Lupus, дефинициите служат, за да дадат еднакви изходни позиции при обсъждане, изучаване, измерване, при подажбите, ако щеш. И те не случайно се дават по определен начин: Да определят максимално пълно и вестранно своя обект. А приказките, които прочетох някъде по-горе, за това, че термопомпите били, едва ли не, "вечни двигатели4 са мног одалеч от истината: Помисли:Lupus написа:Mateev написа:Lupus написа:........Готов ли си да потвърдиш, че по законите на термодинамиката (ако процеса е подчинен само на тях) температурата на панела ще спадне с 18%.
Или ако е била 60°С ще падне на 50°С?
Нямам никаква представа с колко ще спадне температурата. Знам само че 18% от енергията напуска панела под формата на електрическа енергия. Това ще доведе до неговото охлаждане и до намирането на нова точка на топлинно равновесие, която е по-ниска от предишната.
В твоя въпрос допускаш грешка, мислейки си че нулева енергия панела ще има при нула градуса по целзий (съдя по това че казваш от 60 на 50 градуса). В действителност абсолютната нула е -273 цяло и нещо градуса по целзий. Но дори и спрямо нея не би трябвало да смятаме, че има правопропорционална зависимост между температура и процента на отнетата енергия. Това е така, защото влияят много други фактори, които не знам как могат да бъдат отчетени. Например охлаждането на панела от обтичащия го по-хладен въздух, както и факта, че самия панел излъчва енегия в околното пространство под формата на инфрачервени лъчи.
Никъде не съм споменавал нулева енергия, как реши че съм мислил за нея??? И какво значение има за обсъждания въпрос точката, спрямо която ще отчитаме повишение или понижение на температурата? Нямаш ли усещането, че темата на спора непрекъснато се измества към дефиниции, ненужни детайли и странични теми?
Пак казвам - теоретично няма да стигнем до никъде. И двамата не сме специалисти в квантовата механика. Опита би показал къде е истината.
А той е прост - два приблизително еднакви панела се оставят на слънце ненатоварени с по един залепен за гърба им температурен датчик - примерно Pt100. Изчаква се да се нагреят до точката на равновесие и единия се натоварва - оптимално или на късо. Мери се температурата на двата панела и се сравнява. Ако има през този час промяна в условията референтния (ненатоварения) панел ще го покаже.
при СОР=4, вкарваш ОТ МРЕЖАТА 1 kW, изкарваш през кондензатора 4 kW. Тоест, ПРЕХВЪРЛЯШ от изпарителя 3 kW, която се явява ПОЛЕЗНАТА работа. Пълната мощност е 4kW, която е равна на сумата от полезната и ЗАГУБИТЕ, които попълваш от мрежата, за да работи системата. Този 1 kW СА ЗАГУБИ. Или, КПД на ТП с СОР=4 е (4-1)/4 = 0,75, или 75% "Вечен двигател", по определение, би трябвало да има КПД >1, ама къде го? Направи, наистина, експеримента, и ще се убедиш: Оптимално натоварениет панел е най-студен.