Второ стъкло, между стъклата циркулиращ прозрачен флуид. Целта е ясна - едновременно охлаждане на панела и добиване на топлинна енергия.
Обсъждано ли е това тук, и опитвал ли е някой?
alabala963 написа:Това с мъглата е интересно, но как ще се бориш с котления камък. Предполагам, че няма да ползваш дъждовна вода.
alabala963 написа:1. Разхода на вода при мъглуване е към 6-10 литра на час за една пръскалка, с която ще омокриш един панел. За 10 часа са си едни 60-100 литра на панел.
Бъркаш мъглуване с поливачка. От къде взе тези данни?
2. Не е най-удачно да мокриш панелите от задната страна, там са всички кабелни кутии и връзки.
Ако тези връзки се повреждат от природната мъгла, ще се повредят и от изкуствената.
3. Разхода за изпомпването на водата дали не е съпоставим с прихода от допълнителна енергия, и дали сумата за цялата инвестиция по охлаждане да не я вложиш в допълнителни панели вместо в помпи, пръскала и маркучи, а и поддръжка. Пък и допълнителните панели ще ти изкарат някой и друг киловат през зимата докато поливната система ще е ефективна (доколко ли?) само през лятото (около 4 месеца, без да броим дъждовните дни).
Въпрос на личен избор. При достатъчно налягане на водата във водопроводната система помпа не е необходима. Такава система се прави с автоматика, следяща температурата на панелите. Тя се включва само при нужда за кратко време. Ефекта се постига не от охлаждането чрез обливане, а от бързото изпарение на микроскопичните водни капчици, процес свързан с поглъщане на голямо количество енергия за кратко време. Това решение е удачно за покривни системи, където няма повече място за допълнителни панели. Едновременно с това се постига и охлаждане на самия покрив на сградата.
Емил написа:Ще ми бъде интересно да обсъдим конкретно водна риза отпред, а не зад панела. Според мен, ако охлаждането е отгоре, ще бъде по-ефективно.
Освен охлаждане през лятото, и добиване на топлинна енергия, водната риза ще е полезна за разтопяване на натрупан върху панела сняг през зимата. Струва ми се доста ползотворна тази конструкция, и затова питам дали някой вече е пробвал, преди аз да се захвана с тестове.
Емил написа:Ще ми бъде интересно да обсъдим конкретно водна риза отпред, а не зад панела. Според мен, ако охлаждането е отгоре, ще бъде по-ефективно.
Освен охлаждане през лятото, и добиване на топлинна енергия, водната риза ще е полезна за разтопяване на натрупан върху панела сняг през зимата. Струва ми се доста ползотворна тази конструкция, и затова питам дали някой вече е пробвал, преди аз да се захвана с тестове.
Mateev написа:Има нещо, което всички го забравяте. Вие не трябва да охлаждате някакъв топъл предмет, вие трябва да охлаждате РАБОТЕЩ КОТЛОН с мощност поне 1 kW. Пробвайте у вас с маркуча да задържите температурата на един работещ котлон на 25 градуса в продължение на 1 час и ще осъзнаете, че вместо 10 литра вода ви трябват 10 кубика.
......
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта