vasil_g написа:Колеги моля за вашия съвет!
Подал съм в общината документите за разрешение за строеж на фц. Обадиха ми се в петък, че е нужно да им дам и документите за трафопоста и кабелите за присъединяване, за да ми дадат разрешение за строеж и за двата строежа ЕДНОВРЕМЕННО. Проектанта пък ми се дърпа, че не можело така. Редът бил първо да се изкара разрешение за строеж на ФЦ, сключване на окончателен договор и чак тогава искане право за строеж на трафопоста и останалите съоръжения за присъединяване. Ще съм благодарен за вашето мнение.
Няма да съм готов по всяка вероятност.
Слънчо написа:Привет колеги, бих искал да помоля за потвърждение на няколко въпроса, по темата за получаване на строително разрешение и подаване на молба за окончателен договор. Някои въпроси са разисквани вече, но за други не мога да намеря отговор. Става въпрос за централа от 2 МWp на територията на ЕОН.
1. Коя част от техническата разработка за централата е необходимо да се съгласува с ЕРП-то? По принцип Ел.-частта и най-много част Конструкции на хартия, но наистина не пречи да им ги шипнеш и другите на електронен носител.
2. Доколкото разбрах от отговорите в тази тема, съгласуването на проект "Централа" и проект "Присъединяване" не е задължително да вървят в пакет, но излиза по ефтино ако се подадат наведнъж. ЕОН категорично не съгласуват присъединителни проекти (тоест проекти за присъединяване, извън оградата на централата) преди да имаш съгласуван с НЕК окончателен договор. Нямаш избор, правиш две съгласувания.
3. За да се подаде молбата за строително разрешение при главния архитект на общината, не е задължително да се изчаква съгласуването на проектите в ЕРП-то. Така ли е? Съгласуване на вътрешния проект по Ел.-част е абсолютно задължително, това че някои главни архитекти не го правят, е отделен въпрос, рискуват доста в интерес на истината.
4. Доколкото разбрах от общината, за да се получи строително разрешение, трябва да се платени предварително таксите, които пише, че са от порядъка на 0.5% от стойността на проекта. Сериозна сума, която трябва да се плати 4-5 месеца поне, преди едно реално започване на строителни работи. Това ли е единствения законен начин? Цитирайки буквално брошурата на ЕОН, там пише, че трябва да се представи строително разрешение или за поставяне по реда на ЗУТ. (какво означава това - или за поставяне по реда на ЗУТ??). Може ли да се избегне строителното разрешение със задължителните такси? Трябва да платиш тази такса, но всъщност стойността на строежа си я декларираш лично ти. Обаче не може да пишеш нещо смешно от типа на 1000 - 2000 лева. Декларирана стойност около 100 000 лева на всеки мегават е в реда на нещата, справедлива и за двете страни.
5. Необходимо ли е строителен надзорник да предвижва документите до окончателен договор? Как да ги придвижва, то е просто подаване на едно заявление, даже такса няма при ЕОН. Трудното е да ти отговорят положително на него, за целта ти трябва някой печен надзорник с връзки в ЕОН / НЕК.
Ще съм благодарен ако отделите време да ме осветлите по горните въпроси, за достигане на окончателен договор с минимален коефициент на триене
YordanIvanov написа:Станчев, по т.3 ще се обосновеш ли с правна норма?
Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта