Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Evg » 27.11.2011 01:47

За ентусиастите и любителите на експеримента искам само да отбележа, че евтините бири от хипермаркетите са в железни, а не в алуминиеви кутийки. Имам предвид "Ambrosius"; "Beer" сините и червените "Roger".

Честно казано не знам дали е от такова значениое при дебелина на стената по малка от десета от милиметъра... Но да имате едно наум. Алуминиевите са 15 грама, а железните 30.
Evg

Мнениеот gamzata80 » 02.01.2012 01:50

Здравейте, да запитам какво е разтоянието между"кюнците", колко е и до стъклото? Как се смята btu? После се наблюдава ефект на неравномерен въздушен поток, в смисъл, че кюнците срещу вентилатора са най-обдухвани, а тези в страни са с по-слаб поток. Дали става да се избегне с неравномерни по площ отвори(тези в средата с малък отвор, а в края с голям). Има ли значение формата на купола, някои са от pvc и форма на купол, други плоски и от стъкло. Има ли значение големината на кутийката? Всмисъл дали да са 10 кюнеса с голяма отворна площ, или 15, но по-тесни? Мислех си да напъхам метални спирали в кюнците, така май се увеличава времето през което въздуха е в контакт с ламаринките
gamzata80

Мнениеот tilsitt » 06.01.2012 16:21

Благодарение на линка, който Evg е дал, поизгледах доста филмчета в Youtube относно конструкцията и функционирането на модела.
Зимно време приложението му е очевидно. Любопитно ми е обаче дали може да бъде използван по-някакъв начин и лятото - за да топли вода например!
tilsitt

Мнениеот Dobrev » 07.01.2012 20:28

Дали е желязна или алуминиева кутийката от бира може да се разбере още при купуването в магазина с магнит - алуминиевата не се привлича от магнита. Железни, според мен, не бива да се ползват, защото от влагата започват да ръждясват и целия труд може да отиде на вятъра.
Dobrev

Мнениеот Evg » 16.01.2012 16:43

Гъмзта 80,
Извинявай за късния отговор.

Повечето поставят тръбите от кутийки плътно. В първият ми вариант аз го сложих с малко разстояние - около 7 мм една от друга, но сега мисля че е просто разхищение на площ. Разстоянието увеличава огряваната площ, когато слънцето не е под перфектен ъгъл, но е загубена площ, когато лъчите са перпендикулярно. Разстояние до стъклото аз оставям 2-3 см.
BTU е английска мярка, еквивалентна на ват-час. Аз смятах приблизителна мощност във ватове. Става така:

Q=cm(t1 - t2)

Q - toplina, energiq
c=1006 (spored wikipedia 1012 J/kg.K)
m=plutnost*obem=1,191 кг/м3 * (обема в m3)
t1-t2 -разликата между входяща и изходяща температура.

Обема на стопленият въздух се изчислява за един час колко е чрез скоростта и сечението. Примерно 4 m/s през Фи 100 е 4*3600*0.1*0.1*3.14/4=113 кубически метра за 1 час.

За неравномерността на обдухването мисля че захранването на кръст се справя добре - (долу вляво, горе вдясно). Но може да се поиграе със сечението, не съм мислил за тази част. Същото се отнася и за турболизатора (ламаринената спирала вътре) - увеличават ефективността, но намаляват дебита. Имай в предвид колко ще е дълъг въздушния път и какво пневматично съпротивление ще се получи. Канадците дават не повече от 40 градуса над входящата температура да е изходящия въздух. Както виждаш от формулата енергията е дебит по температурна разлика. Значи ще вкараш повече топло вкъщи на по ниска температура, но с по голям дебит, защото с увеличаване на температурата, пропорционално растат и загубите. И ако имаш много горещ въздух но слаб поток ще губиш топлина в околната среда.

Относно формата на прозрачната част - Джим Мийни нарича извития на парабола плътен поликарбонат "Леща" в интервюто. Аз лично не съм убеден каква леща става от огъната равна плоскост с една и съща дебелина, но неоспоримо предимство е повишената механична якост на тънка плоскост. Ако е равна, ще увисне и трепери. Така става част от тръба и е много яка.

В процес на разработка съм на втори, усъвършенстван вариант на колектора - с олекотени материали и по бърз и качествен монтаж. Т.е с по-малко труд, време и пари се получава по качествено нещо :). Очаквайте скоро снимки.

Поздрави,
Евгений
Evg

Мнениеот plam_69 » 18.01.2012 11:15

Мисля че съм виждал да се продават алуминиеви въздуховоди на малък диаметър ,като се разпъне би трябвало да се получи необходимата дължина . Фиксирането мисля че нее проблем . Та въпроса ми е тези въздуховоди не могат ли да си ползват на мястото на кутииките за да се съкрати и улекоти изработката?
plam_69

Мнениеот Evg » 18.01.2012 13:00

Разбира се, че може. Но за обща дължина, която да замени 165 кутийки ти трябват около 27-30 метра. Това са 70-80 лв за тръбите.

По интересна ми се струва идеята да се направят полутръбни профили от тънкостенна алуминиева ламарина. Нещо като това:
http://www.youtube.com/watch?v=7tk9bmfWHk8
Evg

Мнениеот Jensi » 18.01.2012 18:34

хитро. най-важното е да фунционира :))
Jensi

Мнениеот larssen » 22.01.2012 11:58

Да си кажа и аз идеята. Възможно ли е в тази инсталация с кутииките да се сложи медна тръба която минава в средата на кутииките... в тази медна тръба да циркулира вода и да служи за затопляне на вода във болер. Имам предвид бойлер който е с две серпентини като за отопление на газ. Съответно инсталацията с бирени кутиики да е хоризонтално така ще задържа за по-дълго време топлия въздух, а самата тръба да минава зигзагообразно от един ред в друг. Идеята ми е да се затопля водата в бойлера през слънчевите дни през деня и при нужда да се дозатопля електрически. Не съм се занимавал с подобно нещо и това е само идея...просто бих искал да се дискутира дали ще е ефективно направата на подобно нещо.
larssen

Мнениеот Evg » 23.01.2012 12:14

Това не е добра идея, защото е неефективно. Получава се верига слънце -->метал-->въздух-->метал-->вода.

Може да се конструира комбиниран колектор, който да е едновременно воден и въздушен, но трябва да е осигурена необходимата площ и ефективност, за да се получат мощности и за двете консумации на енергия. T.e 2kw за бойлер + 2kw за отопление си искат между 4 и 8 кв. метра площ на колекторите.

А иначе разреза на един комбиниран колектор би могъл да изглежда по следния начин:

В долната част ще се движи въздуха, а в горната са заработени тръбичките за водата. В края трябва да има разбира се колекторни тръби за водата и колекторна кутия за въздуха.
Прикачени файлове
W_A_profile.JPG
W_A_profile.JPG (14.94 KiB) Прегледано 18887 пъти
Evg

Мнениеот Mateev » 23.01.2012 14:08

Според мене въобще не е възможно двете неща да се обединят по една много проста причина - температурите са различни на водата и въздуха. При водата се нуждаем да е нагрята до 70 градуса, а горещия въздух не трябва да е по-топъл от 35-40 градуса, защото ще предизвика дискомфорт в стаята. Няма как с едно и също отоплително тяло да постигнем и двете противоречиви изисквания.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Evg » 23.01.2012 14:42

Температурата на изхода на климатиците е между 50 и 63 градуса. Моята от бирения колектор в най силно слънце е 65 градуса и няма никакъв дискомфорт, защото бързо се смесва със стайната. Значи няма проблем въздуха да напуска колектора на 70 градуса, а ако му се увеличи дебита, няма да успее да се стопли до 70, а да речем до 55-60. Предполагам че е възможна и нормална една разлика от 10-15 градуса, тъй като специфичният топлинен капацитет на въздуха е 4 пъти по-малък от този на водата.
Evg

Мнениеот larssen » 24.01.2012 01:08

Благодаря Ви за отговорите!
Имах предвид тази система да се използва само за затопляне на вода, без да се ползва за отопление за стая. Ако е само за стая според мен по-удачно е вертикално положение на кутииките заради естествената конвекция. Другото което бих искал да ви попитам, дали е удачно в тази ситема за затопляне на вода да се добави стар автомобилен радиатор.
larssen

Re: Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Мнениеот gamzata80 » 07.02.2012 17:44

По мои наблюдения съдя, че дължината на кюнеца определя колко ще се загрява въздуха в него а броя на кюнците(широчината на панела) колко ще е дебита. Бях чел някъде, че зимата на м2 площ се падало от 500-800W слънчева енергия. Та въпроса ми е: - Дали за 17м2 стая са достатъчни 1,5м х 2.0м=3м2 панел, или да променя някой размер за да получа и дебит и загряване? Ще използвам кутийки с диамерът 4,5см. По груби сметки би трябвало да имам изходяща пощност 2500W. Дайте ел.схема за управление, на въздушния поток някой беше споменал за термостат от пералня.
Благодаря предварително.
gamzata80

Re: Слънчев колектор за горещ въздух от бирени кутийки.

Мнениеот Evg » 08.02.2012 12:00

Както казва мечо пух - "Колкото повече... толкова повече." При мен с размери 3.70 Х 0.70 метра т.е. около 2.3 кв. метра се получава повишаване на стайната температура с 3 градуса на стая 18 квадрата в ясен слънчев ден. Без допълнително отопление (но само до 16часа) може да се изкара в слънчев ден при температури над 0 градуса навън. Примерно от 1ви до 4ти Януари беше 20 градуса вътре при 7-8 вън. Индивидуално е, защото зависи от степента на изолация на стаята.
Това с дължината и широчината на панела е така. Хубаво е да се има предвид "съгласуване" - сумата на сеченията на кутийките = сечение на колекторната кутия = сечение на въздуховода, за да не се получи дроселен ефект някъде. Тунинга на потока вече става с подходящ вентилатор. Целта е да се получи дебит, при който температурата на въздуха да е с максимум 40 градуса по-голяма от тази в стаята.
Схемата за управление на вентилатора е елементарна - през нормално отворен контакт на термостата се захранва вентилатора. При достигане на 40 градуса се включва. Термостат купих от резервни части за перални и бойлери - моят е регулируем от 7 до 77 градуса. Важно е да има 3 извода или ако е с 2 да е "включващ" при достигане на температурата, а не да изключва.
Evg

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода