Гъмзта 80,
Извинявай за късния отговор.
Повечето поставят тръбите от кутийки плътно. В първият ми вариант аз го сложих с малко разстояние - около 7 мм една от друга, но сега мисля че е просто разхищение на площ. Разстоянието увеличава огряваната площ, когато слънцето не е под перфектен ъгъл, но е загубена площ, когато лъчите са перпендикулярно. Разстояние до стъклото аз оставям 2-3 см.
BTU е английска мярка, еквивалентна на ват-час. Аз смятах приблизителна мощност във ватове. Става така:
Q=cm(t1 - t2)
Q - toplina, energiq
c=1006 (spored wikipedia 1012 J/kg.K)
m=plutnost*obem=1,191 кг/м3 * (обема в m3)
t1-t2 -разликата между входяща и изходяща температура.
Обема на стопленият въздух се изчислява за един час колко е чрез скоростта и сечението. Примерно 4 m/s през Фи 100 е 4*3600*0.1*0.1*3.14/4=113 кубически метра за 1 час.
За неравномерността на обдухването мисля че захранването на кръст се справя добре - (долу вляво, горе вдясно). Но може да се поиграе със сечението, не съм мислил за тази част. Същото се отнася и за турболизатора (ламаринената спирала вътре) - увеличават ефективността, но намаляват дебита. Имай в предвид колко ще е дълъг въздушния път и какво пневматично съпротивление ще се получи. Канадците дават не повече от 40 градуса над входящата температура да е изходящия въздух. Както виждаш от формулата енергията е дебит по температурна разлика. Значи ще вкараш повече топло вкъщи на по ниска температура, но с по голям дебит, защото с увеличаване на температурата, пропорционално растат и загубите. И ако имаш много горещ въздух но слаб поток ще губиш топлина в околната среда.
Относно формата на прозрачната част - Джим Мийни нарича извития на парабола плътен поликарбонат "Леща" в интервюто. Аз лично не съм убеден каква леща става от огъната равна плоскост с една и съща дебелина, но неоспоримо предимство е повишената механична якост на тънка плоскост. Ако е равна, ще увисне и трепери. Така става част от тръба и е много яка.
В процес на разработка съм на втори, усъвършенстван вариант на колектора - с олекотени материали и по бърз и качествен монтаж. Т.е с по-малко труд, време и пари се получава по качествено нещо

. Очаквайте скоро снимки.
Поздрави,
Евгений