Избори - 2013 година!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Избори - 2013 година!

Мнениеот agro » 21.03.2013 21:57

Lupus написа:Аман от щастливите прасета и кокошки и правите краставици на ЕС!

Точно така. Влизането ни в ЕС, без да сме готови за това е като да си беден и да другаруваш с много по-богати от теб. Те искат да играете голф - ти си броиш стотинките и се правиш, че не ти се играе, те искат да яздят - ти се чудиш как да си го позволиш, те искат в тузарски ресторант, а ти се оправдаваш, че не си гладен. Те искат да пазят планетата от глобално затопляне и да правят масово ток от фотоволтаици и ти, барабар Петко с мъжете, смяташ, че може да си го позволиш - да, ама не.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот agro » 21.03.2013 22:14

Markov написа:Кризата в Европа, кризата в България
http://dsb.bg/bg/blogs/article/3650
Ще гласувам за всеки политик и лидер на партия, който може да направи такъв анализ

Анализа ще ти го направи всеки здравомислещ човек, трудното е решението какво да се прави. И дори в този анализ има известна доза манипулация, като например в твърдението "НЗОК харчи т.г. 5 пъти повече за лекарства в сравнение с 2001 г., когато населението е било с 604 хиляди души повече". Колко беше заплатата 2001 г и колко е сега - подозирам, че стойностите са взети в абсолютен размер, без да се отчита динамиката на цените и доходите, защото в противен случай или щяхме охолно да ползваме медицинска помощ, или лекарите щяха да са доволни, а не да протестират.
agro

Мнениеот Lupus » 21.03.2013 23:39

agro написа:
Lupus написа:Много е трудно да се възстанови баланса, когато в името на едни или други интереси години наред е нарушаван! Иска се много смелост, твърдост и стратегическо мислене! И мерките трябва да бъдат комплексни:
- предоговаряне цените на най-скъпите соларни централи до сега установените;- тоест, искат, не искат, национализираме им част от парите, с които смятат да си погасяват кредитите
- пуск на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй; - външния ни дълг се увеличава с размера на взетите пари от ЕС по фонд "Козлодуй" заедно с лихвите за периода, т. е. над 1 млрд евро.
- постепенно ограничаване работата на ТЕЦ-овете, за които ще се плащат в бъдеще големи квоти за въглеродни емисии; - ДА, но компенсация на уволнените миньори или безредици и бунтове.
- незабавни мерки за подобряване енергийната ефективност на промишлеността и бита; - ДА
- въвеждане на дотирана цена за бедните до някакво разумно и достатъчно ниво на потребление и от там нагоре нарастваща скала на цената на тока; - ДА, но нарастване на потребителските цени и нови бунтове
- мерки за намаляване на загубите от пренос и кражби на ток; - ДА, но мерките също струват пари и са съпроводени от цигански /и не само/ вълнения
- премахване на таксите за пренос при износа, с цел конкурентно способни цени на енергийния пазар. - един данъчен приход за бюджета по-малко със съответните му бюджетни съкращения и намалени социални плащания
Ако всичко това се обвърже в една добре обмислена енергийна стратегия в рамките на програмата 2020 и приета с референдум от всички, резултат ще има!
Такъв референдум може да мине само с гигантска манипулация с премълчаване или неглижиране на ефекта от такива мерки.
P.S. Извинявам се за оцветения текст, не се мисля за много умен, просто така ми беше по-лесно.

Хем х*я до края, хем душата в рая не става! Няма всемирно щастие! Винаги ще има и недоволни и ощетени, но когато е ощетено мнозинството за дълго време започват социални революции. Ти пак комунизъм ли искаш??? Или си мислиш, че дълго може да се стои гладен, защото ти и аз не сме? Не ти ли е минавало през умната философска глава мисълта, че социалната идея гладните да не се оставят съвсем гладни е не милосърдието, а гарантиране на спокойствието на ситите?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот agro » 22.03.2013 08:30

Lupus написа:Хем х*я до края, хем душата в рая не става! Няма всемирно щастие! Винаги ще има и недоволни и ощетени, но когато е ощетено мнозинството за дълго време започват социални революции. Ти пак комунизъм ли искаш??? Или си мислиш, че дълго може да се стои гладен, защото ти и аз не сме? Не ти ли е минавало през умната философска глава мисълта, че социалната идея гладните да не се оставят съвсем гладни е не милосърдието, а гарантиране на спокойствието на ситите?

А на никого ли не му минава през главата, че ние сами си ликвидираме малкия бизнес /и оттам хляба на хората/, приемайки една изключително регулирана с наредби и недомислени закони рамка, в която инициативните срещат големи административни и финансови затруднения. Примерите, с които само аз съм се сблъсквал са толкова много, че няма да ми стигне цял ден само за да ги запиша, дори и да си ги спомня всичките. И как пък все така става, че, като се вгледаш по-внимателно в някой лицензионен режим, винаги излиза, че е направен да пази даден бранш от навлизане на нови играчи. Примерно в строителството - какво ни топли, че обектите първа категория ги строят фирми с лиценз за първа категория, които са платили по 50 000 лв, и то не на бюджета. Така или иначе, в повечето случаи работата я свършват подизпълнителите, за което строителя с лиценз им удържа част от парите. В републикански мащаб става дума за огромни суми, които дори не отиват в бюджета, а се разпределят по джобовете на завладелите бранша. Стигнало се е дотам, че обекти първа категория се водят и такива незначителни, към които големите строителни фирми с лиценз нямат интерес, но прибират комисионна от реалния строител, за да се подпишат под строителните книжа. Това е масова практика, всички го знаят, но никой нищо не предприема. Друг пример - имам камион за нуждите на фирмата и нямам никакво право да му уплътня времето, превозвайки нещо за някого /лиценз трябва/ или пък на връщане шофьора да натовари нещо, невписано предварително в първоначалните пътни документи - голям проблем, огромни глоби. Склад за зърно да имаш, пак лиценз трябва. Мога да продължавам, посочвайки ужасно много подобни безобразни нормативи във повечето браншове - например размера на глобите, налагани от Инспекцията по труда са в състояние да ликвидират някоя по-малка фирма заради дребно нарушение. Същото важи и за ДАИ. Едни огромни пари се събират в държавата ни, потъват по джобовете на чиновници, а като страничен ефект се нанася вреда, стократно превишаваща събраните пари. Убитата бизнес инициатива не подлежи на измерване, само резултата се вижда накрая - 1000 - 2000 фамилии притежават активите в страната, за останалото народонаселение - глад и стригане. Така че най- належащите мерки, които понастоящем трябва да се вземат е да се премахнат всички тези пречки. Ще кажете - ЕС ги изисква за хармонизиране на законодателството. Не го вярвам, пък и това е работата на политиците - да убеждават чуждите политици, че не всичко, което е добро за ЕС, е добро и за нашите условия. Така че - дайте свобода на инициативността, и без това вече изгонихме по-инициативните в чужбина. Срещу такива мерки социални протести няма да има - митинг на милионери и милиционери още не съм виждал.
agro

Мнениеот Lupus » 22.03.2013 10:48

Всичко, което го пишеш е така, но това са проблеми, изкуствено създавани от държавата (политиците) за бизнеса. И после искат със спънати коне кушия да правят!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот nadzor » 22.03.2013 15:57

Да, agro, така стоят нещата. Примери могат да се дават много. Трябва да се промени философията на законите. Някъде venkap беше цитирал наш политик, предполагам, че това са думи на Костов - "Никой не е по-голям от държавата". Но и обратното трябва да важи със същата сила - Държавата не е по-голяма от никой неин гражданин. А в нашите закони, в ЗУТ съм абсолютно сигурна, се дават преференции на държавата. Тоест не се одобряват държавните и частните обекти с еднакъв режим. Предвижда се облекчен режим за държавните и общински обекти.
По подобен начин стоят и нещата с браншовите организации - Държавата ги налага със ЗУТ. А би трябвало да ги налага пазара, конкуренцията. Нека си ги има браншовите организации, но да не се налагат законови изисквания за налагането им на пазара. Либеразирането на бизнеса да следва правилото "Което не е забранено, е разрешено". А забранени са само инкриминираните дейности.
По административното обслужване - не е прав Костов в анализа си, където пише че имаме неголяма публична администрация. Не е вярно. Тя е огромна и се мултиплицира с всяка нова партия. Контролът на Държавата е повсеместен и е абсолютно безплоден - само на хартия. Когато Плевнелиев беше министър на строителството каза веднъж, че правим всякакви реформи, а не обръщаме внимание на най-важната - административната. А тя трябва да включва цялостно преосмисляне на ролята на Държавата в инвестиционния процес, намаляване на контролните органи, въвеждане на реален превантивен контрол, а не предварителен съгласувателен. Трябва да се набие в главите на чиновниците, че служат не на някаква въображаема Държава или Община, че това всъщност са гражданите, които им плащат данъците. И това трябва да стане отгоре - от министерствата. Това, което се иска от гражданите, повече кураж и изискване на правата ни. Гражданите почти не смеят да ползват обжалването по съдебен ред на административни актове, по много причини - разходи, време, лични причини (не смеят да застанат срещу чиновника и предпочитат да му дадат някой лев и да потръгнат нещата).
Таксите - таксите по закон трябва да са съразмерни на разходите за извършване на услугата. А не е така. Таксите са огромни. Държавата следва да разчита на данъци, а не на такси. Държавата следва да се стреми да създава данъкоплатци, а не да ги отказва. Същото важи и за всички експлоатационни дружества - станали са чиновници, които не се стремят да те направят клиент, а да те откажат от услугите им.
И т.н. Примери и идеи много. Но каква полза като си ги споделяме. Не е ли по-разумно да ги систематизираме и някой да ги внесе в "гражданските комитети", нали ще се сформират такива за идеи и контрол. Пък и партиите ще пишат програми...Не ми се вярва някой да ги прочете тези неща във форума.
nadzor

Мнениеот ivanli » 22.03.2013 17:53

nadzor написа:Да, agro, така стоят нещата. Примери могат да се дават много. Трябва да се промени философията на законите. Някъде venkap беше цитирал наш политик, предполагам, че това са думи на Костов - "Никой не е по-голям от държавата". Но и обратното трябва да важи със същата сила - Държавата не е по-голяма от никой неин гражданин. А в нашите закони, в ЗУТ съм абсолютно сигурна, се дават преференции на държавата. Тоест не се одобряват държавните и частните обекти с еднакъв режим. Предвижда се облекчен режим за държавните и общински обекти.
По подобен начин стоят и нещата с браншовите организации - Държавата ги налага със ЗУТ. А би трябвало да ги налага пазара, конкуренцията. Нека си ги има браншовите организации, но да не се налагат законови изисквания за налагането им на пазара. Либеразирането на бизнеса да следва правилото "Което не е забранено, е разрешено". А забранени са само инкриминираните дейности.
По административното обслужване - не е прав Костов в анализа си, където пише че имаме неголяма публична администрация. Не е вярно. Тя е огромна и се мултиплицира с всяка нова партия. Контролът на Държавата е повсеместен и е абсолютно безплоден - само на хартия. Когато Плевнелиев беше министър на строителството каза веднъж, че правим всякакви реформи, а не обръщаме внимание на най-важната - административната. А тя трябва да включва цялостно преосмисляне на ролята на Държавата в инвестиционния процес, намаляване на контролните органи, въвеждане на реален превантивен контрол, а не предварителен съгласувателен. Трябва да се набие в главите на чиновниците, че служат не на някаква въображаема Държава или Община, че това всъщност са гражданите, които им плащат данъците. И това трябва да стане отгоре - от министерствата. Това, което се иска от гражданите, повече кураж и изискване на правата ни. Гражданите почти не смеят да ползват обжалването по съдебен ред на административни актове, по много причини - разходи, време, лични причини (не смеят да застанат срещу чиновника и предпочитат да му дадат някой лев и да потръгнат нещата).
Таксите - таксите по закон трябва да са съразмерни на разходите за извършване на услугата. А не е така. Таксите са огромни. Държавата следва да разчита на данъци, а не на такси. Държавата следва да се стреми да създава данъкоплатци, а не да ги отказва. Същото важи и за всички експлоатационни дружества - станали са чиновници, които не се стремят да те направят клиент, а да те откажат от услугите им.
И т.н. Примери и идеи много. Но каква полза като си ги споделяме. Не е ли по-разумно да ги систематизираме и някой да ги внесе в "гражданските комитети", нали ще се сформират такива за идеи и контрол. Пък и партиите ще пишат програми...Не ми се вярва някой да ги прочете тези неща във форума.

Браво!!!
ivanli

Мнениеот venkap » 22.03.2013 19:06

nadzor написа:... Но каква полза като си ги споделяме. Не е ли по-разумно да ги систематизираме и някой да ги внесе в "гражданските комитети", нали ще се сформират такива за идеи и контрол. Пък и партиите ще пишат програми...Не ми се вярва някой да ги прочете тези неща във форума.

Тогава да съставим един пакет от конкретни въпроси и предложения и да го адресираме до различните политически партии. Да видим кой, как и по какъв начин ще отговори. Аз бих щастлив, ако някой отговори директно във форума за да се получи дискусия.
venkap

Мнениеот agro » 22.03.2013 23:07

venkap написа:Тогава да съставим един пакет от конкретни въпроси и предложения и да го адресираме до различните политически партии. Да видим кой, как и по какъв начин ще отговори. Аз бих щастлив, ако някой отговори директно във форума за да се получи дискусия.

Да е в нова тема евентуално такъв опис на безобразните практики и безсмислени ограничения. Иначе почвам веднага за пожарникарските безобразия, после минавам към НАП, след това към ЗУТ, после към охранителните фирми, агенцията по лекарствата и т.н. - примерите ще ми стигнат за цял месец всекидневно писане.
agro

Мнениеот Markov » 23.03.2013 16:01

24 идеи, които ще променят България
http://dsb.bg/bg/blogs/article/3610
Дайта да видим идеите и на другите партии ( ако изобщо ги имат), да ги стъпоставим и да изберем за кого да гласуваме на Избори-20013.
Разбира се можем да посочим и свои идеи, които да съгласуваме, сортираме и предложим на вниманието на всички партии от името на БСА.
И който иска да ги възприема.
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот alabala963 » 23.03.2013 22:39

.... и на Б.Б. идеите и обещанията бяха мн. хубави, ама на...
по интересите трябва да ги избираме, не по обещанията, защото аз мога да ти обещая много повече от колкото другите могат да ти дадат....
.... и по интелектуалния багаж. Пожарникарския и физкултурен интелект го видяхме и хич не ми хареса
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Lupus » 23.03.2013 22:51

venkap написа:
nadzor написа:... Но каква полза като си ги споделяме. Не е ли по-разумно да ги систематизираме и някой да ги внесе в "гражданските комитети", нали ще се сформират такива за идеи и контрол. Пък и партиите ще пишат програми...Не ми се вярва някой да ги прочете тези неща във форума.

Тогава да съставим един пакет от конкретни въпроси и предложения и да го адресираме до различните политически партии. Да видим кой, как и по какъв начин ще отговори. Аз бих щастлив, ако някой отговори директно във форума за да се получи дискусия.

Е ти ме разсмя!!!
Ние тук 4 души не си възприемаме предложенията, та камо ли 4 мил. да ги възприемат! :salut:
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 23.03.2013 23:41

Аз пак ще се върна на земеделието :D .От Европата дават по 20 лева на декар обработваема площ.Но 20 лева са си една оран,След като човек се захване с това,той трябва и да засее нещо минимално(поне едногодишни култури).Така че,който се захване с това освен тези 20 лева,тябва да даде още минимум 80-100 лева за декар(това е минимума за едногодишни култури).Но нашите мили депутати явно не знаят какво е обработваема площ(според тях това е една оран,и те казват че са усвоили пари по Европейски програми,но според Европа,това са земи които дават продукция :D ).Те си мислят че тези 20 лева,дето ги дава Европата,са достатъчни за дребния земеделец.И за това са чиновниците назначени на заплата по тези програми.
Аз съм съгласен,дори и така да мислят,и да нямат Български свежи пари за да помогнат на земеделците.Но е нормално да помислят за пазара на такава продукция,както на вътрешния,така и на външния пазар.Но държавата да се погрижи истински за реализацията на тази продукция(поне основна част от нея...има си разбивки за продукция на всичкит земеделски култури,само дето не ги четат и ползват),а не да постави фирми монополи и прекупвачи,да вземат по-вече пари отколкото производитела ще изкара за една година(както е в момента,и ярък пример е изкупуването на гроздето)...щото този филм вече сме го гледали,и циркаджиите са същите,но зрителите вече са по малко.Публиката отиде в чужбина,защото билетчето за филма е по евтино.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот venkap » 24.03.2013 11:16

Lupus написа:Е ти ме разсмя!!!
Ние тук 4 души не си възприемаме предложенията, та камо ли 4 мил. да ги възприемат! :salut:

За мен е изключително щастие да те разсмея! :D
Lupus, правиш ли разлика между индивидуалност и личност? Както и да е, това е друга тема... . Тук не става въпрос дали аз, ти или който и да е възприема предложенията на някой друг, а за хора с еднакви интереси, с еднаква политическа ориентация, говорещи на различен език. По същия начин разчитаме и посланията отправяни към нас.
venkap написа:

Идеята ми беше спонтанна и кристално простичка. Да се достигне до дискусия, която да остане черно на бяло. Може би отговорите на някой въпроси и предложения аз не знам, а за други ще съм информиран, но във всички случаи такава дискусия ще е от полза за всички.
Ето, lz1wvm има конкретен въпрос, на който трябва да отговорят хората, които са управлявали и тези, които искат нашия глас да управляват. Толкова ли сме некадърни, да не можем да си осигурим такъв диалог?
Всъщност се изисква голяма смелост да дискутираш с 2 700 членове във форума, повечето от които представители на малкия и среден бизнес. Ако към тези представители на бизнеса прибавим по трима служители, които имат средно по трима членове на семейство, това са 24 000 човека - един среден град.
venkap

Мнениеот petyostoev » 24.03.2013 11:47

"Изборът, пред който сме изправени"
http://www.svobodata.com/page.php?pid=1 ... 4&archive=
petyostoev

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии