alabala963 написа:(Инсталирани kW)=(kWp). В закона е посочено българското наименование на "пик", а именно максималната инсталирана мощност, като тя не може да бъде по-голяма от "пиковата" естествено.
Няма такова "българско" наименование. Има единна система за мерни единици СИ (SI). Там има мерната единица ват и нейните производни, mW, kW, MW и т.н. Всеки знае разликата между W и kW, но никъде не се дефинира разликата между W и Wp. За всички нас, като технически грамотни лица знаем каква е разликата, но закона се чете и от адвокати, за които не е ясно каква е разликата, и съм сигурен, че ако се стигне до съдебен спор, това твърдение за "българското" наименование няма да издържи.
Идва инвеститора и ти казва, чета закона и искам 200kW, както пише там. Подаваме искане за 200kW, ЕВН или който и да е друг ни дава предварителен договор за (забележете) 200kWp, проектираме централата и нейната мощност накрая става (примерно) 170kW в точката на присъединяване. Нашият фотоволтаичен генератор се състои от модули, инвертори и спомагателни табла, ако е необходимо. Тогава мощността на изходните клеми (в точката на присъединяване) няма да е 200kW, а 170kW. Аналогията е същата, като с генераторите в другите централи. Никъде не се дава топлинната мощност на парата или дебита и напора на водата, а електрическата мощност на изходните клеми на генератора. В този момент идва инвеститора и ти казва, ама аз искам 200kW, защо са 170kW????
Ако се стигне до съдебен спор, много се съмнявам, че тезата на за kW инсталирана мощност = на kWp ще издържи.
Колеги, разберете ме. Не искам да споря с никой или да си налагам мнението, ни най-малко да се заяждам, просто искам да дискутираме една интересна тема, защото по този начин защитаваме нашите и интересите на негово величество Инвеститора. Иначе законодателите ще си измислят всеки път нови и нови вратички и ще си правят каквото си искат с нас.