liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци . Първоначално бя решил да сложа панели но се страхувах че няма да стига тока, това беше преди около година тука четох че 1kw инсталирана мощност дава 4kw през лятото и половината през зимата. Дайте ми идея кажете кое е по добре и ако това са панелите каква ще е цената. Благодаря.
liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци
venkap написа:liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци
При така описаната картинка, не бих се колебал да инвестирам във off-grid система. Ако терена има и ветрови потенциа, още по-добре.
venkap написа:Товарите, ще определят големината на централата и в случая са второстепенен мотив. Съществено е, колко време през седмицата, месеца и различните сезони се използва вилата.
liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци . Първоначално бя решил да сложа панели но се страхувах че няма да стига тока, това беше преди около година тука четох че 1kw инсталирана мощност дава 4kw през лятото и половината през зимата. Дайте ми идея кажете кое е по добре и ако това са панелите каква ще е цената. Благодаря.
KD Solar написа:Здравей,
за 4000лв трудно може да се направи фотоволтаична Off Grid система, която да задоволява нуждите от електричество, ако говорим за 230VAC, а предполгам ти ще искаш точно такива.
KD Solar написа: Всичко е въпрос на брой и мощност на консуматорите и компромиси с използванажноето им.
KD Solar написа: Най-мощните консуматори в един БГ дом са бойлера, готварската печка и уредите за отопление.
KD Solar написа: Както писа Lupos трябва да решиш въпроса с тези консуматори.
KD Solar написа: Колега venkap, при off grid системите, първостепенни са консуматорите - колкото повече - толкова повече (за пари говоря).
KD Solar написа: Няма невъзможни неща, всичко е свързано с пари.
liki123 написа:Здравейте, искам да благодаря на всички за отговорите. Два дни бях на път и затова пиша чак сега. Консуматорите на вилата, ако системата бъде с панели ще бъдат намалени разбира се /локално парно, слънчев панел за топла вода , печка на газ/ но ако пускам ток тогава... Да вилата ще се ползва целогодишно /ще бъде отдавана и под наем/.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта