Да помислих си го и това, което казваш venkap.Спомням си последната зима, спомням си и предходното лято с проблемите по Черноморието.Не ми се струва нормално натоварването на мрежата да достига пикови натоварвания, която попаднала в "лапите" на ЕОН, ЧЕЗ и ЕВН, трудно прави инвестиции в амортизираната мрежа.
Спомням си, че бяха включвани т.н "студени мощности" от ТЕЦ-ове и някой друг ВЕЦ, дори имахме за два-три дни пренос на ел.енергия от Гърция, че после им връщахме "жеста".Тогава по една случайност можеха да ни подпомогнат.
Чудя се, какви поразии щяха се случат на потребителите, ако беше се издънила електро-системата за гражданите и бизнеса.
Поддържам тезата за разумното за един нов реактор от 1000МВ, ще бъде достатъчен да буферира, ако се случи нещо непредвидено.
На мнение съм, че нямаме нужда от два блока по 1000мегавата, а от един в Козлодуй.Не съм се интересувал с колко ще е по-евтин от такива два в Белене.И то не на всяка цена, разбира се.Доколкото знам около България се строят Централи т.ч, ако има зор в бъдеще да има на кого да се разчита.