от zenik » 10.11.2008 21:08
Въпросът беше, че е глупаво общините да събират одити, но не съм успял да скрия мнението си, че и към одитите съм доста резервиран. Ето защо:
1.Гешката 4% върху какво е и с какво е гарантирана? За съжаление много реномирани устройства в света се продават с грешка примерно 3%, а на практика с 10%. Фирмите носят отговорност на думи, но не и финансово или наказателно и наблягат на маркетинга - форма, вид, шоу и т.н. На мене примерно опция да меря 50 точки в едно село ми се струва ненужна, мерили ли сте 50 пъти в една точка - това би отсяло донякъде стохастични грешки, без постоянните?
2.Каква грешка върху точността на интересуващата ни величина - реално произведена енергия, при горната грешка от измерванията се гарантира (при константна радиация), при това изводът да не е интуитивен. Това е най-маловажно, но ще го засегна. Всички инженери учим числено устойчиви методи, теория на грешките и т.н. но когато трябва да ги използваме, подхождаме интуитивно, по-често успешно, но понякога сме и много изненадани. Виждал съм примерно следяща система подобно на слънчев панел, клюмне след 3 месеца на запад и не се връща, при изряден хардуер. Дяволски трудна за откриване грешка - след 2 месеца, някой се сеща че грешка в 15-я знак се е натрупала, и си спомняме за методите на Гаус и всички след него с теории по въпросите, по по-трудния начин
3.Как да съм загрижен за 4% грешка от измерванията, при положението, че слънцето лесно може да ми погоди номер от 20% ?
4.Ако викна фирма А и фирма Б, с 4% ли ще им се различават прогнозите? Ето този въпрос е най-болния, и дори на предишните три отговорът да е под 1%, бих твърдял че наредбата е близо до идиотщината - много далече от реалността. Ситуация: място 600м2 до София по 100 евро/м2, човекът вика група геодезисти, по 45лв. на колче. "Колко ви е точността на измерване?" "Цепим сантиметъра на две". Не се съмнявам, като гледам че уредът им струва повече от колата им Лада-Нива. "А защо на другия съсед, дето му го мериха преди 2 седмици друга фирма, колчето е на 1.5м от вашето? При лице 20м, на тоя му режете 3000 евро, да не говорим за назъбения път?". "Те ползват друга карта, но нашта е по-точна". От къде имат различни карти, мисля че само веднъж минава самолет отгоре да снима, не знам и не ме интересува. Моя въпрос не беше за техниката им, а за измерването им. И с рулетки да идваха е приемливо, но да не правят циркове. Ами Георги Тончев като казва че ФЕЦ се изплаща за 6-7 години, да не го обосновава и в одитите си.
Кой от форума би пропилял време да търси одитите на някой си и знае ли някой къде? Аз бих. За да скалъпя някой формален за себе си, с извинение. От реални данни обаче живо се интересувам и благодаря на хора като от СТС които ги публикуват. При тези дотации, държавата може да иска спокойно данните от производителите и за да не стават груби грешки, и от ЕРП-та. При толкова ФЕЦ-ове у нас, ще им направя статистиката и сам, без пари върху едно PC, да не се мотат с конкурси, братовчеди, рушвети и да забатачат работата пак.