Партньорство и/или 100% изкупуване на готови проекти по 312

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 14:27

А, още нещо: можеш ли да докажеш чистия произход на твоята "помощ", ако някой ни позапита по въпроса някога си...
EOS Technologies

Мнениеот NWI » 11.02.2011 14:38

Между другото, ако някакво решение на ДФЗ или друг държавен орган (включително и съдът), което е в разрез със закона ви лиши от възможността да реализирате вашия проект, можете да заведете иск по ЗОДОВ(ЗОДВПГ) ЗАКОН ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ ПРИЧИНЕНИ НА ГРАЖДАНИТЕ

Въпросният иск може да бъде за пропуснати ползи за целия експлоатационен срок на централата. Исковете по този закон не изискват авансово плащане на процент от сумата на иска, което е огромно улеснение при искове за големи суми. Освен това ЕСПЧ (Съдът в Старсбург) много често се позовава на ЗОДОВ при своите решения.

Това е малко в страни от темата, но мисля, че е важно да не позволяваме чиновническия произвол да остава безнаказан. Ако държавата бъде осъдена, тя има право на регресен иск срещу чиновника чиито действия или бездействия са причинили вредата.

Ако някой мисли, че правата му са били нарушени по този начин може да се свърже с мен на ЛС за да му дам насоки как да процедира.
NWI

Мнениеот NWI » 11.02.2011 14:43

Относно "чистия" произход на финансите, разбира се, че може да бъде доказан с платени данъци в БГ и чужбина за последните 10 години. Освен това при всяка транзакция над 5000лв се попълва декларация за произход на средствата, т.е. при евентуално прехвърляне на дялове ще има такава декларация.
NWI

Мнениеот NWI » 11.02.2011 14:56

Към EOS Technologies:

нямаме типова оферта или договор в предвид и нещата подлежат на индивидуално договаряне, което зависи от много фактори като размер на централата, размер на субсидията, нашето процентно участие и т.н.

Ще си позволя да цитирам от първоначалния ми пост:
...разбира се лицето или организацията изготвили проекта и довели го до одобрение, ще получат съответните дивиденти за предприемачеството и труда си. Например, за проект на стойност 250000 евро (оптимален вариант), личното самоучастие (20%) е 50000 евро. Ако ние предоставим цялата или част от сумата, процентното ни участие няма да е пропорционално, а ще е в полза на лицето изготвило проекта. Ще се вземат в предвид цената на земята както и осъществените разходи до момента...
NWI

Мнениеот energy11 » 11.02.2011 15:27

Относно дяловете в ООД-то. По-преди имаше много писане по подобен казус със същия ефект. Дали съседните проекти ще минават, тъй като:
1. собствениците на земята нямат нищо общо
2. собствениците на фирмите нямат нищо общо
3. нищо не било изрично казано в наредбата
4. проектите били различни
5. офертите били различни
6. между съседните обекти ще има ограда
7. всяка фирма ще има отделно фургонче с отделна охрана
и какво ли още не....
До сега не съм чул да са минали съседни проекти, въпреки, че няма (или по-скоро беше написано много общо в наредбата) конкретен текст казвайки, че съседни проекти няма да минават.
Казусът с дяловете в ООД-то съм сигурен, че е същия. Написаното в чл. 43 от наредбата ще бъде тълкувано в полза на Фонда. Иначе някой експерт от фонда, който няма право да кандидатства ще регистрира фирма на името на чичо Цветко от 6-тия етаж и след като реализира проекта и получи субсидията ще изкупи дяловете на Цветко и хоп - финтирахме фонда... Номерът на експерта може да мине ако Цветко си продължи да бъде собственик на дяловете на фирмата и се отчита на екперта. Това е моето скромно мнение.
energy11

Мнениеот YordanIvanov » 11.02.2011 15:50

NWI написа:...
Относно присъствието ми във форума мога да заявя, че го следя и чета от началото на 2008г. Просто досега съм намирал отговори на всичките си въпроси без да се налага да задавам такива и затова не съм се регистрирал. Поздравления за което, защото това означава, че форума е доста изчерпателен ако човек се порови из него.

Ето това ме дразни мен. Значи 3 години си четеш, намираш си отговорите на всичките ти въпроси и за това не си се регистрирал. Поздравления за кое? Може би за колегите, които са ти поднесли тази информация, а ти три години си четеше и не реши да споделиш с нас поне едно нещо, което си разбрал.

Колега, въпреки че разговора доби добър тон, за мен ти продължаваш да бъдеш НЕпрофесионалист и да изглеждаш НЕсериозно за това което предлагаш, защото май и ти самия не знаеш какво е то.

Имам проект 74 киловата, който е одобрен, но нямам пари да го финансирам и после да си взема субсидията. 100% съм собственик на дяловете, какво ми предлагаш?
YordanIvanov

Мнениеот NWI » 11.02.2011 15:58

Към energy11:

казуса не е същия и дори не е подобен от юридическа гледна точка, въпреки че ако два съседни или находящи се в едно населено място проекта могат да докажат абсолютна липса на свързаност, няма сила на света която да им откаже по законен път. Това че ДФЗ нарушава закона не означава, че са прави или въздесъщи, нито пък недосегаеми.

Това ми дава и друга идея!

НОВА ОФЕРТА!!!

Интересуваме се и от дялово участие в дружества с несправедливо отхвърлени проекти, като ние ще понесем цялата тежест на последващите съдебни битки. Свържете се с нас и нека нашите юристи преценят дали има нарушение на закона и на правата ви.

По принцип и забавянето при разглеждането на заявленията е достатъчно основание за иск, но там може да ги съдиш само за евентуални лихви докато при незаконосъобразен отказ имаш пропуснати ползи.
NWI

Мнениеот Miro » 11.02.2011 16:02

Ще ми се да видя обжалвано решение за отказ за финансиране на ДФЗ за съседни парцели и т.н. неща, които по принцип ги няма заложени в наредбите. Както и съдебно тълкувание на термина "изкуствено създадени условия", както примерно биха изкарали от ДФЗ влизането в дружеството на лице, неприсъствало в него по време на одобряването на проекта.

Има и други въпроси от технически характер - какво става, ако дай Боже изплатят субсидията и ако не дай Боже не я?
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 11.02.2011 16:05

1. Някой може ли да каже, каква е вероятността, след изпълнение на централата, да си вземеш одобрените пари като субсидия. Някой взел ли е досега тези субсидии - да, или не?

2. Най-справедливия вариант за такава оферта (явно има пазар за такова сътрудничество) може да бъде определен публично във форума. Иначе само ще си пишем лични до безкрайност.

3. Тогава всеки може да си напише параметрите на проекта тук (ако Матеев няма нищо против) и да види има ли отзвук или само си говорим от 5 години насам празни приказки.

От моя страна са важни следните неща:

1. Фиксирана ли е цената на изкупуване за целия срок?

2. Задължен ли съм да сключвам договор за изкупуване с НЕК и може ли този да се напасне, ако е задължителен. В Германия си има ВЕИ-Закон и вече никой не подписва смъртоносните договори на НЕК. И те вече и не се натискат да го подписваш, защото имаше много съдебни решения в полза на инвеститора.

3. Необходимо ли е да издавам фактура всеки месец за следващите 25 години или може да ми се плаща определена сума месечно и в края на годината да се направи изравнение/салдо между мен и НЕКа след отчитане на електромера?

Имам още, но без тези отговори цялата работа няма смисъл (за нас поне).
EOS Technologies

Мнениеот NWI » 11.02.2011 16:49

Към YordanIvanov:

моите уважения, но ако през тези 3 години бях задавал глупави въпроси, Вие най-вероятно щяхте да ме обвините, че не чета форума и всичко го има написано, както се случва често с новорегистрирали се.

Сега ме обвинявате, че чета форума. Какво да напиша след като моите познания не се сравняват с тези на активните участници във форума. Аз не съм експерт по ВЕИ, нито по еврофондове. Моят интерес доскоро е бил само любителски, сега е инвеститорски. Вие ако купите акции от Мерцедес, мислите ли, че ще Ви питат колко коли сте построили, какво разбирате от коли и защо не сте ги уведомили 3 години по-рано, че евентуално можете да имате интерес.

Относно предложението Ви за вашата централа 74кв, ако сте сериозен в намеренията си, а не правите само провокация, изпратете контакти и малко повече информация на ЛС и ще се срещнем да обсъдим.
NWI

Мнениеот energy11 » 11.02.2011 17:13

NWI написа:Към energy11:

казуса не е същия и дори не е подобен от юридическа гледна точка, въпреки че ако два съседни или находящи се в едно населено място проекта могат да докажат абсолютна липса на свързаност, няма сила на света която да им откаже по законен път. Това че ДФЗ нарушава закона не означава, че са прави или въздесъщи, нито пък недосегаеми....

Kазусът може да е различен, но ефектът ще е еднакъв на 100%. Темата за съседните проекти е обсъждана във форума с цели страници, но ефектът от нея си остава - такива проекти не минават. Сигурен съм, че и покупко-продажбата на дяловото участие ще отиде на същия хал. В България излиза, че е по-важно какво прави фонда, а не на какво основание го прави. А на никой не му се занимава със съдилища и още години изгубени нерви.
energy11

Мнениеот NWI » 11.02.2011 17:30

На нас ни се занимава със съдилища, защото иначе ще продължат издевателствата от една група чиновници. Лично съм осъдил държавата 3 пъти, вярно за дребни неща, но поне разбрах, че ако наистина и неоспоримо са ти нарушени правата, печелиш делото без съмнение, след много време разбира се.

Както и да, нека всеки на когото му е отхвърлен проекта заради съседни имоти и разбира се може да докаже, че наистина не е свързан с другия бенефициент, да се свърже с нас на ЛС. В крайна сметка какво има за губене след като вече проекта е получил отказ, няма да се смилят и да си променят мнението.
NWI

Мнениеот Mateev » 11.02.2011 17:55

Имам непотвърдена информация, че всички отказани проекти заради съседни централи май отново са върнати за разглеждане и ще участвуват в ранкирането по точки. Информацията е от мои клиенти с върнати проекти, които са правили запитвания в ДФЗ и там в компютрите вече не пише, че проекта е върнат, а че се намира в отдел не знам кой си.

Изглежда ДФЗ вече има загубени дела за съседни проекти и в момента отново си преразглеждат критериите за отказ. Дано слуха да се окаже истински.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 11.02.2011 23:54

Mateev написа:....
Изглежда ДФЗ вече има загубени дела за съседни проекти и в момента отново си преразглеждат критериите за отказ. Дано слуха да се окаже истински.

Поне на теб трябва да ти е ясно, че ако един проект трябва да бъде отказан, той ЩЕ БЪДЕ отказан. Ако падне този мотив в съда, ще извадят друг, ако оспориш и него ще се измисли трети и така докато стане безсмислено, тъй като са пропуснати всякакви разумни срокове.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 12.02.2011 01:32

Отново ще си изкажа мнението, че 99% от съседните проекти са си свързани и съм твърдо ЗА да се отказва съфинансиране на такива. Програмата трябва да служи за стимулиране на стопанската инициатива в селски райони, да се изготвят малки проекти, а не един и същи големец просто да усвоява пари, чрез 5-10 проекта, като при това не си е направил труда да избегне свързаността.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ