Проектиране на PV системи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот valka » 16.04.2009 23:24

Такааа... Това го уточнихме. Благодаря на DanielDimov. Следващият въпрос е? През последните няколко години се забелязва един много гаден дъждец, който най-вероятно се дължи на климатичните промени. Забелязах го по следите, които оставя върху колата ми и се случва три-четири пъти годишно и не се дължи на местният прахоляк. Всеки следващ чист дъжд ги измива но по уплътненията на прозорците и всички останали неравности на купето се натрупва жълто-кафяв плътен прах, който не може да се изчисти ако не минете през авто мивка. Според синоптиците това са пясъци от Сахара. Как ще се отрази това на панелите при условие, че този прах ще се натрупва в краищата на панела и в местата където той е захванат?
valka

Мнениеот Mateev » 16.04.2009 23:34

Там и ще си остане. По принцип периферията на модулите се замърсява. Това е една от причините, поради които се оставят 2 сантиметра разстояние от крайната клетка до рамката на модула.
Аватар
Mateev
Site Admin

Въпрос

Мнениеот vasil_g » 01.11.2011 12:29

Инвеститорския контрол ми иска геоложки проект, за да ми оформи документите за разрешение за строеж? Дали е необходим, след като имам геоложки доклад?
vasil_g

Мнениеот ferdy » 01.11.2011 12:52

Не е необходим, ако не ти вярва надзора, аз ще му обясня защо.
ferdy

Re: Въпрос

Мнениеот retro » 01.11.2011 17:54

vasil_g написа:Инвеститорския контрол ми иска геоложки проект, за да ми оформи документите за разрешение за строеж? Дали е необходим, след като имам геоложки доклад?

Инвеститорския контрол контролира, независимия строителен надзор надзирава и изготвя доклад за сътветствие, а общината издава разрешение за строеж.....

Пък геоложкия доклад ти е необходим само ако си решил да търсиш съкровището на Вълчан войвода и поп Мартин.
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Грешка.

Мнениеот vasil_g » 01.11.2011 19:48

Допуснал съм грешка. Не е геоложки проект, а проект геодезия. Извинявам се. Разговарях с геодезист и той ми каза, че вероятно става въпрос за заснемане. Утре като се срещна с него ще му дам надзора да се уточнят. А надзора ще трябва за изготвя доклад за съответствие.
vasil_g

Re: Грешка.

Мнениеот Gio » 01.11.2011 20:07

vasil_g написа:Допуснал съм грешка. Не е геоложки проект, а проект геодезия. Извинявам се. Разговарях с геодезист и той ми каза, че вероятно става въпрос за заснемане. Утре като се срещна с него ще му дам надзора да се уточнят. А надзора ще трябва за изготвя доклад за съответствие.

...геоложко-инженерно проучване е необходимо също - сериозният инвеститор не пренебрегва това...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот momchil1987 » 12.01.2012 12:42

ping написа:Хм, малко ми се вижда това.

Излиза, че ако панела е 1 м, то разстоянието между редовете минимум трябва да е около 1,90 м. И то това разстояние не е от края на единия панел до началото на другия, а е от началото на единия панел, до началото на другия зад недо.
Малко ми се вижда, но щом хората това ползват ..., знам ли.

като ми остане врме трябва и аз да посимулирам, интересно ми стана.

Нещо друго ме човърка тези дни...ако може да го споделя.

Въвеждаш координатите и търсиш метеоданни в базата на NASA.

Излизат данните, но излиза и надморска височина, която в някои случаи се различава със стотици метри от надморската височина на мястото.
Да не би това да са данните за тези координати по х и у , но това са климатични данни за дадената от НАСА височина и знаейки реалната височина на мястото да трябва да корегираш ?
Примерно с 0,5% на 100 м за слънчевата радиация и някакви градуси температура пак на 100 м (не знам колко)...

Пробвай със този сайт: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#
momchil1987

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали