По въпроса за завишението - няма много голяма разлика в слънчевата радиация между Габрово и Силистра или Равадиново. В годишен план разликата между най-лошия и най-добрия регион в България не надхвърля 20%. Тоно поради тази причина измерения от мене коефициент от 32% го завиших на 35%.
Нима храниш илюзии за по-голям коефициент? Нека да стане 36 или 37. Но това е абсолютния максимум, който ще наблюдаваш, и то не всяка година. Та те в Испания зор стигат до 40%. Разбира се говорим за средногодишен коефициент. Иначе ако се подбере отделен идеален слънчев ден, тогава може да измериш за деня до 50%. И какво от това? Тебе те интересуват усреднени показатели.
За да не храниш големи илюзии (с които явно са те подковали твоите доставчици), ще ти кажа едно много важно число: Clear Sky радиацията за региона на България е 1850 kWh/кв.м. Това означава, че такава радиация ще наблюдаваш само ако се случи година със 100% слънчеви дни (което е невъзможно). А 1850 kWh/кв.м е само с 20% в повече от реалната радиация, която ще наблюдаваш в бъдеще. Следователно на каквито и чудеса да се надяваш (за хубави години в бъдеще), то това няма да увеличи твоето средно електропроизводство с повече от 5-6%.
Колкото до това да имаш един-единствен тракер в двора си - съгласен съм. Аз също бих си сложил за радост на очите и за впечатляване на гостите. Но в това начинание няма икономическа логика. В момента вече съм закупил и скоро ще монтирам един малък 500 ватов ветрогенератор. И съм го закупил с ясното съзнание, че нямам вятър. Но пък много красиво ще стои на фона на панелите. И ако от дъжд на вятър перката му се завърти, ще ми донесе някакво удоволствие. Такава една обосновка за тракер в двора я приемам. Все пак и бащите се нуждаят от играчки, само дето са много по-скъпи от тези на децата.