Lupus написа:Хем х*я до края, хем душата в рая не става! Няма всемирно щастие! Винаги ще има и недоволни и ощетени, но когато е ощетено мнозинството за дълго време започват социални революции. Ти пак комунизъм ли искаш??? Или си мислиш, че дълго може да се стои гладен, защото ти и аз не сме? Не ти ли е минавало през умната философска глава мисълта, че социалната идея гладните да не се оставят съвсем гладни е не милосърдието, а гарантиране на спокойствието на ситите?
А на никого ли не му минава през главата, че ние сами си ликвидираме малкия бизнес /и оттам хляба на хората/, приемайки една изключително регулирана с наредби и недомислени закони рамка, в която инициативните срещат големи административни и финансови затруднения. Примерите, с които само аз съм се сблъсквал са толкова много, че няма да ми стигне цял ден само за да ги запиша, дори и да си ги спомня всичките. И как пък все така става, че, като се вгледаш по-внимателно в някой лицензионен режим, винаги излиза, че е направен да пази даден бранш от навлизане на нови играчи. Примерно в строителството - какво ни топли, че обектите първа категория ги строят фирми с лиценз за първа категория, които са платили по 50 000 лв, и то не на бюджета. Така или иначе, в повечето случаи работата я свършват подизпълнителите, за което строителя с лиценз им удържа част от парите. В републикански мащаб става дума за огромни суми, които дори не отиват в бюджета, а се разпределят по джобовете на завладелите бранша. Стигнало се е дотам, че обекти първа категория се водят и такива незначителни, към които големите строителни фирми с лиценз нямат интерес, но прибират комисионна от реалния строител, за да се подпишат под строителните книжа. Това е масова практика, всички го знаят, но никой нищо не предприема. Друг пример - имам камион за нуждите на фирмата и нямам никакво право да му уплътня времето, превозвайки нещо за някого /лиценз трябва/ или пък на връщане шофьора да натовари нещо, невписано предварително в първоначалните пътни документи - голям проблем, огромни глоби. Склад за зърно да имаш, пак лиценз трябва. Мога да продължавам, посочвайки ужасно много подобни безобразни нормативи във повечето браншове - например размера на глобите, налагани от Инспекцията по труда са в състояние да ликвидират някоя по-малка фирма заради дребно нарушение. Същото важи и за ДАИ. Едни огромни пари се събират в държавата ни, потъват по джобовете на чиновници, а като страничен ефект се нанася вреда, стократно превишаваща събраните пари. Убитата бизнес инициатива не подлежи на измерване, само резултата се вижда накрая - 1000 - 2000 фамилии притежават активите в страната, за останалото народонаселение - глад и стригане. Така че най- належащите мерки, които понастоящем трябва да се вземат е да се премахнат всички тези пречки. Ще кажете - ЕС ги изисква за хармонизиране на законодателството. Не го вярвам, пък и това е работата на политиците - да убеждават чуждите политици, че не всичко, което е добро за ЕС, е добро и за нашите условия. Така че - дайте свобода на инициативността, и без това вече изгонихме по-инициативните в чужбина. Срещу такива мерки социални протести няма да има - митинг на милионери и милиционери още не съм виждал.