Бунтът и ние

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Бунтът и ние

Мнениеот alabala963 » 09.03.2013 20:30

venkap: "Оставени без контрол от страна на регулатора и трите електроразпределителни дружества, направиха това, което всеки монополист би направил на тяхно място - спестиха разходи чрез съкращаване на инкасатори. Правиха съкращенията постепенно, внимателно без да привличат внимание. Вследствие "оптимизацията" една партида се отчиташе коректно на 3-4 месеца, като през останалите периоди се начисляваше средно изчислено количество на база минали периоди. Така дойде периода за изравнителната годишна сметка, която извади на светло неотчетена енергия. Само ЧЕЗ през изминалата седмица назначи 400 инкасатора. ЕВН ангажира част от персонала си да отчитат партидите срещу допълнително заплащане на доброволен принцип, но най-вече да не изтича информация."
... Та това е .....
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот agro » 09.03.2013 21:46

lz1wvm написа:
venkap написа:
lz1wvm написа:venkap,ще споделя какво съм видял от моите електромери,за 5 години назад.Разлика в изкупуването,1,3 процента на минус.Демек по малко от електромера на SMA,и това вече 5 години.Имам отделен електромер за консумация на жилището,разликата е плюс 3 процента,като имам два мои електромера с шайби,и съдя по тяхните показания.И тъй като единия от тях е стария електромер по който отчитаха и преди години показанията.Другия също е с шайба(не си спомням от къде е),но и двата отчитат еднакво.Та тези 4-5 процента загуби за мен не са малко,и не са в кабелите...

lz1wvm, това са законите на физиката. Не може изнесения електромер, да отчита повече електроенергия от интегрирания електромер в инвертора, освен, ако едно от устройствата е неизправно.
Когато имаш две измервателни устройства с клас на точност ±2%, разлика от 3% е в рамките на допустимостта. Ако имахме доходи от 3 000 ÷ 4 000 лева щяхме ли да се замисляме върху някакви 4 ÷ 5%?

Забравих да споделя,че преди година ми смениха електомера(инвертора) на SMA.А разликите с електромера на ЕРП-то са същите.За мен това не са физични закони.Загубите в кабела ми са под 0,1 процент.Знам също и че за разлики под 1 процент,не мога да споря с енергото.Но въпроса ми беше друг,защо единия отчита по-млко,а този за консумацията по-вече.Аз съм сигурен че грешката е в електромерите,и това е физична величина(която се контролира софтуерно).Но тази разлика е в рамките на допустимото от законодателна гледна точка.Така че споделям само мнение и практика.

Прост пример от търговската дейност: ако допустимата търговска точност на опаковката на един производител на мармалад например е 2 % и този същия си купи разфасовъчна машина с точност 0,1 %, то той веднага трябва да я настрои да мери опаковките минимум с 1,9 % по-малко. Хем спазва закона, хем печели от въздуха 1,9 % от стойността на стоката си. Така набързо ще изплати високата цена на точната си машина и после ще печели от нея. Нищо не пречи и на ЕРП-тата да постъпват по същия начин с електромерите си и никой не би могъл да ги обвини за това - не е луд този, който яде баницата, а този, които му я дава.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот venkap » 10.03.2013 00:55

lz1wvm написа:Забравих да споделя,че преди година ми смениха електомера(инвертора) на SMA.А разликите с електромера на ЕРП-то са същите.За мен това не са физични закони.Загубите в кабела ми са под 0,1 процент.Знам също и че за разлики под 1 процент,не мога да споря с енергото.Но въпроса ми беше друг,защо единия отчита по-млко,а този за консумацията по-вече.Аз съм сигурен че грешката е в електромерите,и това е физична величина(която се контролира софтуерно).Но тази разлика е в рамките на допустимото от законодателна гледна точка.Така че споделям само мнение и практика.

lz1wvm, ще се опитам да обясня, защо при изчисления, които си правил за загуби в кабела, отдалечения електромер винаги мери по-ниски данни и защо става въпрос за физика. Имаш инвертор, който отдава 2 300 W (VA) с cosφ = 1 и ъгъл между тока и напрежението 0º. От другата страна на търговския електромер е присъединена електроразпределителната мрежа, която обикновено има cosφ = 0.96÷0.98 при битовите потребители. Между инвертора и търговския електромер имаш естествено кабел, чието сечение ти коректно си изчислил. Колкото е по-нисък фактора на мощност на електроразпределителната мрежа, толкова по-вероятно на клемите на електромера да имаш cosφ различен от този на изхода на инвертора. А електромера измерва и регистрира активна енергия. Тук е важна и дължината на кабела, но в случая дори наличието на кабел е достатъчно условие за дефазиране на тока спрямо напрежението. Ако на клемите на електромера имаш фактор на мощност = 0.99 и дефазиране на тока спрямо напрежението 8.11º, това прави загуби в активна мощност от 23W или 1.0101%. Като прибавиш и топлинните загуби от 0.1% вече имаш загуби от 1.1101%. В същото време на клемите на електромера може да имаш 2 298 VA, но същия ще отчете само 2 277W.
venkap

Мнениеот Lupus » 10.03.2013 11:25

agro написа:
venkap написа:Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.

Както винаги, когато е зададен логичен въпрос, подкрепящите противоположното невярно становище, в случая "напомпаните" софтуерно сметки, отклоняват темата нанякъде, само и само да не признаят - да, твърдението ми е неиздържано спрямо фактите. Нека не търсим причината там, където тя не е - от това само може да загубим, пропускайки установяването на наистина важните факти. Основните кражби не са от циганите - те крадат на дребно, както правят това и българите. Когато обаче се вижда кражбата на милиард годишно в енергетиката и никой нищо не предприема- това е страшното.

Искате ли и двамата да дадете конкретен, ясен и подкрепен с документи отговор на въпросите:
1. Под чий контрол се намира софтуера на статичните електромери?
2. Прави ли се проверка на записаните в електромера данни при проверка на електромерите в Агенцията за метрологичен контрол?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 10.03.2013 11:58

Lupus написа:Искате ли и двамата да дадете конкретен, ясен и подкрепен с документи отговор на въпросите:
2. Прави ли се проверка на записаните в електромера данни при проверка на електромерите в Агенцията за метрологичен контрол?

1. Контрола над софтуера се извършва от производителя или вносителя, както и на собственика на устройството.
2. В ДАМТН не се правят проверки засягащи софтуера, а трябва.
venkap

Мнениеот Lupus » 10.03.2013 13:35

venkap написа:
Lupus написа:Искате ли и двамата да дадете конкретен, ясен и подкрепен с документи отговор на въпросите:

1. Контрола над софтуера се извършва от производителя или вносителя, както и на собственика на устройството.
2. В ДАМТН не се правят проверки засягащи софтуера, а трябва.

С други думи казано, собственика на електромера (ЕРП) разполага с всичко необходимо, за да го манипулира както му е удобно, при това безконтролно от когото и да е - нито от ДАМТ, нито от ДКЕВР, нито от данъчната администрация. А това е средство за търговско измерване! Случайно ли е това? Защо тогава сте така убедени, че това не се прави??? Или напротив - убедени сте, но някой е казал - Шшшът! Какво ли ще се случи, ако някой отвори очите на протестиращите и им обясни, че показните проверки по телевизията са просто зле режисиран спектакъл, а отхвърлените оплаквания за надписани сметки може да са и чист блъф?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 10.03.2013 14:01

Lupus написа:С други думи казано, собственика на електромера (ЕРП) разполага с всичко необходимо, за да го манипулира както му е удобно, при това безконтролно от когото и да е - нито от ДАМТ, нито от ДКЕВР, нито от данъчната администрация. А това е средство за търговско измерване! Случайно ли е това? Защо тогава сте така убедени, че това не се прави??? Или напротив - убедени сте, но някой е казал - Шшшът! Какво ли ще се случи, ако някой отвори очите на протестиращите и им обясни, че показните проверки по телевизията са просто зле режисиран спектакъл, а отхвърлените оплаквания за надписани сметки може да са и чист блъф?

Не е така Lupus. Ако един електромер е манипулиран софтуерно (промяна на константата, промяна на корекционните таблици и др.), при проверка в ДАМТН, ще бъде установено без проблем. Така от трите статични електромера, които бяха отчели "неприлично" високи сметки, само един даде известни отклонения, но в рамките на допустимите норми.
Пак ти повтарям, продължавам да пиша за електромерите, единствено, за да те предпазя от от погрешни заключения. Признавам, че започнах да се изморявам, защото се оказа доста упорит. :P
venkap

Мнениеот agro » 10.03.2013 14:45

Да прави измами чрез електромерите е неприемлив риск за едно ЕРП - все пак говорим за криминално престъпление. Такова нещо е невъзможно даже да се опази в тайна, защото изисква участие на група от хора, които дори не са собственици на предприятието, а трябва да бъдат наети да мамят заради някой друг. Сигурен съм, че подобна мисъл не е минавала през главите на ръководството на никое ЕРП, а камо ли да са се сговорили да го правят едновременно и трите ЕРП-та.
agro

Мнениеот estqwerty » 10.03.2013 19:04

четох документацията на този електромер с който ме мерят мен.
има памет за 50 събития - препрограмирания, четене, писане, настройки.
дали не е лесно да се направи едно пипване по настройките и после 50 четения за да може да се се скрие какво всъщност е правено? :) вярно ще останат датите на тези четения, но няма да има нищо нередно в това че е "само" четено.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот agro » 10.03.2013 19:48

Софтуерно и да може, практическата реализация на такава измама е много трудна. В такива мащаби задължително ще се намери някой да разплете чорапа и всичко да лъсне. Голямото предприятие има какво да губи и не би рискувало тотален крах заради такива плоски мошенгии. Виж манго е друга работа, на него и да го хванат, няма какво да му вземат, и бой няма да яде, така че чистосърдечно си краде и даже се хвали.
agro

Мнениеот Lupus » 10.03.2013 20:12

venkap написа:Не е така Lupus. Ако един електромер е манипулиран софтуерно (промяна на константата, промяна на корекционните таблици и др.), при проверка в ДАМТН, ще бъде установено без проблем. Така от трите статични електромера, които бяха отчели "неприлично" високи сметки, само един даде известни отклонения, но в рамките на допустимите норми.
Пак ти повтарям, продължавам да пиша за електромерите, единствено, за да те предпазя от от погрешни заключения. Признавам, че започнах да се изморявам, защото се оказа доста упорит. :P

Ами упорит съм, защото ти упорито се пробваш да ме правиш на глупак! Не схвана ли, че разбирам и от софтуер и от хардуер и от фърмуер?
Кой е луд да пипа константата или корекционните таблици??? Това ще се хване още на стенда! Но ако "напомпам" регистрите за дневна и нощна тарифа, без да прекалявам, доста малко хора биха се усетили. Това може да се разбере едва като се разгледа внимателно лог файла. Особено когато става дума за декември, когато става по-студено и хората пускат разни отоплителни уреди. За това и когато хората изпищяха, първата им защитна реакция беше предварително подготвената - "Ама то декември си беше зверски студ, направо сибирски!" . Да де, ама хората вече се научиха да намират и теглят информация от Интернет и тази лъжа бързо лъсна. И повече нито едно ЕРП не ползва този аргумент.
Наивните приказки на agro няма и да коментирам. Едва ли схваща за какво точно си говорим и просто се опитва като лош певец да пее "втори глас".
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот agro » 10.03.2013 20:45

Lupus написа: доста малко хора биха се усетили.

Ами ето това искам да кажа, че все някой ще се усети, особено такива, които като Lupus имат съзнанието, че разбират. И работата ще се размирише, ще почнат едни експертизи, разследвания, спорове - докато се разбере как и кой го е направил, и то масово и едновременно и в трите ЕРП-та.
agro

Мнениеот lz1wvm » 10.03.2013 20:48

venkap написа:
lz1wvm написа:Забравих да споделя,че преди година ми смениха електомера(инвертора) на SMA.А разликите с електромера на ЕРП-то са същите.За мен това не са физични закони.Загубите в кабела ми са под 0,1 процент.Знам също и че за разлики под 1 процент,не мога да споря с енергото.Но въпроса ми беше друг,защо единия отчита по-млко,а този за консумацията по-вече.Аз съм сигурен че грешката е в електромерите,и това е физична величина(която се контролира софтуерно).Но тази разлика е в рамките на допустимото от законодателна гледна точка.Така че споделям само мнение и практика.

lz1wvm, ще се опитам да обясня, защо при изчисления, които си правил за загуби в кабела, отдалечения електромер винаги мери по-ниски данни и защо става въпрос за физика. Имаш инвертор, който отдава 2 300 W (VA) с cosφ = 1 и ъгъл между тока и напрежението 0º. От другата страна на търговския електромер е присъединена електроразпределителната мрежа, която обикновено има cosφ = 0.96÷0.98 при битовите потребители. Между инвертора и търговския електромер имаш естествено кабел, чието сечение ти коректно си изчислил. Колкото е по-нисък фактора на мощност на електроразпределителната мрежа, толкова по-вероятно на клемите на електромера да имаш cosφ различен от този на изхода на инвертора. А електромера измерва и регистрира активна енергия. Тук е важна и дължината на кабела, но в случая дори наличието на кабел е достатъчно условие за дефазиране на тока спрямо напрежението. Ако на клемите на електромера имаш фактор на мощност = 0.99 и дефазиране на тока спрямо напрежението 8.11º, това прави загуби в активна мощност от 23W или 1.0101%. Като прибавиш и топлинните загуби от 0.1% вече имаш загуби от 1.1101%. В същото време на клемите на електромера може да имаш 2 298 VA, но същия ще отчете само 2 277W.

Да на теория е така,но на практика няма как да го измеря този косинус фи.Дори и да си купя,няма как да бръкна в заключеното табло,за да меря.А кабела от инвертора до електомера е около 12 метра,и от електромера до точката на присъединяване разстоянието е същото.Само че моя кабел е 2х32 квадрата,а на ЕРП е 2х6 квадрата.И пак ми се струва малко нереалистичен този процент,тъй като си правя месечни отчети,а процента си стои все същия,и зиме и лете,или другия вариант е този косинус фи на ЕРП-то да е константа. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот venkap » 10.03.2013 22:06

Lupus написа:Ами упорит съм, защото ти упорито се пробваш да ме правиш на глупак! Не схвана ли, че разбирам и от софтуер и от хардуер и от фърмуер?

Виж Lupus, знам, че разбираш от софтуер, хардуер и фърмуер. Следил съм участията ти в други форуми, там където си използвал този "прякор". Мисля. че имам ясна представа за професионалните ти качества и не те подценявам.
Принципно съм много внимателен, когато някой твърди упорито нещо. За пример ще дам случая с електромера, който отчиташе енергия в двете посоки. Отидох в ТМТ и купих един и го сложих на станцията. Запознах ви с резултатите. Запознах също моите колеги и колегите от ДАМТН. Те бяха изненадани не по-малко от мен. Обърнах се към вносителя и тай надлежно ми обясни ситуацията от тяхна гледна точка. Обърнах се към български производител и той потвърди информацията.С няколко думи, направих всичко възможно да попълня празнените в знанията ми.
С колегите от ЕВН нещата са по-сложни. Повечето бяха информирани, но ситуацията при тях е следната. От няколко години параметризацията на електромерите се извършва в обособен център и това става от 3-4 човека по предварителна заявка. По места не се извършва. Масовите партиди се параметризират от производителя или вносителя по заявка от съответното ЕРП. Колегите които навремето са извършвали тази дейност не притежават последните софтуерни версии, кодове за достъп и пароли. Имам чувството, че тяхното ръководство се страхува повече от своите служители отколкото, отколкото от външни "специалисти", но това е друга тема.
Lupus написа:Кой е луд да пипа константата или корекционните таблици??? Това ще се хване още на стенда!

С потребителския софтуер това можеш да направиш, другото е гледане на много шпионски филми.
Lupus написа: Но ако "напомпам" регистрите за дневна и нощна тарифа, без да прекалявам, доста малко хора биха се усетили.

Във връзка с това твърдение имам няколко въпроса:
1. Колко време според теб е необходимо да се параметризира нормално един електромер?
2. Колко време е необходимо да се "напомпат" регистрите на съответния електромер?
3. Колко човека въоръжени с лаптопи ще са необходими за извършването на тази операция за 200 електромера?
4. Колко човека ще са в състояние да извършат това за 200 000 електромера?
5. Имаш ли поне един документиран случай, в който лице(а) да обхожда партидите?
venkap

Мнениеот Lupus » 10.03.2013 23:04

Ще ти отговоря само на последния въпрос - нямам и не ми трябва.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ