Чете ли се закона, като дявола Евангелието? чл. 24

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Чете ли се закона, като дявола Евангелието? чл. 24

Мнениеот eceo » 16.06.2011 16:04

Здравейте колеги, в момента чета новия закон за ВЕИ и попаднах на член 24, който гласи.....

- Чл. 24. Разпоредбата на чл. 23 не се прилага за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от
възобновяеми източници:

2. с обща инсталирана мощност до 200 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и
фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности и върху недвижими имоти към такива сгради в
производствени зони;

Та питам, коя е тази инсталирана мощност? На постояннотоковата страна, на променливотоковата страна ли е, мощността на инверторите ли е, модулите ли е, или на мощността в точката на присъединяване? Инсталирана мощност според мен е мн разтегливо понятие в PV системите. Очаквам мнения по въпроса.
eceo

Мнениеот Markov » 16.06.2011 22:35

Инсталираната мощност съвсем не е разтегливо понятие, а се равна на сумата от мощността на панелите в kWp . А те се предлагат с толеранс +5%. Така че "разтегливото понятие" е с точност е от +5 % до - 2 %.
Разбира се, че фотоволтаичната централа не работи винаги с пълната си инсталирана мощност, както смята ДКЕВР :)
Аватар
Markov

Мнениеот eceo » 16.06.2011 23:52

Напълно съм съгласен, но не е ли по-коректно мощностите в закона, и конкретно чл.24 да се изписват в kWp, а не в kW? Защото тук може много да се спори, какво е kWP и какво е kW в една фотоволтаична електроцентрала..... та за това питах, чете ли се закона, като дявола Евангелието...
eceo

Мнениеот Pyramid » 17.06.2011 00:38

Markov написа:Инсталираната мощност съвсем не е разтегливо понятие, а се равна на сумата от мощността на панелите в kWp . А те се предлагат с толеранс +5%. Така че "разтегливото понятие" е с точност е от +5 % до - 2 %.
Разбира се, че фотоволтаичната централа не работи винаги с пълната си инсталирана мощност, както смята ДКЕВР :)
А сигурен ли си? Защото във ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ под "инсталирана мощност" се разбира не механичната на вала на турбините, нито топлинната в котела /реактора/, а тази, която централата отдава в електрическата мрежа при пълно натоварване, след приспадане консумацията за собствени нужди /респ. загубите и за поддръжка на технологичния процес/.
Прав е човека, задавайки въпроса така и на мен ми е интересен отговорът.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Markov » 17.06.2011 12:13

есео,

Тук в този форум изобщо не се спори, дали трябва да говорим за kWp или kW.
Нещо повече, ако си направиш фотоволтаична централа с 200, 01 kWp, преминаваш в по-ниската тарифа за изкупуване на електроенергията. Независимо колко електроенергия си произвел за 1250 часа или за една година.

Piramid,

Ако искаш да разбереш каква е инсталираната мощност на даден ВЕЦ, ТЕЦ, АЕЦ или ВтЕЦ, трябва просто да погледнеш табелката на генератора, незвисимо колко часа е работил на пълна мощност и колко на непълна. За фотоволтаичните централи трябва да събереш мощностите в kWp, на всички панели, означени на табелката на задната им страна.

А това за загубите си е съвсем отделна тема
Аватар
Markov

Мнениеот eceo » 17.06.2011 15:45

Markov

С никой не споря тук, но ЕВН скоро може да иска да поспорим. И никъде не съм казал, че не съм съгласен с написаното от Вас, а просто си коментирам на глас, не е ли по-редно да се изписва мощността в kWp, а не в kW? ...Просто чета закона и питам дали не е възможно да се тълкува по различен начин написаното....
eceo

Мнениеот alabala963 » 17.06.2011 16:08

(Инсталирани kW)=(kWp). В закона е посочено българското наименование на "пик", а именно максималната инсталирана мощност, като тя не може да бъде по-голяма от "пиковата" естествено.
Аватар
alabala963

Мнениеот Pyramid » 17.06.2011 19:12

А това за загубите си е съвсем отделна тема
Ами точно тези загуби са отчетени при съставянето на табелките. 1000 MW в Козлодуй са електрически 1000 MW , отдавани към мрежата, докато топлинната /пак там, мисля, посочвах го неведнъж/ е над 3000 MW. Същото е и с инсталираните панели и мощността след инвертора. Скромно мнение, не е препоръка - все едно, наистина, ЕРП-тата четат Закона както дяволът Евангелието. защото, те за коя мощност ти пресмятат присъединяването - за тази на панелите или за тази след инверторите? :roll:
P.S.
Pyramid

Мнениеот eceo » 17.06.2011 19:40

alabala963 написа:(Инсталирани kW)=(kWp). В закона е посочено българското наименование на "пик", а именно максималната инсталирана мощност, като тя не може да бъде по-голяма от "пиковата" естествено.

Няма такова "българско" наименование. Има единна система за мерни единици СИ (SI). Там има мерната единица ват и нейните производни, mW, kW, MW и т.н. Всеки знае разликата между W и kW, но никъде не се дефинира разликата между W и Wp. За всички нас, като технически грамотни лица знаем каква е разликата, но закона се чете и от адвокати, за които не е ясно каква е разликата, и съм сигурен, че ако се стигне до съдебен спор, това твърдение за "българското" наименование няма да издържи.
Идва инвеститора и ти казва, чета закона и искам 200kW, както пише там. Подаваме искане за 200kW, ЕВН или който и да е друг ни дава предварителен договор за (забележете) 200kWp, проектираме централата и нейната мощност накрая става (примерно) 170kW в точката на присъединяване. Нашият фотоволтаичен генератор се състои от модули, инвертори и спомагателни табла, ако е необходимо. Тогава мощността на изходните клеми (в точката на присъединяване) няма да е 200kW, а 170kW. Аналогията е същата, като с генераторите в другите централи. Никъде не се дава топлинната мощност на парата или дебита и напора на водата, а електрическата мощност на изходните клеми на генератора. В този момент идва инвеститора и ти казва, ама аз искам 200kW, защо са 170kW????

Ако се стигне до съдебен спор, много се съмнявам, че тезата на за kW инсталирана мощност = на kWp ще издържи.

Колеги, разберете ме. Не искам да споря с никой или да си налагам мнението, ни най-малко да се заяждам, просто искам да дискутираме една интересна тема, защото по този начин защитаваме нашите и интересите на негово величество Инвеститора. Иначе законодателите ще си измислят всеки път нови и нови вратички и ще си правят каквото си искат с нас.
eceo

Мнениеот alabala963 » 17.06.2011 20:22

Точно защото в системата SI няма такава мярка kWp, затова в закона пише "инсталирана мощност" т.е колко максимални kW може да произведе централата (без загубите, те са индивидуални за всеки проект). Инвеститора плаща за инсталираната мощност, а получава пари от отдадената такава. Разликата между двете се прогнозира и отчита в соларния одит. За ЕРП истината е в електромера :). За предварителния договор с ЕРП се взима прогнозните kW AC отдавани към мрежата, те са равни на инсталираните DC kW минус загубите за преобразуване и пренос. Не забравяй, че електромера отчита колко kW са преминали за единица време, а не колко си инсталирал на полето или на покрива :).

Хубаво е всичко това като начало да е ясно на инвеститора (ЕРП-тата са мн. наясно с всичко това).
Аватар
alabala963

Мнениеот Vandal » 17.06.2011 20:38

И кой се заяжда с тебе!
И друг път е ставало на въпрос за инсталираната и генерираната мощност.
Аватар
Vandal

Мнениеот andrea » 17.06.2011 21:02

нека и аз споделя нещо
При мен има разминаване между мощността на панелите и мощността на инверторите с около 8kw. Инверторите са малко претоварени. По договор за изкупуване мощността ми е тази на инверторите. Според мен ЕРП ги интересува колко ти е мощността на инверторите а не на панелите. Колко максимлно можеш да отдаваш към мрежата.
andrea

...

Мнениеот Gio » 17.06.2011 21:07

andrea написа:нека и аз споделя нещо
При мен има разминаване между мощността на панелите и мощността на инверторите с около 8kw. Инверторите са малко претоварени. По договор за изкупуване мощността ми е тази на инверторите. Според мен ЕРП ги интересува колко ти е мощността на инверторите а не на панелите. Колко максимлно можеш да отдаваш към мрежата.

...andrea, споделете точни параметри, ако е възможно...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот eceo » 17.06.2011 22:10

alabala963 написа:Точно защото в системата SI няма такава мярка kWp, затова в закона пише "инсталирана мощност" т.е колко максимални kW може да произведе централата (без загубите, те са индивидуални за всеки проект). Инвеститора плаща за инсталираната мощност, а получава пари от отдадената такава. Разликата между двете се прогнозира и отчита в соларния одит. За ЕРП истината е в електромера :). За предварителния договор с ЕРП се взима прогнозните kW AC отдавани към мрежата, те са равни на инсталираните DC kW минус загубите за преобразуване и пренос. Не забравяй, че електромера отчита колко kW са преминали за единица време, а не колко си инсталирал на полето или на покрива :).

Хубаво е всичко това като начало да е ясно на инвеститора (ЕРП-тата са мн. наясно с всичко това).

Ами да си сложат електромерите на DC страната тогава, като са наясно....
eceo

...

Мнениеот Pyramid » 17.06.2011 22:31

Ами те са наясно и, гарантирам ти, няма да пожелаят да се набутват, като не ти отчитат загубите. За това идеше реч и тази е причината да се мери в SI в точката на присъединяване. А инвеститорът си наблюдава проекта от идеен, през възлагане до окончателно изпълнение, работейки заедно с проектантите. В тази връзка, не би трябвало да възниква този "проблем" "-Аз ти казах толкова, пък ти си направил еди-колко-си".Естествено, ще се сложат толкова панели, че да се компенсират и загубите, за да се получат Х kW в точката на присъединяване. Другото не е инвеститор, а клиничен случай - пазете се от такива.
Последна промяна Pyramid на 18.06.2011 14:24, променена общо 1 път
P.S.
Pyramid

Следваща

Назад към Нормативни документи