по официален път точки в него, но времето и нервите които ще изгубиш в балтаене в ЧЕЗ може да са по-скъпи в крайна сметка.

На мен не ми стана ясно тези цифри за планиране на разходите за играждане на централата да кажем в рамките на годината ли са.. или за кандидатстване по проект?

Поздрави
Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот icoboss » 21.01.2011 16:17

...за кандидатстване по проект по 312, но искам да знам дали за 50кв централа има смисъл да правя външна връзка за 80хил. лева..???...или да си търся друг имот....
..... а и току що разбрах, че правото на преминаване ми е 10лв/м'......и това е в едно забутано българско село....500*10=5000 лв само за право на преминаване... :evil:
icoboss

Re: Цена на Външна връзка

Мнениеот Vandal » 21.01.2011 16:42

icoboss написа:Здравейте,

Тъй като аз напредвам лека-полека искам да попитам нещо, което ме притесни до етапа до които стигнах!

Е ти чак сега ли се сети да сменяш с друг имот.
Тия сметки се правят още преди да си купил земята.
Аватар
Vandal

Мнениеот andrea » 21.01.2011 16:54

можеш да си проектираш централата, да си извадиш разрешение за строеж, да си подадеш документи в ДФЗ и чак след това ако решиш да я строиш да правиш външните връзки...
andrea

Мнениеот kostov » 21.01.2011 17:18

andrea написа:можеш да си проектираш централата, да си извадиш разрешение за строеж, да си подадеш документи в ДФЗ и чак след това ако решиш да я строиш да правиш външните връзки...

:) е естествено

@Вандал,
не го обезсърчавай колегата. Терена не е от каквото и да било значение за 50те хиляди за БКТП.
Относно присъединението - да, при разстояние от 500 метра за 50 kW и ако терена не е твой може да потърсиш друг, ако стигнеш до там просто трябва да говориш с някой по-предприемчив кмет каквито има много и да ти кажат къде в селата им има подходящи места - те отдавна са ги проучили :)

Има предостатъчно теми, в които се говори колко излиза външното захранване - и като го смяташ за проект по 312 (имайки предвид времето за разглеждане и движението на цените) - 80 хиляди е по-правилната цифра, за напълно оборудван по-последния писък на модата в ЧЕЗ :)

Поздрави
инж. Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот Емил » 21.01.2011 17:45

"Бялата къщичка" си е бетоново КТП по стандарт на ЧЕЗ. Не е никак евтина тая коруба от бетон. Отделно само токовите и напреженови трансформатори към КРУ мерене са 4 хиляди лева. Вероятно колегата, който е дал офертата е гледал да ти ги спести, ама после може да се наложи да ги плащаш, защото ЧЕЗ обикновено се дърпат да ги доставят.

Друг е въпросът ако ти приемат трафопост от вида ШКАФ-КТП за малки трансформатори. Но това е друга тема. След като говорим за БКТП, цената 20 000 лв е доста ниска.
Аватар
Емил

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали