Към СТС Солар: "В конкретния случай аз съм наясно с всички аспекти на соларното проектиране и.."
Със сигурност това дали да се заземяват, зануляват или не рамките на панелите си е аспект от соларното проектиране. До колкото си спомням не беше наясно, или по точно беше в грешка, която си е техническо и проектно нарушение...., но както и да е това не ме засяга и не ме интересува особено.
Това за предпазителите:
Да, у нас не се слагат, ма то и централи се правят все още малко.
Вече има един случай на пожар на ФВи в Америка и нали се сещаш, при инциденти се търси причината и се дописват правила. Та причината била точно късо съединение в DC веригата. След това се оказало, че според нормите не била адекватна тази централа и виновника е проектанта и изпълнителя. Заключението е, че не са взети никакви мерки срещу опасни повреди във веригите DC. По тези причини които описваш нямало практика, защото предпазителите не вършат работа.
У нас също законовата база не позволява безпредпазно функциониране на вериги и източници. Във всеки един момент мога да ти посоча члена и нормата поради която не може да остане незащитена тази верига. Друг е въпроса, че няма за сега кой да се заяде. Но един инцидент да стане и нещата ще се променят. Достатъчно е някой по светнат пожарникар да се усети и работата е в кюпа. В момента като видят проект за ФВЦ контролните ограни гледат неразбирайки и проект само със заглавна страница би минал без забележки, но няма винаги да е така.
Точно затова е разработен нов принцип. Това е устройство на стринг, или на група от паралелни стрингове, което разбира че има късо съединение. Прави го по индиректни белези - силно намалено напрежение при положение че на останалите стрингове има активна генерация. Тогава устройството прави хубаво късо съединение и подава сигнализация за авария. Докато едно мощно реле е окъсило проблемната верига със сигурност късото съединение е много добро. При това тока е равен на тока на късо съединение, а напрежението е нула. Цялото напрежение се отлага върху вътрешното съпротивление на панелите. следователно в точката на късо съединение нямаме почти никаква мощност, никакъв риск от опасности и никакво претоварване на окъсяващото реле което трябва да издържи на контактите си този ток.
Към EOS Technoogies:
Ами състои се в това, че примерно се поврежда кабел и дава на късо. както се получава обикновено не твърдо късо а през съпротивление примерно няколко ома, или десетки ома. В резултат от това в точката се получава локална мощност примерно 2,3 или повече киловати (в зависимост от стринга или стринговете). Е какво ще стане, това не може да продължава до безкрай а няма кой да спре процеса, освен ако не замръкне

)) Там в точката мястото ще прегрее и може да запали нещо, и ще ще се завърже дъга, защото ще се йонизира въздуха, и ако има нещо горимо в близост - пожар! Но в крайна сметка така ще си стои и нищо няма да задейства - това си е сериозен риск и технчески си е пропуск.
Източника са панелите а консуматора е мястото на късото съединение, а там енергията да се отделя в топлина си е проблем.
Това според мен е техническия смисъл и технически интересното предизвикателство.
А вероятността не е ниюожна. По принцип във всяко добре направено съоръжение вероятността от опасни повреди е нищожна. Но системите за защита се прилагат имено за тези нищожни случаи.
Тук става дума за работа десетки годинии при външноположени кабели, при които вероятността от пробиви в изолацията си е реална (механични повреди, протривания, влияния на дъжд, слънце, животинки и т.н.)
Теорията на надежността се крепи на два постулата:
1. Всичко се поврежда
2. никой не знае кога
А да твърдим, че повреда във външноположени кабели е невероятна си е несериозно.
Към Iz1wvm:
Дъговидния характер на късото съединение съвсем няма тази особеност. Тези 1000 волта на сантиметър са вероятно напрежението на пробив. Но когато се създадат условия за йонизиране на възуха, тогава е съвсем различно. Изолацията на въздуха рязко се променя. Пък веднъж пробил, е необходимо напрежение 60 - 80 волта за да се поддържа дъгата и то на повече от сантиметър.
Общо взето там където се получава късо съединение вече описах че се създават условия за дъга, която не угасва и така все нещо трябва да се случи. Изхода е много ясен, ако има какво да се запали

))
Те кабелите може да са даже плътно един до друг - двата полюса да са жила в един и същ кабел. но дори и да не е така.....
много чести са късите съединения през трета точка - земя. ако единия полюс пробие към земя (конструкцията) и другия полюс също пробие към тази конструкция се получава двойно земно съединение, което е еквивалентно на късо съединение. Двата кабела при това са далече един от друг. Не е изключено това да се случи, това са външно положени кабели. Възможно е опирайки се до конструкцията да се наранят, или да са наранени, даже някоя животинка да ги повреди. Ако единия полюс пробие към земя, тогава напрежението между здравия полюс и земя (конструкцията) се повишава и ако има никронаранявания или язви пробива и той в този момент.
Ама защо трябва да обясняваме всички тези неща. Наистина ли смятате, че е невероятно да се повреждат кабели които се експлоатират десетки години и са изложени на всички влияния и въздействия, които можете да се сетите?
Аз не казвам, че виждате ли колко не сте наясно и не защитавате DC веригите. Всяко техническо решение е компромис и не е идеално. В този случай чисто технически и проектно според мен се явява интересен казус, който във времето ще търпи развитие, поне според мен.