Моля за съвет!

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Моля за съвет!

Мнениеот McFreak » 26.02.2013 00:37

Здравейте,
Всичко е побъркано в тази държава...
Наложи ми се да ми платят в натура с фотоволтайчни панели и сега имам около 15 kW на склад един компресор и един мерцедес С класа.
Та да си доидем на думата. в крайна сметка нз колко пари ми излезоха панели. Но като разпитвам разбирам че мога да си направя централа. Прочетох тук таме както и във вашия форум. Имам нужда от съвет.
Разбрах че 5 kW централи са с най- добра преференциална цена.
Имам гараж за камиони въпроса ми е Мога ли да направя 3 централи по 5 киловата.
Панелите ще се съберат на Южния скат на покрива.
Бихте ли ми обяснили какви са стъпките?
какви документи са ми необходими?
Благодаря ви предварително.
McFreak

Re: Моля за съвет!

Мнениеот Miro » 26.02.2013 14:20

1. Не може 3х5, няма да дадат от ЕРП-то. По-добре едно 15.
2. Стъпките са следните:
- виза за проектиране (община)
- становище за начина на присъединяване (ЕРП)
- Становище от конструктор и ел. проект (проектант)
- разрешение за строеж/монтаж (община)
- договор за присъединяване (ЕРП)
- Строеж (който там ще го монтира)
- констативен протокол за завършване (ЕРП)
- договор за изкупуване (ЕРП)

Накратко е това...
Miro

Мнениеот Ultrainvest » 26.02.2013 14:45

Здравей,
3бр е малко сложно, трябват ти 3 различни фирми на които да им дадеш по 50м2 право на ползване на покрива (с нот. акт) за мин 20 год.
По добре направи една 15кв централка закачена на ниско напрежение. Изкупната цена ти е 29ст/Kwh.
Процедурата ти е следната:
1. Собственика на покрива прехвърля право на ползване на друга фирма (с нот. акт) на 150 м2 от покрива (южен скат !) за мин.20год.
2. Изкарва се от гл. архитект виза за проектиране за малка фотоволтаична инсталация 15кв.
3. Подаваш в ЧЕЗ молба за присъединяване на ПРОИЗВОДИТЕЛ.
4. От ЧЕЗ ти издават становище за присъединяване на Производител. ( трябва да се свържеш със проучвателя за района и да го почерпиш за да те присъедини на ниско (380v) и на най близкия стълб.)
4. Проектантите ти правят 2 становища - част:електро и част: конструкции.
5. Представяш становищата на ЧЕЗ и ти издават Окончателен Договор за Присъединяване.
6. Представяш становищата от проектантите и Окончателния Договор от ЧЕЗ на гл.архитект и ти дават Разр. за строеж. (Централата е 6та категория по ЗУТ)
7. Строиш централата
8. Гл. архитект ти издава разр. за ползване.
9. С ЧЕЗ трябва да подпишеш 3 договора:
- Договор за присъединяване на стопански потребител
-Договор за ДОстъп до електропреносната мрежа
- Договор за продажба на електроенергия

Да знаеш че без Консултант и читав строител - язък за 15кв панели. Процедурата трае мин. около 2 месеца преди да започнеш строителство и след това още около 2 месеца. Но пък си заслужава - ще изкарваш средно по 450 лв на месец за следващите 20год.

.....другия вариант е да ги монтираш на C-класата и да караш без да сипваш гориво за около 20год..... :lol: :lol: :lol:
Ultrainvest

Мнениеот GDG » 26.02.2013 21:57

Това с четирите месеца ми се струва "малко" оптимистично ?!!! Все пак колегата не е упоменал с кое ЕРП ще се сватосва, а не дай боже имота му да е в Натура 2000... Дано в бъдеще нещо се промени, защото някои до сега чакаха четири месеца за договор за достъп, който ще му предложат /независимо, че си е е незаконен за тези 15 кW., според ЗЕВИ / и още два за договор за изкупуване, т.е. 6 месеца и нещо, докато.... евентуално благоволят да му обърнат внимание и включат централата, като това е чакането след като вече са изсипани всичките пари, които са му поискани от кого ли не. А докато се стигне до тези заветни договори... голямо търпение ще е необходимо.Оптимистичното е,че за тези 15 кW. евентуално може да се мине и без кредит ..???, защото .... шест месеца са си все пак време, през които ако се плащат лихви... ??? Песимистичното е, че за тези своеволия на т.н. монополисти /ЕРП /, за сега няма на кого да се оплаче и едва ли някой ще му помогне в близко време, а може би и ... .
GDG

Мнениеот donpesho » 26.02.2013 22:21

Незнам колко време ще отнеме да стигне до окончателен договор , но не мен след като минах през всички перипетии за 5 KW на покрив от ЕВН ми дадоха присъединяване на 01.05.2016г. :D :D :D ,ако сега си платя 1000 лв. за 10 метра кабел до стълба за присъединяване.Въздушна линия. :D :D :D
Аватар
donpesho

Мнениеот McFreak » 28.02.2013 11:10

Здравейте,
ЕРП-то е ЧЕЗ.
Говорих със един познат от ДКВР каза че ще ми съдеиства със проучвателите.
Кредит не ми трябва панелите ги взех без пари защото ми задържаха едно плащане много време. Имам документ за това че съм ги взел всичко си е ок. Разбрах че ще ми трябват и инвертори. До колкото разбрах мога да направя следното
Имам гараж огрмен там да паркирам една 5-ца.
Къщата ми е със Южно изложение най- високата в квартала още една 5-ца.
Говорил съм с още един познат за 40 лв на месец ще ми даде 40 м2 на неговия покрив.
Целта ми е да хвана най високата стъпка на преф. цена.
Това ще ми повиши малко разходите за проекти и присъдинения и изграждане. Но мисля че си заслужава.
А иначе не е в натура 2000.
И сега да обощим.
За моя покрив си е моита фирма няма проблем.
За къщите.
1. Трябва ми отстъпено право на строеж
2. . Изкарва се от гл. архитект виза за проектиране за малка фотоволтаична инсталация 15кв – това ми се стръва без проблем.
3. 3. Подаваш в ЧЕЗ молба за присъединяване на ПРОИЗВОДИТЕЛ. (може ли да ми изпратите на емайл какви са точно молбите или е свободен текст?) mcfreak@abv.bg
4. От ЧЕЗ ти издават становище за присъединяване на Производител. ( трябва да се свържеш със проучвателя за района и да го почерпиш за да те присъедини на ниско (380v) и на най близкия стълб.)
4. Проектантите ти правят 2 становища - част:електро и част: конструкции.
5. Представяш становищата на ЧЕЗ и ти издават Окончателен Договор за Присъединяване.
6. Представяш становищата от проектантите и Окончателния Договор от ЧЕЗ на гл.архитект и ти дават Разр. за строеж. (Централата е 6та категория по ЗУТ)
7. Строиш централата
8. Гл. архитект ти издава разр. за ползване.
Имам 2 притеснения
1- во след проектите и становищата (до стъпка 5 ) без да съм построил ли ми дават окончателен договор?
2-ро този окончателен договор гарантира ли ми преф. цена?
3-то Дали няма да ме ебават от ЧЕЗ че слушам за отнемане на лиценз
Мисля че и да им вземат лиценза не би трябвало да спират да работят.
Колеги,
Благодаря ви за съдеиствието и бързите реакции!!!!
McFreak

Мнениеот petyostoev » 28.02.2013 12:14

Цената ще е такава,каквато е действащата в момента когато подадеш заявление в ЧЕЗ че е готова централката /ите /.
Така,че първо трябва да преминеш през другите процедури,да получиш разрешение за строеж от общината и тогава да ги построиш.
petyostoev

Мнениеот Ultrainvest » 28.02.2013 15:04

1. Окончателен договор мпжеш да вземеш преди да си пострпил централата
2. Това малко повишение на разходите е 3 пъти, тоест около 3000 лева. Като добавим и че ще плащаш 40 лв на месец за 20 год. маи излиза по изгодно една 15ка.
3. На ЧЕЗ лиценза няма да бъде взет.
4. Тези контакти ЧЕЗ ДЕКВР точно сега ми се струват доста опасни
Ultrainvest

Мнениеот Ultrainvest » 28.02.2013 15:10

....и забравих нещо...не мисля че ще ти позволят 2 5ци на един и същи имот...
Ultrainvest

Мнениеот McFreak » 01.03.2013 13:26

""
от Ultrainvest » 28.02.2013 14:10

....и забравих нещо...не мисля че ще ти позволят 2 5ци на един и същи имот..."'

Здравей, оказа се че проучвателя ми е роднина хаха.
Защо да не ми разрешат като са на 2 фирми?
Не се сетих до го говоря това с него но ще го попитам.
Изпратиха ми някакво прогнозно производство.
Ще седна да сметна с точност дали е по добре на различни покриви или на един всички панели.
А за наема за 20 години е 9600 лв за 20 години прогнозно в писимистичен вариант трябва да изкара 50 000 лв за 20 години.
Говорих с един познат които има 160 киловатова и ми каза че това което му пускат на програмата PV syst спрямо неговия случей е 30% отгоре на годишна база.
Централата му работи от Март месец 2012 година.
Като се замисля 1 лв. на квадратен метър наем за открито пространство е много. Нормално в града ми наем на промишлено помещение е 1,00 до 1,50 на лв/ м2
Това е въпрос на договорка.
Дано да нямам много спънски документални. Говорих със фирма за 350 лв ще ми монтират 20 панела със слботоковата част и монтаж на панели и инвертор. Това добре ли е?
Очаква ме да взема решение дали да са по 5 и какъв инвертор да закупя. Казват ми че СМА са най- добрите но и най скъпи. има някакви рефусол разликата е 200 евро. Моля за съвет за инвертора. Ако имате някакъв опит ще се радвам да го споделите
Еи това е голяма зараза запалих се много а и по цял ден в офиса чета за тези работ в свободното време
McFreak

Мнениеот petyostoev » 01.03.2013 15:19

Че е вирус,вирус е .Това е положението.
petyostoev

Мнениеот donpesho » 01.03.2013 20:16

Вирус та вирус :D :D :D
Аватар
donpesho

Мнениеот alabala963 » 01.03.2013 20:56

Вирус, вирус та чак през носа ни излезе като херпес :). И ние като почнахме с нашите проекти си задавахме същите въпроси и разигравахме всевъзможни варианти. Но поне имаше по-нормално законодателство и беше по-лесно решима задачата (оказа се без кръчмар).
Моето мнение е да си сложиш всичките панели на едно място и да си вземеш най-качествените компоненти. По този начин ще намалиш неизвестните и ще повишиш сигурността, а в този бизнес това е най-важното. А другото е каквото каже "кръчмаря". Относно прогнозите то е "божа работа, иш аллах" днес е слънчево утре мрачно и ден с ден не се повтарят, и ако сега реалното производство се различава с +30% то догодина може да е -30%, то затова е прогноза. Аз бих се доверил на прогнозата в дългосрочен план, защото тя отчита именно тези колебания и осреднява нещата. Ако се довериш при правенето на сметки на базата от едногодишното производство на твоя познат може да се окаже, че си си сложил розови очила, а това не е добре при вземане на инвестиционно решение.
Относно цената за монтажа (предполагам това е само ТРУД): Цената е ниска и единственият шанс да е качествена, то е да ти е роднина като онзи от ЕРП-то. Няма евтино и хубаво, или е евтино или е хубаво. За да "изкяри" някой, някой друг трябва да е "прецакан".
...а иначе дерзай все някакво решение трябва да вземеш. Ще се радваме да влезеш в отбора.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Назад към Слънчева енергия