Избори - 2013 година!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Избори - 2013 година!

Мнениеот agro » 19.03.2013 21:52

venkap написа:най-естествения призив беше да се гласува и то масово. Още по естествено беше, резултата да е коренно различен, но не стана. Сега риторичния ми въпрос - Да спазваме ли принципите си и да рискуваме да загубим или да влизаме в шахматни етюди, които ни дават шанс да спечелим?
Аз избирам принципите си!

Така директно трябва да отречем и коалиционните управления, защото почти всяка коалиция е компромис с принципите. Тоест, ако една партия не спечели пълно мнозинство в парламента, ако е принципна, да отстъпи управлението на по-безпринципните от нея, готови на всякакви коалиции, само и само да се доберат до властта. Същото е и с референдума - ясно беше, че отговора "за" ще е подкрепен от мощното финансово и медийно лоби на богатите руски и проруски корпорации. Знаехме, че "против" Белене е само интереса на народа, ама за него я някой даде някой лев, я не. Аз очаквах при това разпределение на силите много повече "за" и надеждата ми беше гласувалите да са под 20 %, така че реших да не гласувам. Като чух какво каза Иван Костов, реших, че преценката ми е неправилна и той сигурно говори на база по-голяма информираност. И гласувахме "против" колективно цялата фамилия. Да, ама не! Аз и такива като мен дадохме шанс за обрат в парламента. Слава богу, популиста ББ този път се прояви като инат /и патриот/ и номера не мина. Така че в политиката "тънките сметки" често са единствения начин за борба с противника, използващ същите оръжия, за да наложи своите интереси. Не става да се бориш с Бай Ганю само с чист идеализъм.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Lupus » 19.03.2013 23:19

agro написа:.... Не става да се бориш с Бай Ганю само с чист идеализъм.

Така, така - бой по руснака с гьостерицата, пък да става каквото ще! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот venkap » 20.03.2013 01:35

agro написа:Така директно трябва да отречем и коалиционните управления, защото почти всяка коалиция е компромис с принципите. Тоест, ако една партия не спечели пълно мнозинство в парламента, ако е принципна, да отстъпи управлението на по-безпринципните от нея, готови на всякакви коалиции, само и само да се доберат до властта.

agro, затрудняваш ме, защото между двете ситуации има много малко общи неща. Като се замисля, единственото общо е, че коалиционното управление и референдума могат да са успешни само в демократични общества. Спомняш ли си как в Германия след 2005 година Християндемократическия съюз и Германска социалдемократическа партия управляваха в коалиция. В такава ситуация, зрялото общество приема компромисите, които задължително следват, но никога няма да прости нарушаването на принципите и това най-добре осъзнават демократичните партии. Това обаче забрави Герхард Шрьодер с преминаването му на работа в Газпром, съсипвайки не само личния си авторитет, но и партията към която принадлежеше.
agro написа: Същото е и с референдума - ясно беше, че отговора "за" ще е подкрепен от мощното финансово и медийно лоби на богатите руски и проруски корпорации. Знаехме, че "против" Белене е само интереса на народа, ама за него я някой даде някой лев, я не. Аз очаквах при това разпределение на силите много повече "за" и надеждата ми беше гласувалите да са под 20 %, така че реших да не гласувам. Като чух какво каза Иван Костов, реших, че преценката ми е неправилна и той сигурно говори на база по-голяма информираност. И гласувахме "против" колективно цялата фамилия. Да, ама не! Аз и такива като мен дадохме шанс за обрат в парламента. Слава богу, популиста ББ този път се прояви като инат /и патриот/ и номера не мина. Така че в политиката "тънките сметки" често са единствения начин за борба с противника, използващ същите оръжия, за да наложи своите интереси. Не става да се бориш с Бай Ганю само с чист идеализъм.

Когато прочетох написаното от теб, си припомних времето непосредствено след като излязоха резултатите. Мислите ми бяха същите. Чувствата ми бяха същите. Реакцията ми беше същата. После започнах да питам само тези, които не бяха гласували. Оказа се, че огромното мнозинство от тях, биха гласували против Белене. Не твърдя, че съм направил представително проучване, но такива бяха резултатите.
Според мен единствено мобилизирани бяха привържениците на Белене. А причините да не отидат хората да гласуват са много и взаимно противоречащи едни на други, включително и тази за присъствието на Иван Костов в ИК "Не" на измамата "Белене". Какво да правим, разни хора, разни идеали...
venkap

Мнениеот agro » 20.03.2013 21:24

Какво е политиката и как се прави добра политика - май до това в крайна сметка водят подобни дебати. За мен такива теми са много трудни, защото границите на доброто и злото, на черното и бялото са много относителни, особено в политиката. Ако едно общество споделя над 90 % общи морални категории, отговорите са лесни и идват от само себе си. И тогава на въпроса кое е лошо - да откраднеш/рискувайки себе си/, за да спасиш живот, или да спасиш живот/рискувайки себе си/, за да откраднеш има недвусмислен отговор. В политиката обаче обикновено нищо не е само бяло или само черно, политиците са сиви, защото често правят подобни компромиси и на нас остава да изберем само нюанса на сивото. А в разделено общество като нашето масовият избор никак не е еднозначен, още повече, че е предопределен от субсидирани вестници по 40 стотинки. Дори за себе си не съм сигурен! Как е по-правилно - да заобиколя елегантно /законно и неморално/ някой данък и да раздам повече пари на хората, които са ги заработвали, или съвестно да го платя, осъзнавайки пропуснатата възможност да ги зарадвам с някой лев повече. /Не говоря за възможността да зарадвам със спестеното само себе си - тогава черното ще е със сигурност повече според мнозинството хора/.
agro

Мнениеот lz1wvm » 20.03.2013 21:58

agro и аз се чудя,в тази тема ще избираме политици,или ще се кандидатираме :D .По-добре е да се тъгне от дребните неща,от ежедневието,от немотията на много хора,от безработицата и т.н.,и чак тогава да се правят генерални изводи за посоката на политиката....за да си видим реално дереджето.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 20.03.2013 22:15

lz1wvm написа:agro и аз се чудя,в тази тема ще избираме политици,или ще се кандидатираме :D .По-добре е да се тъгне от дребните неща,от ежедневието,от немотията на много хора,от безработицата и т.н.,и чак тогава да се правят генерални изводи за посоката на политиката....за да си видим реално дереджето.

Ами то това са въпросите на деня! Останалото е "от лукаваго" :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот agro » 20.03.2013 22:27

И тогава някой веднага ще зададе въпроса - да спазваме ли договорите с ВЕИ производителите, донякъде причинили поскъпването на тока, или в името на изнемогващите хора да пожертваме ВЕИ централите, за да са по -добре останалите. И популистите вече го правят, а отговорите са много трудни, да не кажа невъзможни, ако разсъждаваме само от гледната точка на потребителите, изпаднали в затруднение да си платят тока или на миньорите, съкратени заради намаленото производство от ТЕЦ-овете. Кое е добро и кое е морално?
agro

Мнениеот lz1wvm » 20.03.2013 22:32

Да се върна и малко в началото на темата...
saraneron написа:......ЛЗ1,решенията се вземат в Брюксел, а не в София ,тук само се модифицират за да се узакони геноцидът на България! Благодаря, няма нужда да ми отговаряш!А за проблемите на тези хорица им казваш, че са си виновни те защото са се родили точно там и в неподходящото време,дано да те разберат!

saraneronе сложи си едно тъъънко въженце около вратлето,и си ритни столчето,на което си стъпал,дано си ме разбрал.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 20.03.2013 23:34

agro написа:И тогава някой веднага ще зададе въпроса - да спазваме ли договорите с ВЕИ производителите, донякъде причинили поскъпването на тока, или в името на изнемогващите хора да пожертваме ВЕИ централите, за да са по -добре останалите. И популистите вече го правят, а отговорите са много трудни, да не кажа невъзможни, ако разсъждаваме само от гледната точка на потребителите, изпаднали в затруднение да си платят тока или на миньорите, съкратени заради намаленото производство от ТЕЦ-овете. Кое е добро и кое е морално?

Много е трудно да се възстанови баланса, когато в името на едни или други интереси години наред е нарушаван! Иска се много смелост, твърдост и стратегическо мислене! И мерките трябва да бъдат комплексни:
- предоговаряне цените на най-скъпите соларни централи до сега установените;
- пуск на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй;
- постепенно ограничаване работата на ТЕЦ-овете, за които ще се плащат в бъдеще големи квоти за въглеродни емисии;
- незабавни мерки за подобряване енергийната ефективност на промишлеността и бита;
- въвеждане на дотирана цена за бедните до някакво разумно и достатъчно ниво на потребление и от там нагоре нарастваща скала на цената на тока;
- мерки за намаляване на загубите от пренос и кражби на ток;
- премахване на таксите за пренос при износа, с цел конкурентно способни цени на енергийния пазар.
Ако всичко това се обвърже в една добре обмислена енергийна стратегия в рамките на програмата 2020 и приета с референдум от всички, резултат ще има!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 21.03.2013 07:09

Lupus написа:Много е трудно да се възстанови баланса, когато в името на едни или други интереси години наред е нарушаван! Иска се много смелост, твърдост и стратегическо мислене!...

Ами нали затова пишем точно в тази тема, за дванадесетте години лутане и безпътица...
venkap

Мнениеот petyostoev » 21.03.2013 11:59

"Динозаврите на енергийния пазар С налагането на възобновяемите източници глобалната доминация на електроразпределителните дружества е към края си"
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... storystart

"Иван Кръстев: Голямата опасност е непризнаване на изборите"
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1856237
petyostoev

Мнениеот Markov » 21.03.2013 13:54

Кризата в Европа, кризата в България
http://dsb.bg/bg/blogs/article/3650
Ще гласувам за всеки политик и лидер на партия, който може да направи такъв анализ, независимо дали се казва:
Иван Костов
Бойко Борисов
Сергей Станишев
Миглена Кунева
Ахмед Доган
Волен Сидеров
Яни Янев
и други като спортисти, лидери на протести, бизнесменти, тайни и явни ченгета и т.н.
Това са изявените лидери в България към насточщия момент.
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Mateev » 21.03.2013 16:01

Даааа.....

Анализа наистина ме впечатли. Определено Костов е много наясно какво точно се случва по света и у нас.........

Дали обаче е наясно какво точно трябва да се направи, за да се подобри положението ????????????

При всички случаи започвам да си мисля, че освен за него, няма за кого другиго да гласувам. При така създалата се ситуация, при която каквото и да направим, все ще сбъркаме, избирането на Костов ми изглежда възможно най-малкото зло от всички останали. Дано обаче и другите Българи да мислят като мене, че иначе гласа ми ще си отиде на вятъра.

Пък и видяхме през последните 4 години какви щети може да нанесе ГЛУПОСТТА И ПРОСТОТИЯТА НА ЕДИН НЕКОМПЕТЕНТЕН ДИКТАТОР. Нека сега като контраст да дадем шанс на КОМПЕТЕНТНОСТТА, пък дори и тя да свързана с ЛАКОМИЯ и КОРУПЦИЯ. Поне няма да се допускат фатални грешки, които с лека ръка да затрият българския бизнес.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 21.03.2013 21:13

Mateev написа:Даааа.....

Анализа наистина ме впечатли. Определено Костов е много наясно какво точно се случва по света и у нас.........

Дали обаче е наясно какво точно трябва да се направи, за да се подобри положението ????????????
.........

Наистина добър анализ! Но без добри (приемливи за хората) мерки по всяка точка от допуснатите слабости, реализуеми в приемливи срокове, а не в необозримото бъдеще (следващите 20г) и формулирани като една управленска програма, не очаквайте, че ще събере достатъчно гласове за влизане в парламента. Ситуацията наистина е такава, че изисква незабавни действия. Но не исканите от тълпата на площадите, а насочени към развитие на икономиката, на малкия и средния бизнес, на животновъдството и растениевъдството, на леката и хранителната промишленост. Аман от щастливите прасета и кокошки и правите краставици на ЕС! Не може яйцето да е 50ст и килото свинско 10лв при заплата 300лв!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот agro » 21.03.2013 21:42

Lupus написа:Много е трудно да се възстанови баланса, когато в името на едни или други интереси години наред е нарушаван! Иска се много смелост, твърдост и стратегическо мислене! И мерките трябва да бъдат комплексни:
- предоговаряне цените на най-скъпите соларни централи до сега установените;- тоест, искат, не искат, национализираме им част от парите, с които смятат да си погасяват кредитите
- пуск на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй; - външния ни дълг се увеличава с размера на взетите пари от ЕС по фонд "Козлодуй" заедно с лихвите за периода, т. е. над 1 млрд евро.
- постепенно ограничаване работата на ТЕЦ-овете, за които ще се плащат в бъдеще големи квоти за въглеродни емисии; - ДА, но компенсация на уволнените миньори или безредици и бунтове.
- незабавни мерки за подобряване енергийната ефективност на промишлеността и бита; - ДА
- въвеждане на дотирана цена за бедните до някакво разумно и достатъчно ниво на потребление и от там нагоре нарастваща скала на цената на тока; - ДА, но нарастване на потребителските цени и нови бунтове
- мерки за намаляване на загубите от пренос и кражби на ток; - ДА, но мерките също струват пари и са съпроводени от цигански /и не само/ вълнения
- премахване на таксите за пренос при износа, с цел конкурентно способни цени на енергийния пазар. - един данъчен приход за бюджета по-малко със съответните му бюджетни съкращения и намалени социални плащания
Ако всичко това се обвърже в една добре обмислена енергийна стратегия в рамките на програмата 2020 и приета с референдум от всички, резултат ще има!
Такъв референдум може да мине само с гигантска манипулация с премълчаване или неглижиране на ефекта от такива мерки.
P.S. Извинявам се за оцветения текст, не се мисля за много умен, просто така ми беше по-лесно.
agro

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии