разрешение за строеж

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 05.12.2011 01:03

Няма проблем с едно разрешение за строеж, решението зависи от срока, който си си дал за изграждане.
ferdy

Re: Въпрос

Мнениеот stanchev » 05.12.2011 10:57

vasil_g написа:Колеги моля за вашия съвет!
Подал съм в общината документите за разрешение за строеж на фц. Обадиха ми се в петък, че е нужно да им дам и документите за трафопоста и кабелите за присъединяване, за да ми дадат разрешение за строеж и за двата строежа ЕДНОВРЕМЕННО. Проектанта пък ми се дърпа, че не можело така. Редът бил първо да се изкара разрешение за строеж на ФЦ, сключване на окончателен договор и чак тогава искане право за строеж на трафопоста и останалите съоръжения за присъединяване. Ще съм благодарен за вашето мнение.

Според мен проектантът ти е напълно прав. Най-малкото, така се застраховаш от риска да платиш повторно изготвяне на присъединителните проекти, в случай, че ЕРП / НЕК сменят точка на присъединяване или други съществени условия по предварителния договор. Повярвай, това се случва много често.
stanchev

Отговор

Мнениеот vasil_g » 05.12.2011 23:22

Днес бях в общината и разговарях с много длъжностни лица. Показвах им наредба N 6 и други материали взети от този форум. Прие ме и главния архитект. Като че ли бяха благонамерени. Проблема идвал от там, че отскоро са получили писмо от ЧЕЗ, че са длъжни да издават двете разрешителни едновременно. Главния архитект се обади до Чез и ги запита защо има разминаване между наредба N 6 и писмото което са пратили. След дълъг разговор главния архитект ми каза следното. Наистина има проблем. Писмото което са им изпратили от ЧЕЗ и е в разрез със наредба N6 уреждало някакъв проблем на ДНСК. Та трябвало да подам молба-запитване до ЧЕЗ и да им обясня, че съвета не може да ми издаде разрешение за строеж и ми връщат документите. На базата на моето запитване ЧЕЗ щели да ми дадат уведомително писмо, което да ми послужи да си подам документите в съвета отново и тогава да чакам 7 дневния срок. Дадоха ми името на госпожата от ЧЕЗ, за да я търся и тя знаела какъв текст да напишеля. Такива ми ти работи в нашата мила страна. Моя случай май дава пълна представа защо не сме атрактивна страна за чужди инвестиции и защо не усвояваме еврофондовете.
vasil_g

Мнениеот ferdy » 06.12.2011 01:43

До края на Април месец ще си готов ли с акт обр. 16?
ferdy

НЕ

Мнениеот vasil_g » 06.12.2011 11:09

Няма да съм готов по всяка вероятност.
vasil_g

Мнениеот 867348 » 06.12.2011 18:38

Ферди, нещо имаш в предвид с Акт 16 до края Април ? Тогава ли ще падне мандалото ... ?
867348

Мнениеот ferdy » 07.12.2011 02:18

До Юни, но трябва да има няколко седмици толеранс, а и вижданията на инвеститорите и реалността често не съвпадат по време.

Няма да съм готов по всяка вероятност.

Тогава няма значение с колко разрешителни ще си, нямаш време.
ferdy

Право на строеж

Мнениеот vasil_g » 16.12.2011 19:13

Получих разрешението за строеж с родилни мъки. Това стана след като им занесох специално изискано от съвета писмо, че ЧЕЗ не могат да ми съгласуват проектите за трафопоста и останалите съоръжения за свързване на сегашния етап. Въпреки, че им показах наредба N 6 и други документи, до последно ми обясняваха, че се получава нещо подобно на Параграф 22 и си искаха прословутото писмо. Жалко че изгубих десетина дни. Днес пуснах молба за окончателен договор за присъединяване и дано имам късмет преди промяна на закона да ми го предложат за подписване.
vasil_g

Мнениеот Слънчо » 18.12.2011 10:01

Привет колеги, бих искал да помоля за потвърждение на няколко въпроса, по темата за получаване на строително разрешение и подаване на молба за окончателен договор. Някои въпроси са разисквани вече, но за други не мога да намеря отговор. Става въпрос за централа от 2 МWp на територията на ЕОН.
1. Коя част от техническата разработка за централата е необходимо да се съгласува с ЕРП-то?
2. Доколкото разбрах от отговорите в тази тема, съгласуването на проект "Централа" и проект "Присъединяване" не е задължително да вървят в пакет, но излиза по ефтино ако се подадат наведнъж.
3. За да се подаде молбата за строително разрешение при главния архитект на общината, не е задължително да се изчаква съгласуването на проектите в ЕРП-то. Така ли е?
4. Доколкото разбрах от общината, за да се получи строително разрешение, трябва да се платени предварително таксите, които пише, че са от порядъка на 0.5% от стойността на проекта. Сериозна сума, която трябва да се плати 4-5 месеца поне, преди едно реално започване на строителни работи. Това ли е единствения законен начин? Цитирайки буквално брошурата на ЕОН, там пише, че трябва да се представи строително разрешение или за поставяне по реда на ЗУТ. (какво означава това - или за поставяне по реда на ЗУТ??). Може ли да се избегне строителното разрешение със задължителните такси?
5. Необходимо ли е строителен надзорник да предвижва документите до окончателен договор?
Ще съм благодарен ако отделите време да ме осветлите по горните въпроси, за достигане на окончателен договор с минимален коефициент на триене :roll:
Слънчо

Мнениеот YordanIvanov » 18.12.2011 10:22

1. Съветвам те да пратиш пълен комплект. Те ще ти върнат каквото е ненужно.
2. Да, така е.
3. Да, така е.
4. Нека се изкажат по-компетентни, но мисля, че не може да избегнеш таксите.
5. Надзор не ти трябва за окончателен. Трябва ти за оценката за съответствие. Но ако си придвижиш сам окончателния, няма да ти излезе,
по-евтино. В смисъл, че няма да ти приспадне парите, защото не ти е изкарал той окончателния.
YordanIvanov

Мнениеот stanchev » 18.12.2011 21:57

Слънчо написа:Привет колеги, бих искал да помоля за потвърждение на няколко въпроса, по темата за получаване на строително разрешение и подаване на молба за окончателен договор. Някои въпроси са разисквани вече, но за други не мога да намеря отговор. Става въпрос за централа от 2 МWp на територията на ЕОН.
1. Коя част от техническата разработка за централата е необходимо да се съгласува с ЕРП-то? По принцип Ел.-частта и най-много част Конструкции на хартия, но наистина не пречи да им ги шипнеш и другите на електронен носител.
2. Доколкото разбрах от отговорите в тази тема, съгласуването на проект "Централа" и проект "Присъединяване" не е задължително да вървят в пакет, но излиза по ефтино ако се подадат наведнъж. ЕОН категорично не съгласуват присъединителни проекти (тоест проекти за присъединяване, извън оградата на централата) преди да имаш съгласуван с НЕК окончателен договор. Нямаш избор, правиш две съгласувания.
3. За да се подаде молбата за строително разрешение при главния архитект на общината, не е задължително да се изчаква съгласуването на проектите в ЕРП-то. Така ли е? Съгласуване на вътрешния проект по Ел.-част е абсолютно задължително, това че някои главни архитекти не го правят, е отделен въпрос, рискуват доста в интерес на истината.
4. Доколкото разбрах от общината, за да се получи строително разрешение, трябва да се платени предварително таксите, които пише, че са от порядъка на 0.5% от стойността на проекта. Сериозна сума, която трябва да се плати 4-5 месеца поне, преди едно реално започване на строителни работи. Това ли е единствения законен начин? Цитирайки буквално брошурата на ЕОН, там пише, че трябва да се представи строително разрешение или за поставяне по реда на ЗУТ. (какво означава това - или за поставяне по реда на ЗУТ??). Може ли да се избегне строителното разрешение със задължителните такси? Трябва да платиш тази такса, но всъщност стойността на строежа си я декларираш лично ти. Обаче не може да пишеш нещо смешно от типа на 1000 - 2000 лева. Декларирана стойност около 100 000 лева на всеки мегават е в реда на нещата, справедлива и за двете страни.
5. Необходимо ли е строителен надзорник да предвижва документите до окончателен договор? Как да ги придвижва, то е просто подаване на едно заявление, даже такса няма при ЕОН. Трудното е да ти отговорят положително на него, за целта ти трябва някой печен надзорник с връзки в ЕОН / НЕК.
Ще съм благодарен ако отделите време да ме осветлите по горните въпроси, за достигане на окончателен договор с минимален коефициент на триене :roll:
stanchev

Мнениеот YordanIvanov » 18.12.2011 23:49

Станчев, по т.3 ще се обосновеш ли с правна норма?
YordanIvanov

Мнениеот Слънчо » 19.12.2011 14:39

Благодаря момчета!
С ваша помощ и консултиране с ЕОН достигнах до интересни потвърждения:
За молба за окончателен договор към ЕОН са достатъчни:

За проект "Централа" - Строително разрешение. Като по Техн.Проект се изискват само части ел. и архитектурна.
От проект "Присъединяване" - само работен проект (не се изисква Строително разрешение на този етап). Както каза Станчев, най-вероятно ще го искат след сключване на Окончателния договор с НЕК.
След срещата с главния архитект ще се изяснят изискванията му по проекта за издаване на строително разрешение.
Ще информирам.
PS: Може за някои от вас да са познати неща, но аз лично доста разнопосочни отговори получавах. :D
Слънчо

Мнениеот stanchev » 21.12.2011 23:20

YordanIvanov написа:Станчев, по т.3 ще се обосновеш ли с правна норма?

Ако ти се рови, давай:

Наредба № 4 за обхвата на инвестиционните проекти, ЗУТ, Наредба № 3 за присъединяване.

Въпросът е, че няма смисъл, такава е логиката на ЗУТ. Ел. проектът следва да бъзе изготвен спрямо Предварителния договор, а съгласуването с ЕРП-то потвърждава това, защото все пак главният архитект не може да бъде супер специалист по модули, инвертори, МКРУ-та, трифазно мерене и т. н. Затова ЕРП-тата имат услуга "съгласуване на проекти", вземат си такси, удрят един печат (само ако си им симпатичен) и така.
stanchev

Мнениеот YordanIvanov » 22.12.2011 00:04

Аз пък се обзалагам, че съгласуването с ЕВН не е задължително за издаването на разрешение за строеж
YordanIvanov

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ