Панели или ток

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Панели или ток

Мнениеот liki123 » 25.11.2011 20:56

Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци . Първоначално бя решил да сложа панели но се страхувах че няма да стига тока, това беше преди около година тука четох че 1kw инсталирана мощност дава 4kw през лятото и половината през зимата. Дайте ми идея кажете кое е по добре и ако това са панелите каква ще е цената. Благодаря.
liki123

Re: Панели или ток

Мнениеот Lupus » 25.11.2011 23:57

liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци . Първоначално бя решил да сложа панели но се страхувах че няма да стига тока, това беше преди около година тука четох че 1kw инсталирана мощност дава 4kw през лятото и половината през зимата. Дайте ми идея кажете кое е по добре и ако това са панелите каква ще е цената. Благодаря.

Въпроса е твърде сложен, за да му се отговори еднозначно. Стоят следните въпроси:
1. Какви инсталирани мощности предвиждаш да има?
2. Колко от тях ще работят целогодишно и колко когато вилата се ползва?
3. Колко често ще се ползва вилата?
4. Как ще се отоплява?
5. Какъв резервен източник на захранване се предвижда да се ползва - акумулатори, газ, генератор, дърва, кюмюр и свещи?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 26.11.2011 11:55

liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци

При така описаната картинка, не бих се колебал да инвестирам във off-grid система. Ако терена има и ветрови потенциа, още по-добре.
venkap

Мнениеот Lupus » 26.11.2011 12:27

venkap написа:
liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци

При така описаната картинка, не бих се колебал да инвестирам във off-grid система. Ако терена има и ветрови потенциа, още по-добре.

А аз доста бих се поколебал с оглед неяснотата за товарите и необходимата инвестиция за покриването им.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 26.11.2011 18:44

Товарите, ще определят големината на централата и в случая са второстепенен мотив. Съществено е, колко време през седмицата, месеца и различните сезони се използва вилата.
venkap

Мнениеот Lupus » 26.11.2011 20:16

venkap написа:Товарите, ще определят големината на централата и в случая са второстепенен мотив. Съществено е, колко време през седмицата, месеца и различните сезони се използва вилата.

Ако се ползва постоянно, захранването от мрежата е почти задължително, защото мощността, която ще е необходима за живот прави инвестицията твърде висока спрямо свързването с мрежата. Ако се ползва много рядко не бих сложил пак такава скъпа инсталация. Без постоянна охрана, мангалите рано или късно ще я опоскат!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Re: Панели или ток

Мнениеот KD Solar » 27.11.2011 10:02

liki123 написа:Здравейте, въпросът ми е следния построих си вила която се намира на около 1км от населено място тоест от трафопост. Много време се колебаех дали да си пусна ток,/ цялата процедура излиза около 4 000 лева без работата, половината трасе ще бъде въздушно а другата половина подземно/ или да сложа фотоволтайци . Първоначално бя решил да сложа панели но се страхувах че няма да стига тока, това беше преди около година тука четох че 1kw инсталирана мощност дава 4kw през лятото и половината през зимата. Дайте ми идея кажете кое е по добре и ако това са панелите каква ще е цената. Благодаря.

Здравей,
за 4000лв трудно може да се направи фотоволтаична Off Grid система, която да задоволява нуждите от електричество, ако говорим за 230VAC, а предполгам ти ще искаш точно такива.
Всичко е въпрос на брой и мощност на консуматорите и компромиси с използването им.
Най-мощните консуматори в един БГ дом са бойлера, готварската печка и уредите за отопление.

Както писа Lupos трябва да решиш въпроса с тези консуматори.

Колега venkap, при off grid системите, първостепенни са консуматорите - колкото повече - толкова повече (за пари говоря).

Няма невъзможни неща, всичко е свързано с пари.
Аватар
KD Solar

Мнениеот venkap » 27.11.2011 13:28

KD Solar написа:Здравей,
за 4000лв трудно може да се направи фотоволтаична Off Grid система, която да задоволява нуждите от електричество, ако говорим за 230VAC, а предполгам ти ще искаш точно такива.

Прочетох внимателно постовете до сега и не видях някой да твърди обратното. Въпросните 4000лв. трябва да се калкулират към цената на услугата на ЕРП-то за двадесет годишен период. От една страна имаме услуга с неизвестна цена за същия период, а от друга страна имаме еднократно капиталовложение плюс разходите за издръжка на системата за същия период от време.
KD Solar написа: Всичко е въпрос на брой и мощност на консуматорите и компромиси с използванажноето им.

Разбира се, че е важно, какви са товарите, но пак повтарям това е второстепенен въпрос. От първостепенно значение е как се използва вилата. Ако е сезонна къща и се използва през определени сезони е едно и съвсем друго, ако се използва целогодишно.
KD Solar написа: Най-мощните консуматори в един БГ дом са бойлера, готварската печка и уредите за отопление.

Точно тези консуматори са най-малко проблематични. Бойлера може да бъде с водна риза и серпентина, Зимно време се свързва с локалното парно, а през другите сезони работи със серпентината и слънчевите колектори. Електрическата готварска печка се заменя с газова, барбекю, и външна фурна, а и печката на твърдо гориво върши работа. Електрическите уреди за отопление няма да коментирам.
KD Solar написа: Както писа Lupos трябва да решиш въпроса с тези консуматори.

При мен големи консуматори са хидрофора, потопяемата помпа и климатика през лятото.
Това са товарите за денонощие през зимата;
хладилник - 800Wh
осветление 5x50W -1000Wh
телевизор - 340Wh
Лаптоп - 200Wh
хидрофорна помпа - 2700Wh
потопяема помпа - 1800Wh
друго ел. оборудване - 2400Wh
общо - 9240Wh
През лятото;
климатик - 3300Wh
KD Solar написа: Колега venkap, при off grid системите, първостепенни са консуматорите - колкото повече - толкова повече (за пари говоря).

Философията за зелена енергия приема по дефиниция намаляване на електрическите разходи, което първоначално е доста объркващо, но се питам да ли този форум е най-подходящото място за такъв коментар.
KD Solar написа: Няма невъзможни неща, всичко е свързано с пари.

... само, когато парите не са цел, а средство...
venkap

Мнениеот Lupus » 27.11.2011 14:16

Като ти гледам консуматорите, само да не останеш на сухо и тъмно през "лошите дни" (такива, когато имаш една седмица без слънце и вятър) ти трябва един 5KW агрегат и няколко туби бензин. Отделно кубици ценна дървесина и много диоксид в атмосферата. И цялата екология отиде "на кино"!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот KD Solar » 27.11.2011 22:59

хидрофорна помпа - 2700Wh - туби с вода
потопяема помпа - 1800Wh - селския кладенец с кофа и синджир
.........................
климатик - 3300Wh - студена бира и топла жена :oops:

Наздраве! :drunken:
Аватар
KD Solar

Мнениеот liki123 » 28.11.2011 10:26

Здравейте, искам да благодаря на всички за отговорите. Два дни бях на път и затова пиша чак сега. Консуматорите на вилата, ако системата бъде с панели ще бъдат намалени разбира се /локално парно, слънчев панел за топла вода , печка на газ/ но ако пускам ток тогава... Да вилата ще се ползва целогодишно /ще бъде отдавана и под наем/. Въпроса тук е дали панелите ще задоволяват потреблението и кое всъщност е по рентабилно. Сумата за пускане на ток я знам около 4-5000 лв но каква ще бъде сумата за панелите? Става въпрос за района на Смолян защото четох че има значение за слънчевата радиация. Иначе като цяло съм лайк и за това се допитвам до Вас.
liki123

Мнениеот venkap » 28.11.2011 12:00

liki123 написа:Здравейте, искам да благодаря на всички за отговорите. Два дни бях на път и затова пиша чак сега. Консуматорите на вилата, ако системата бъде с панели ще бъдат намалени разбира се /локално парно, слънчев панел за топла вода , печка на газ/ но ако пускам ток тогава... Да вилата ще се ползва целогодишно /ще бъде отдавана и под наем/.

Щом, ще се ползва вилата с комерсиални цели е задължително присъединяване към електроразпределителната мрежа.
@Lupus, KD Solar, очаквах сериозни доводи и от двамата. @KD Solar, забравих да включа една малка съдомиялна машина и една пералня.
venkap

Мнениеот petar1 » 29.11.2011 10:45

Един въпрос , как така хем разстоянието е около 1 км. и сумата за присъединяване към енергото е 5000 (пет хиляди) лв.? Вижда ми се дооооста евтино това присъединяване за един километър трасе.
petar1

Мнениеот RAD » 29.11.2011 12:36

Да за 1 километър сумата е малка, На мен ми искат за 530м над 13 000 лв. По 26 лв на линеен метър. Но най неприятното е че дори с такъв подписан предварителен договор още чакам (вече втора година) Е-он да се задейства с изпълнението му.
RAD

Мнениеот liki123 » 29.11.2011 15:38

Ами около 5000 лв като аз си слагам стълбовете /дървени/ и си полагам кабела. Кабела е на цена около 1,15лв/м иначе си имам точка и само се включвам към нея. Защо енергото да ми пуска трасето ?
liki123

Следваща

Назад към Слънчева енергия