За Белене !

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За Белене !

Мнениеот petyostoev » 25.01.2013 12:25

"Ядрената енергетика означава независимост
Референдумът е разузнаване с бой преди изборите
Токът от АЕЦ "Белене" няма как да бъде евтин както от "Козлодуй", казва проф. Атанас Тасев"
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=438751
petyostoev

Мнениеот Емил » 25.01.2013 16:08

Mateev написа:На привържениците на Белене ще задам следния въпрос:

Бихте ли спали спокойно, ако под възглавницата ви имаше граната?

Да, вероятността за взрив по невнимание е нищожна, но все пак...........

Ами има такъв народ, който спи на възгалвинца, под която има сандък с гранати - японския народ притежава над 50 атомни реактора в най силно земетръсния район на планетата Земя.

Това е разликата от народ до народ. Жаждата за национално развитие не се гаси в Япония от местните акъли, а се насърчава от тях ! У нас е някак си по-различно, всичко е ВЪНШНА /чуждоземна/ политика и вътрешна мизерия...

В момента антиядрената истерия в Япония е породена от страха на политиците, че са допуснали първобитна централа да работи - в сравнение с нашите затворени блокове в Козлодуй, авариралата централа в Япония наистина е първобитна, но пък е продължавала да работи.
Аватар
Емил

Мнениеот Miro » 25.01.2013 16:48

Емо... ясно е, че ядрената енергетика е дала много на човечеството, ще даде сигурно и още толкова. Въпросът е какво ще остане след нея и колко време? Какво завещаваме на децата, внуците и пра-пра-пра.....внуците си. В момента в света НЯМА построено вечно хранилище за радиоактивни отпадъци. Има планирано едно във Финландия, което е само за техните си боклуци и не ми се мисли колко ще струва нито като инвестиция, нито като поддръжка.

Обърни внимание и на следното - нашето отработено гориво в момента след като се поохлади (5-6 години след изваждането му от реактора), се изпраща в Русия, където от него се извличат полезните остатъци, а останалото се стопява до остъкляване и се съхранява ВРЕМЕННО, докато си построим хранилище и ни го върнат. Сроковете, в които по договор трябва да почнат да ни връщат отработеното ядрено гориво никъде ги няма публично, но от информация от коментари на запознати по медиите, става ясно че са 2015-2017 година, като най-късната цитирана година е 2020.

Тоест няма значение какво ни говорят репите от телевизора - за тези отпадъци НИЕ ТРЯБВА ДА ПОСТРОИМ ХРАНИЛИЩЕ на територията на България и това хранилище ТРЯБВА да го поддържаме мин. 100 000 години!!!!!!! Разходите за това НИКОГА не са присъствали в цената на електроенергията от АЕЦ, включително и в останалите държави. Казано иначе цената на електроенергията от АЕЦ сега се е кредит от хилядите поколения след нас.

Няма цивилизация в историята на Земята, която да оставя такова тежко наследство на бъдните поколения...
Miro

Мнениеот Markov » 25.01.2013 17:09

.
Моля не берете грижа за Япония или САЩ, нито за стрните от ЕС, нито за Турция или Русия. Нека си гледаме нашето дередже. Кои сме ние и за какво се биорим. Всичката Мара втасала, че сега ще трябва да харчим пари за НЯКОМУ нужни въпроси. Някои май имат нужда да си оправдаят комисионните, които са получили във връзка с ядренната енергетика и са си оправили живота.
Даже Р.Овч. беше казал в едно интервю, че който не е съумял да си оправи живота до 50 годишна възраст, изобщо не е трябвало да живее. Каква наглост. Много ми е интересно той как си е оправил живота.
Това е положението. Да сме му мислели по-рано и да му мислим за после. Всичко е въпрос на гласуване.

На този референдум ние трябва да отговорим дали искаме или не искаме да се строят нови ядренни мощности.

Това е въпросът, който може да се раздели на 3 подвъпроса.
1. Имаме ли изобщо нужда от допълнителни мощности за производство на електроенергия.
Отговора е НЕ!
2. Изгодна инвестиция ли е за сегашното състояние на живота в България
Отговора е НЕ!
3. Най-безопасна ли е предлаганата технология и въобще използването на ядернни електроцентрали в сравнение с другите енергийни източници
Отговора е НЕ!

Ето още мнението на ИПИ:
http://ime.bg/bg/articles/referendumyt- ... z2IzTLRZ4s
И на директора на Електроенергийния системен оператор :
http://www.monitor.bg/article?id=370612

Който има очи, ще види
Който има уши , ще чуе
Който има глава на раменете си ще помисли

За останалите нямам думи!
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Емил » 25.01.2013 17:19

Ако ти не знаеш кои сме ние, ние сме Българи - най-старият ЕВРОПЕЙСКИ народ ! Пораженците също са от нашите, ама кво да ги правим, търпим си ги...
Аватар
Емил

Мнениеот venkap » 25.01.2013 17:32

Средната цена за централи от този тип е 10 милиарда € включващо цената на реакторите, прилежащата инфраструктура, лицензионни такси, застраховки, кредити и др. Ако се изплащат 20 години, за една година се падат по 500 000 000 €. Централа с два блока има годишен лимит на производство от 10,5 ТWh ±3%. Средната цена по която изнася Козлодуй е 30 € за MWh.
Следователно Белене трябва да произвежда по 20.83ТWh на година с производствените разходи, което очевидно е невъзможно.
Другия вариант е да се намери купувач, който е склонен да плати по 65 € на MWh от чисто нова руска централа, когато на енергийния пазар без затруднения може да се подпише договор срещу 45 €, следователно също толкова неосъществимо.
Остава родния пазар да поеме електроенергията на цена около 130 лв за MWh и двадесет години да плаща за светлото бъдеще... В този случай ще се наложат ограничения върху производството на електроенергия от различни източници като когенерацията на кафява енергия. Това ще рефлектира директно върху парното, но много от ТЕЦ-вете ще фалират. Ще се наложат ограничения върху "Мариците" довеждайки до преразглеждане на сключени вече договори. Ще се отрази негативно върху минното дело. Цената на електроенергията произведена от ТЕЦ-вете ще се оскъпи, защото средствата за поддръжка ще останат същите, които впрочем и сега не достигат.
Ще се ограничи производството на електроенергия от ВЕИ централи от всичките видове. Не ми се мисли как ще се отрази това на собствениците на малки централи построени главно чрез кредити. За новопостроени и дума не може да става. Със сигурност ще последват санкции от ЕС за неизпълнение на договорености.

Всъщност цена от 65 €/MWh не е висока, но за западноевропейските стандарти. Примерно Холандците плащат 220.08 €/MWh, Австрия - 198.80 €/MWh, Белгия - 213.40 €/MWh, Кипър - 285 €/MWh, Дания - 298.20 €/MWh, дори тази цена е поносима за Чехия - 127.60 €/MWh, Полша - 148.80 €/MWh, но сравнение с тези страни сме изостанали с десетилетия. За сравнение ние плащаме по 82.90 €/MWh при краен потребител за бита. Няма как цена от Белене да не рефлектира върху крайната цена.
А тези, които непрекъснато правят аналогии между Белене и Козлодуй да си спомнят, че последната е построихме с домати, краставици и компоти.
venkap

Мнениеот petyostoev » 25.01.2013 19:23

"„Козлодуй” и „Белене” (Булат Нигматулин)"
http://ime.bg/bg/articles/kozludui_and_belene_bn/
petyostoev

Мнениеот Емил » 25.01.2013 21:23

Miro написа:Емо... ясно е, че ядрената енергетика е дала много на човечеството, ще даде сигурно и още толкова. Въпросът е какво ще остане след нея и колко време? Какво завещаваме на децата, внуците и пра-пра-пра.....внуците си. В момента в света НЯМА построено вечно хранилище за радиоактивни отпадъци. Има планирано едно във Финландия, което е само за техните си боклуци и не ми се мисли колко ще струва нито като инвестиция, нито като поддръжка.

Обърни внимание и на следното - нашето отработено гориво в момента след като се поохлади (5-6 години след изваждането му от реактора), се изпраща в Русия, където от него се извличат полезните остатъци, а останалото се стопява до остъкляване и се съхранява ВРЕМЕННО, докато си построим хранилище и ни го върнат. Сроковете, в които по договор трябва да почнат да ни връщат отработеното ядрено гориво никъде ги няма публично, но от информация от коментари на запознати по медиите, става ясно че са 2015-2017 година, като най-късната цитирана година е 2020.

Тоест няма значение какво ни говорят репите от телевизора - за тези отпадъци НИЕ ТРЯБВА ДА ПОСТРОИМ ХРАНИЛИЩЕ на територията на България и това хранилище ТРЯБВА да го поддържаме мин. 100 000 години!!!!!!! Разходите за това НИКОГА не са присъствали в цената на електроенергията от АЕЦ, включително и в останалите държави. Казано иначе цената на електроенергията от АЕЦ сега се е кредит от хилядите поколения след нас.

Няма цивилизация в историята на Земята, която да оставя такова тежко наследство на бъдните поколения...

Миро...и на мен ми се живее в рая, наречен от марксистите "родово-общинен строй", съвсем искрено го казвам. Обаче ние живеем в ада на "демокрацията", "свободния пазар", и другите тем подобни ужаси. комунизмът затова е утопия, защото дори всички да станат комунисти по вълшебен начин, и премахнат границите, все ще се роди някой дисидент, и ще взриви някоя демократична атомна бомба насред комунистическия рай.
Ти предлагаш ние Българите да сме светци недокоснати от атомното зло, и да не произведем и грам радиоктивен отпадък, при положение, че около нас всички ще бълват радиоктивни отпадъци столетия напред. Прощавай, Миро, но ти проповядваш пагубна за българския народ утопия. Въжделението да няма радиоктивни отпадъци на този Свят е утопия много по-утопична даже от комунизъма. Радиоктивни отпадъци има и ще има стотици години напред, защото в момента се бълват от стотиците работещи реактори по Света. Нашите деца и внуци ще си го имат това наследство по презумция, а нашата българска вина ще е една хиладна от общата.

Протоколът от Киото се опита да ограничи парниковите газове, и не успя. Нима някой сериозно си мисли, че някога ще бъде забранена атомната енергетика ?! Или просто ще си се доверим на българофобията, която мечтае точно България да няма атомна електроцентрала, та да си останем последната дупка на кавала за вечни времена ?!
Аватар
Емил

Мнениеот lz1wvm » 25.01.2013 22:48

Еми Германия казва чао на АЕЦ след 2022г.Емо разбирам,че си и за АЕЦ,и за ВЕИ.В това няма нищо лошо.Аз също искам да имаме евтина и отдавна построена АЕЦ,която да произвежда евтина ел.енергия.Дори и други електроцентрали да са,стига да са конкурентноспособни.
А дали Германия,след като каже чао на атома,няма да се наложат санкции и тям подобни работи за АЕЦ.А ние едва да сме я изградили,и да се получи като ТЕЦ Марица.Все пак,Германия диктува политиката в Европа...
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Емил » 25.01.2013 23:54

lz1wvm написа:Еми Германия казва чао на АЕЦ след 2022г.Емо разбирам,че си и за АЕЦ,и за ВЕИ.В това няма нищо лошо.Аз също искам да имаме евтина и отдавна построена АЕЦ,която да произвежда евтина ел.енергия.Дори и други електроцентрали да са,стига да са конкурентноспособни.
А дали Германия,след като каже чао на атома,няма да се наложат санкции и тям подобни работи за АЕЦ.А ние едва да сме я изградили,и да се получи като ТЕЦ Марица.Все пак,Германия диктува политиката в Европа...

Не Германия, а една комсомолска секретарка и пажът й - виетнамско момченце, министър по всичко като нашите Делян Добрев и Трайков. Като се махнат тия нефелници, Германия ще построи още 20 реактора, сигурен съм.

Изображение
Изображение
Аватар
Емил

Мнениеот Miro » 26.01.2013 13:55

Емо, този спор никога няма да го свършим... а и всеки има право на мнение. Но не ми харесва този начин на мислене - и без това е мръсно зад блока, затова и аз ще си хвърлям боклука през терасата. Бях чул веднъж и репликата "Егати мръсния плаж.... никой не чисти - вчерашните ми фасове още са си тук!"...

А какво ще го правим всичкия този ток и на каква цена ще е... съвсем друг въпрос.
Miro

Мнениеот venkap » 26.01.2013 14:49

Ако въпроса беше поставен така: "Съгласни ли сте всички 7 000 000 българи да дадете по 3 000 лв. да имаме евтин ток след 20 години? Отговора щеше да бъде НЕЕЕЕ......!!! Да не говорим, че на някой места щяха да ги линчуват.
venkap

Мнениеот nadzor » 26.01.2013 16:04

Емиле,
Искаш или не, но политизираш темата за Белене с националистични нюанси. А отговорът за Белене трябва да се даде в чисто икономически план.
Голяма работа като сме най-древната държава в Европа, голяма работа като имаме 2 атомни централи, голяма работа като сме една от 30-те държави с атомни централи, а не можем да си платим сметките за ток. Англосаксонските народи затова имат развити икономики - защото са прагматични.
С твоите разсъждения ми приличаш на съседите македонци с техните паметници.
А преди да се проведе референдума, икономическите параметри трябваше да се изяснят и тогава имаше ясен смисъл от него, а сега - политиците само се надцакват с документи на етап кореспондеция. Явно не е направен сериозен икономически анализ нито за цената на централата с необходимата инфраструктура, нито е ясно къде ще се депонира горивото, нито каква е перспективата за продажба на ток, нито колко ще бъде цената му.
Пак като "най-стар европейски" народ изхарчихме 14 млн. лева за няма нищо....
nadzor

Мнениеот Markov » 26.01.2013 20:13

Емиле,
В последните 30-40 постинга много хора се помъчихме да систематизираме основанията за гласуване с НЕ на утрешния референдум,
Оказа се че си единственият в този форум, който иска да наложи своето мнение за гласуване с ДА
Ето представителна извадка от твоите последни постинги с твоите "основания" :

"… Много ми е чудно защо смятате, че привържениците на атомната енергетика у нас са противници на ВЕИ ? Аз съм за ВЕИ, и за АЕЦ !
…Истината е, че българите като част от ЕС бяха накарани да плащат 20 години напред цената на една технологична революция на човечеството, наречена ВЕИ, и никой друг в Света не го направи ! Вижте кои останаха с подписите си в протокола от Киото - само ЕС ! С тия пари, които ще дадем, можеше отдана да си направим АЕЦ, и да си щракаме с пръсти 30 години напред.
……В момента антиядрената истерия в Япония е породена от страха на политиците, че са допуснали първобитна централа да работи - в сравнение с нашите затворени блокове в Козлодуй, авариралата централа в Япония наистина е първобитна, но пък е продължавала да работи
……Ако ти не знаеш кои сме ние, ние сме Българи - най-старият ЕВРОПЕЙСКИ народ ! Пораженците също са от нашите, ама кво да ги правим, търпим си ги...
…. Или просто ще си се доверим на българофобията, която мечтае точно България да няма атомна електроцентрала, та да си останем последната дупка на кавала за вечни времена ?!
…и на мен ми се живее в рая, наречен от марксистите "родово-общинен строй", съвсем искрено го казвам. Обаче ние живеем в ада на "демокрацията", "свободния пазар", и другите тем подобни ужаси….
……Не Германия, а една комсомолска секретарка и пажът й - виетнамско момченце, министър по всичко като нашите Делян Добрев и Трайков. Като се махнат тия нефелници, Германия ще построи още 20 реактора, сигурен съм.""

От над 2700 участници в този форум ти си неповторим. Ако съм пренебрегнал някои, моля да ме извинят. Дано до утре времето за размисъл да е свършило :)
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот venkap » 26.01.2013 20:49

Markov написа:От над 2700 участници в този форум ти си неповторим. Ако съм пренебрегнал някои, моля да ме извинят. Дано до утре времето за размисъл да е свършило :)

Точно в това се състои парадокса в България, вероятно само Емил "ще улучи числата от тотото".
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии