Ветрогенератори и Фотоволтаици

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Ветрогенератори и Фотоволтаици

Мнениеот izmirov » 24.03.2011 17:01

Здравейте, интересува ме за хибридни електро централи (ветрогенератори и фотоволтаици) каква е нормативната рамка, сервитути, начин на присъединяване и друга полезна информация. Благодарен съм на всеки, който се включи в темата и ще съм благодарен за всяка полезма информация.
izmirov

Мнениеот BulSpace » 24.03.2011 19:09

Ако ще продавате електроенергията е необходимо да имате два отделни инвестиционни проекта, две разрешения за строеж с две независими търговски мерения...
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот izmirov » 25.03.2011 16:24

А има ли някакво значение ветрогенераторите как ще са разположени спрямо фотоволтаиците и някакви изисквания за растояние между тях?
izmirov

Мнениеот Mateev » 28.03.2011 20:29

Ами да. Ветрогенератора се явява засенчващ обект за фотоволтаичните панели (стрингове). За да може загубите от неговото засенчване да са в поносими граници, трябва фотоволтаиците да са отдалечени на поне 3 пъти височината във всички посоки. Е, на юг може и 2 пъти.

И тъй като съвременните ветрогенератори на майтап са високи по 100 метра, то това означава, че един кръг с площ около 30 декара (600x600m) около ветрогенератора е напълно неизползваем за фотоволтаична централа.

Аз лично не бих намесвал вятърни и слънчеви централи в непосредствена близост.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот backo » 29.03.2011 10:35

Що се отнася до дифузната радиация, да. Но ветрогенератора е доста рехава конструкция и загубите от засенчване на дифузната радиация няма да са големи.
Що се отнася до директната слънчева радиация, то при хоризонтален монтаж забранената зона е кардиоида. При монтаж под оптимален наклон е близка до полукръг.
backo

Мнениеот retro » 29.03.2011 15:41

Mateev написа:....
И тъй като съвременните ветрогенератори на майтап са високи по 100 метра, то това означава, че един кръг с площ около 30 декара (600x600m) около ветрогенератора е напълно неизползваем за фотоволтаична централа.

Аз лично не бих намесвал вятърни и слънчеви централи в непосредствена близост.

Достатъчно е да се предвиди монтаж на кулата (кулите) на ветрогенератора от северната страна на фотоволтаичния генератор (зад последния северен ред на соларните модули) - на разстояние приблизително равно от двата края на реда и на съответното отстояние от него.... и да се има предвид, че през лятото слънцето игрява от азимут приблизително -120 градуса (североизток)

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... 70&bih=826
retro

Мнениеот izmirov » 30.03.2011 15:05

А случайно някой да знае в коя наредба или закон мога да проверя дали има и какви са изискванията за разстояние между ветрогенераторите.Явно те са с по-специфичните изисквания и има ли някъде описано спрямо големината на перките или мощността им съответно някакви изисквания за разстояние.
izmirov

Мнениеот retro » 31.03.2011 23:26

Минималното разстояние между центровете на две генераторни кули е равно на сбора от дължината на едно витло на единия ветрогенератор и дължината на едно витло на другия ветрогенератор - елементарно :idea:
retro

Мнениеот batman » 31.03.2011 23:41

Ей Ретро, то аз не твърдя да съм специалист по вятърни генаратори ама ти направо утрепа коня. Добре разбрахме че си учил математика до 5 клас, ама не се изказвай неподготвен, че си смешен.

Най-малкото не можеш ли да помислиш малко преди да пишеш като невиждал и да пускаш само спам постове. Ами я се позамисли- за да не си влияе дин на друг генераторите не е само чиста математика, ами и малко физика, поток на флуиди, че тия генератори се въртят не само по Х ами и по Y , и че за да се изпозва ефективно енергията на вятъра не става да ги набодеш като колци един до друг....

Ама и математиката ти куца щото ако хипотетично ги наредим както си написал, и като помислиш малко повече , че центъра на въртене на перката не съвпада (при повечето генератори) с центъра на въртене на оста по Z на целия генератор, ще разбеш че твойте така наредени ветрогенератори ще си счупят перките ако застанат на определена позиция.

Абе направо спирам да пиша, не ми действа здравословно, ама просто сега не се сдържах.

retro написа:Минималното разстояние между центровете на две генераторни кули е равно на сбора от дължината на едно витло на единия ветрогенератор и дължината на едно витло на другия ветрогенератор - елементарно :idea:
batman

Мнениеот Vandal » 31.03.2011 23:47

izmirov написа:А случайно някой да знае в коя наредба или закон мога да проверя дали има и какви са изискванията за разстояние между ветрогенераторите.Явно те са с по-специфичните изисквания и има ли някъде описано спрямо големината на перките или мощността им съответно някакви изисквания за разстояние.

Няма такава наредба, и няма и да има.
В международното проектиране се смятя че че четири роторни диаметъра е минималното отстояние.
Разбира се има и изключения.
За БГ правилото си важи.
Аватар
Vandal

Мнениеот retro » 01.04.2011 00:22

batman написа:Ей Ретро, то аз не твърдя да съм специалист по вятърни генаратори ама ти направо утрепа коня. Добре разбрахме че си учил математика до 5 клас, ама не се изказвай неподготвен, че си смешен.

Най-малкото не можеш ли да помислиш малко преди да пишеш като невиждал и да пускаш само спам постове. Ами я се позамисли- за да не си влияе дин на друг генераторите не е само чиста математика, ами и малко физика, поток на флуиди, че тия генератори се въртят не само по Х ами и по Y , и че за да се изпозва ефективно енергията на вятъра не става да ги набодеш като колци един до друг....

Ама и математиката ти куца щото ако хипотетично ги наредим както си написал, и като помислиш малко повече , че центъра на въртене на перката не съвпада (при повечето генератори) с центъра на въртене на оста по Z на целия генератор, ще разбеш че твойте така наредени ветрогенератори ще си счупят перките ако застанат на определена позиция.

Абе направо спирам да пиша, не ми действа здравословно, ама просто сега не се сдържах.

Верно, отворко. Учил съм математика само до 5-ти клас, защото успях да взема целия материал по математика до 12-ти клас на 11 годинки. Ама съм учил и български език и литература и куп други още предмети... А ти, като гладам как пишеш - май си спрял да учиш още в 3-ти клас и то защото са те скъсали по български.
И в тая връзка няма и смисъл да те питам за твоя IQ, сигурно още е отрицателен.
И това добре, няма лошо - природата не е дала еднакво акъл на всички... Ама поне чувство за хумор нямаш ли? Не се ли усещаш...
Абе аре че много време ти отделих.
retro

Мнениеот ferdy » 01.04.2011 13:32

ВЕрно ли, бе, ретро, си литературен критик? ГлАдам те, че и на теб ти куца правописа.

А по темата: приема се, че два ветрогенератора не си пречат, по отношение на ресурса, ако са на разстояние от 800 м., за генератори до 2 МВт. Но всичко това се установява с ветрови одит, който, да не забравяме, е задължителен.
ferdy

Мнениеот retro » 01.04.2011 17:13

ferdy написа:...
На въпросът ни как тогава да се получи обратна връзка, от ДФЗ ни посъветваха да бъдам активни, тъй като до този момент, при тях е постъпило само едно-единствено запитване от браншова организация (не запомних коя организация беше, но нищо общо с ВЕИ нямаше, БСК ми се върти в главата, но е възможно да бъркам, тъй като целия разговор се водеше на страшно бързи обороти). Едва ли не ни обвиниха в липса на инициатива и ни казаха, че вината си е наша...

ferdy написа:Аз от много време мелям, че управлението на проекта е най-тежката работа...

ferdy написа:... Щото ако помня правилно, ти остана да си пиеш ракията, ...

и т.н.

Но ти поне си красива! :oops:
retro

Мнениеот ferdy » 01.04.2011 17:33

Супер си! Пиша от над 4 години и ми намери една грешка, при това не е и правописна. :lol:

ПП. Не знаеш дали съм красива, ти не дойде на срещата ни на Съдебната палата, забрави ли?
ferdy

Мнениеот retro » 02.04.2011 00:48

ferdy написа:Супер си! Пиша от над 4 години и ми намери една грешка, при това не е и правописна. :lol:

ПП. Не знаеш дали съм красива, ти не дойде на срещата ни на Съдебната палата, забрави ли?

Мерси! И ти си супер! Е, не чак колкото мене... :wink:
Зная! И това, че ти не си ме видяла не означава, че аз не съм те видял... Не ме подценявай, pls.

p.s. Надявам се, че ти имаш чувство за хумор, за разлика от оня...
retro

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали