от Mateev » 27.09.2012 22:36
В съществуващите Grid Connected инвертори е заложена следната логика:
"Вдигам напрежението дотогава, докато отдам цялата налична мощност от панелите. Ако обаче напрежението надвиши 253V (230V+10%), то тогава изключвам аварийно и изпращам на WebBox-a съобщение за грешка. След това се ослушвам 1-2 минути и ако всичко е наред с параметрите на мрежата, отново правя опит за ПОСТЕПЕННО влизане в паралел и постепенно повишаване на напрежението, ДОКАТО ОТДАМ ЦЯЛАТА НАЛИЧНА МОЩНОСТ."
Това е цикъла на инвертора. Този цикъл води до странни резултати, ако завода (имота) остане в островен режим. При мене го наблюдавах на практика. Имота ми е оборудван с дизелов генератор 60 kWp. При спиране на мрежата AVR-a изключва и 7 секунди по-късно пали генератора. Генератора се развърта и поема захранването на имота. Фотоволтаичната централа се усеща, че вече има мрежа и се събужда. Започва да отдава енергия и постепенно започва да увеличава напрежението, а с това и отдаваната мощност. Процеса трае около 2 минути. В един момент мощността на фотоволтаичната централа надхвърля мощността на консуматорите. Генератора (които всъщност се явява опорна мрежа и определя честотата) постепенно се разтоварва и в един момент преминава в режим на празен ход. Малко след това преминава в ДВИГАТЕЛЕН РЕЖИМ и започва да увеличава оборотите си. Това довежда до увеличаване на честотата и до задействуването на честотната му защита. Всъщност не знам коя честотна защита се задействува първа - на генератора или на инверторите. И в двата случая обаче това довежда до срив и до изгасване на тока. След 7 секунди генератора се пали отново и цикъла се повтаря. И ако това се случи през нощта - имота заприличва на мигаща цветомузика.
Добавянето на допълнителен товар стабилизира системата и тя заработва надеждно. В моя случай се наложи да отворя крана на топлата вода, което предизвика допълнителното включване на 27kW проточен бойлер и цветомузиката спря. Тока се стабилизира и в продължение на няколко часа аз отоплявах реката с 40 градусова вода, горейки за тази цел може би 50-60 литра нафта.
ПС: Това е по истински случай. Решение с поносимо ниво на инвестицията не съм намерил до ден днешен. Всъщност намерих - включих централата от другата страна на AVR-a и в момента при спряла мрежа работи само дизел-генератора, а фотоволтаичната централа си стои изключена. Тъпо, но това е истината.
Mateev