venkap написа:най-естествения призив беше да се гласува и то масово. Още по естествено беше, резултата да е коренно различен, но не стана. Сега риторичния ми въпрос - Да спазваме ли принципите си и да рискуваме да загубим или да влизаме в шахматни етюди, които ни дават шанс да спечелим?
Аз избирам принципите си!
Така директно трябва да отречем и коалиционните управления, защото почти всяка коалиция е компромис с принципите. Тоест, ако една партия не спечели пълно мнозинство в парламента, ако е принципна, да отстъпи управлението на по-безпринципните от нея, готови на всякакви коалиции, само и само да се доберат до властта. Същото е и с референдума - ясно беше, че отговора "за" ще е подкрепен от мощното финансово и медийно лоби на богатите руски и проруски корпорации. Знаехме, че "против" Белене е само интереса на народа, ама за него я някой даде някой лев, я не. Аз очаквах при това разпределение на силите много повече "за" и надеждата ми беше гласувалите да са под 20 %, така че реших да не гласувам. Като чух какво каза Иван Костов, реших, че преценката ми е неправилна и той сигурно говори на база по-голяма информираност. И гласувахме "против" колективно цялата фамилия. Да, ама не! Аз и такива като мен дадохме шанс за обрат в парламента. Слава богу, популиста ББ този път се прояви като инат /и патриот/ и номера не мина. Така че в политиката "тънките сметки" често са единствения начин за борба с противника, използващ същите оръжия, за да наложи своите интереси. Не става да се бориш с Бай Ганю само с чист идеализъм.