Vandal написа:TT написа:При идеални условия в България, подчветавам идеални, хоризонтален терен и най-добрата технология към момента върху стандартни фиксирани конструкции, се събират 100kW на декар.
Ти за отстояния чувал ли си!
Ето ти една централа при идеални условия с 230 W панели:

Като сложиш 5 м отгоре и по 3 м за останалите сметни си ги сам.
Или чакай, аз ще ти ги сметна че ти си зает да четеш публикации

1204 + 772 =
1976 кв.м при идеални условия.
Колеги Vandal и Gio,
Признавам, фен съм на SunPower

, най-мощния с 19.1% КПД на панела, не на клетката (знаете прекрасно), друг е въпроса до колко това е истина в реалното електро производство,
използвам панела (Е-19, 238 Wp, 15кг.) защото е с най-малкия размер, най-лекия и съответно най-здравия (прекрасен за снега, вятъра и градушката в България),
наклон на конструкцията 25º което поражда загуби в електро производството под 0,5% на година, което е нищо, това ми показват симулациите,
5 редова стандартна конструкция като панелите са легнали на дългата си страна, професионалната конструкцията се проектира по принцип само за мегаватови проекти в огромни парцели,
2см отстояние между панелите в конструкцията,
неподвижно свързаните алуминиеви профили под панелите са с максимална дължина 18м заради температурните разширения на алуминия, което автоматично задължава всяка конструкция да има максимален размер не повече от 18 метра.
отстояния между конструкциите в същия ред 15-20см, няма нужда от повече, освен ако не искаш да минаваш покрай всяка конструкция (въпрос на решение от страна на инвеститора), добре е да се направят 2-3 пътечки за да не навиваш километри в централата,
наклон на слънчевите лъчи на 21 декември изчислено между 25.31º за южна България (община Кирково) и 23.14º за северна България (община Свищов);
взимам за база нещо средно 24.14º,минимално отстояние между редовете 7.54м.
Така че за чиста площ с премахнати отстояния според ПУП от
1331.85м*252.72м = 336585.132 м2 / 1000 = 336.58 декара
събират се 139060 панела * 238w = 33096280w или 33.096 MW
На 336.58 декара спокойно събирам 33.096 MW при идеално хоризонтален терен.
Ако терена е с лек южен наклон, могат да се съберат малко повече Ватчета
Тези изчисления не са задължаващи за никой, а по-скоро индикативни или осреднени за единица площ.
Колеги, ако ви се играе да смятате и да чертаете, проверете ги.
Това е истината за мен.
Vandal, в горе посочения ти пример ти явно използваш по-голям по размери панел с по-малка мощмост 230вт и по-тежък(около 20-25кг), затова и конструкцията трябва да е или по-здрава(кето е цифра) или с по-малко панелчета както е в случая ти с 3-те реда.
Разликата е очевидна Сър Vandal.
Ето едно малко ъгълче от чертежчето