Загряване на фотоволтаичните панели

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Загряване на фотоволтаичните панели

Мнениеот Lupus » 26.04.2013 17:33

Mateev написа:Една година бистрим темата и никой не си направи труда просто да премери 3-те температури (Празен ход, под товар, късо) с един инфрачервен термометър. :lol: :lol: :lol:

Мнение от Lupus » 13.07.2012 07:30
Lupus написа://Добавено към предния пост:
Всъщност KD Solar е прав. Един прост експеримент с два еднакви панела най-добре би показал къде е истината. За съжаление не разполагам с панели и не мога да го проведа. Ще съм благодарен на всеки, който направи такъв опит и опише опитната постановка и резултатите. Предполагам ще са интересни за всички.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 26.04.2013 19:43

Какво да се прави - явно вече остарявам и започвам да забравям.......... :lol: :lol: :lol:

Добре че все още помня къде е хладилника, иначе от глад ще умра.

Помня и едно име - Ангел Семерджиев - председател на Държавната Комисия за Енергиен и Воден Рекет. Не си спомням какво е направил, но вътрешните ми инстинкти ми подсказват, че ако някога го срещна, трябва да му прегриза гръкляна............
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 26.04.2013 22:34

@Pyramid,
На два пъти си позволяваш да се държиш провокативно и обидно - 24.04.2013 22:31 и 26.04.2013 15:20.
Може да спорим, да се иронизираме понякога, но винаги има граници, които не трябва да преминаваме. Това умните мъже го знаят по рождение!
venkap

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 23:41

venkap написа:@Pyramid,
На два пъти си позволяваш да се държиш провокативно и обидно - 24.04.2013 22:31 и 26.04.2013 15:20.
Може да спорим, да се иронизираме понякога, но винаги има граници, които не трябва да преминаваме. Това умните мъже го знаят по рождение!

А аз във форума намирам ТОВА :

Мнениеот NRG » 24.04.2013 22:31
Друга често-срещана грешка е тази с КПД на термопомпите. Това, че изпомпват топлина с дадена ефикасност, не значи, че създават работа!

NRG

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 16:20
Хм. А тези, дето женкаря ги е дал? Много са ми любопитни. А опитната постановка? Някой помества някакви "данни" и един друг "експерт" ги взема на око за достоверни. Без една купчина допълнителна /мета?/ информация относно схеми, условия, разположание във времето, начин на осветяване, МЯСТО на измерване, средства за измерване /като система на измервателните прибори, ленейност, метод на измерване, статична грешка, брой измервания и т.н. Уникално? По-скоро, не. Един боб да хвърлиш, може по-точно да "измери". :roll:
Отделно, че - извинявам се, че чак сега обърнах внимание, посипвам си главата с пепел - " Ами, по три модула от 70 W и 170 W в режими: на товар, на празен ход и късо съединение. При слънчева радиация 800 W/m2, околна температура - 20 ° C и вятър със скорост 1 м / сек."
Тоест, не един и същи модул, ами ПО ТРИ РАЗЛИЧНИ. Кой мерил, какво мерил, какво разхвърляне на параметрите, с каква точност - нищо.

Съжалявам, друже, кое точно не трябваше да преминавам? Питам, като не /чак/ толкова умен... :alien:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот venkap » 27.04.2013 00:05

@Pyramid, прочити внимателно посочените постове и престани да се правиш на малоумен.
venkap

Мнениеот Pyramid » 27.04.2013 00:14

Постът от 24.04. 2013, от 22.31 е от NRG, а на 26.04.2013 в 15.20 ч. пост изобщо няма.
P.S.
Pyramid

Мнениеот Pyramid » 27.04.2013 00:24

Мъчно ми е, ако съм те обидил venkap но, не виждам за какво да се извинявам. Подчертай , уголеми и оцвети, пусто, да ми стане ясно под простата шапка, ОК?
Или...
Дали пък ти не трябва да си прегледаш критериите за засягане?
Трябва да бъдем прецизни, ако искаме да ни вземат на сериозно.
P.S.
Pyramid

Мнениеот Lupus » 27.04.2013 10:09

@venkap,
Най-доброто средство за борба с троловете по форумите е тяхното тотално игнориране! :cry:
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 27.04.2013 10:13

В този форум обидите са АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ под каквато и да било форма. След като някой се оплаква че е засегнат, значи има за какво. Поради тази причина вместо да спори, Piramid трябва да си прегледа всички стари мнения и сам да си ги редактира. Нека да не ме кара аз да го правя това, защото ще стане по-лошо.

Това с часовете на постингите може се разминава, защото всеки един потербител сам може да си настройва часовата зона и може да вижда различни часове от тези, които виждат останалите. Форума по Default е настроен на UTC +2 часа и това се вижда долу в дясно. Ако на вас ви пише нещо друго, значи сами сте си го променили в профила си.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 27.04.2013 16:08

Успях да редактирам само единия пост - другият е в режим, недостъпен за редакция. А снощи и обясних на лични на така засегнатия venkap как се записва на български "venkar", изтропано на CW /който знае какво означава-ОК, който не знае - първият способ за телекомуникации/ - та, дано се е изяснило. За "тролене"-то някои са се доста объркали. Знам какво е, мога го но, не съм го още прилагал тук. И съм пределно добронамерен и коректен - друг въпрос, дали на Lupus му харесват въпросите и корекциите, които давам. Изобщо, нещо много нервна стана, че и докачлива, част от форумната общност. Ти им подаваш ръка да ги спасиш от кофти обстоятелства, по половин година и повече, не се явяваш във форума и споделяш единствено, когато има какво и защо - те врещят, че си им подлагал крак. Разбрали-неразбрали. Типична българска черта, за собствените ни неволи винаги да е отговорен някой друг. Не да обръщат малко повече внимание на написаното по същество, ами дай сега, аз съм им бил крив.
За техните проблеми - аз виновен.
Чудесно:
Назначавате ме за щатен виновник и дано ви олекне, господа ентусиасти. Иначе, да не би при мен всичко да върви гладко? И да взема да се оплаквам, че едно ми криво, че друго не ми върви и, както току-що бе споменато от г-н Матеев, ако взема и посоча този или онзи..."значи, има за какво". Екстра. Велико. Супер!
Прочее, В МОМЕНТА, сме в зона UTC+3h , пусто лятно време.
По темата, обаче: Който не вярва в тезата за товара и температурата, изложена от домакина, ще има все повече време това лято, да се убеди. Като гледам, и спиранията за изкупуване от ЕРП-тата, и те може да станат "нормална" практика.
Поздрави на всички и, отсега нататък, да знаете: Ако някъде нещо не ви върви, Пирамидата е виновен. До доказване на противното. :eye:
P.S.
Pyramid

Мнениеот lz1wvm » 27.04.2013 18:40

Pyramid написа:Успях да редактирам само единия пост - другият е в режим, недостъпен за редакция. А снощи и обясних на лични на така засегнатия venkap как се записва на български "venkar", изтропано на CW /който знае какво означава-ОК, който не знае - първият способ за телекомуникации/ - та, дано се е изяснило. За "тролене"-то някои са се доста объркали. Знам какво е, мога го но, не съм го още прилагал тук. И съм пределно добронамерен и коректен - друг въпрос, дали на Lupus му харесват въпросите и корекциите, които давам. Изобщо, нещо много нервна стана, че и докачлива, част от форумната общност. Ти им подаваш ръка да ги спасиш от кофти обстоятелства, по половин година и повече, не се явяваш във форума и споделяш единствено, когато има какво и защо - те врещят, че си им подлагал крак. Разбрали-неразбрали. Типична българска черта, за собствените ни неволи винаги да е отговорен някой друг. Не да обръщат малко повече внимание на написаното по същество, ами дай сега, аз съм им бил крив.
За техните проблеми - аз виновен.
Чудесно:
Назначавате ме за щатен виновник и дано ви олекне, господа ентусиасти. Иначе, да не би при мен всичко да върви гладко? И да взема да се оплаквам, че едно ми криво, че друго не ми върви и, както току-що бе споменато от г-н Матеев, ако взема и посоча този или онзи..."значи, има за какво". Екстра. Велико. Супер!
Прочее, В МОМЕНТА, сме в зона UTC+3h , пусто лятно време.
По темата, обаче: Който не вярва в тезата за товара и температурата, изложена от домакина, ще има все повече време това лято, да се убеди. Като гледам, и спиранията за изкупуване от ЕРП-тата, и те може да станат "нормална" практика.
Поздрави на всички и, отсега нататък, да знаете: Ако някъде нещо не ви върви, Пирамидата е виновен. До доказване на противното. :eye:

А ти прочел ли си изказванията на посочените съфорумци,върна ли се поне една година назад в постовите им,видя ли с какво са допринесли за развитието на форума,защо тръгваш да се оплакваш и да се оправдаваш,като си регистриран от пет години и половина,а 99% от мненията ти са от преди месец.Така че,дай малко и ти нещо полезно,не се стискай толкова.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Pyramid » 27.04.2013 20:39

Чак пък такава вглъбеност? У мен? Да се връщам една година назад... Ама къде ме търсиш бе, човек?!? Прекалено големи изисквания ми налагаш а аз, като свободен човек, сам съм решавал, решавам и ще решавам занапред, къде, кога, кого, колко и как ще чета, на кои въпроси как ще отговарям и т.н. Не се засягай, такива са ми принципите. Не съм навредил на никого тук, така че, ще ме прощаваш. Пиша, когато, 1. Някоя тема и разговорът в нея ми станат интересни и, 2. Когато имам още и достатъчно свободно време. Забележките, които вкарвам, са по принцип. Ама или ме критикувай навреме и конкретно, или , ще помоля да замълчиш. С нападки, поради настроения, не се градят добри отношения.
Достатъчно съм справедлив и коректен и, когато сгазя лука, се извинявам и признавам грешките си. Толкова по тази въпрос.

За стискането...не съм стиснат. Ама какво ТОЧНО искаш да дам, че ми убягва?
P.S.
Pyramid

Мнениеот Pyramid » 01.05.2013 17:13

Прочее, май сега е времето да се направят проверки за загряването - който изключи част от стринговете си /където са еднакви/ и вземе, че измери многократно, на много места, усреднено и т.н. Няма да е зле, да нахвърля нещата в табличка за отделните видове панели /моно- и поликристални и тънкослойни и т.н., кой каквото има./
P.S.
Pyramid

Мнениеот Totopet » 21.06.2013 00:32

Бих Ви предложил охлаждане с друг масов флуид-въздух.Панела си се охлажда от конвекцията и инфрачервено излъчване към "слънцето" и към околните панели.Да разгледаме конвекцията-тя може да се оптимизира чрез "топлоизолиран комин".Примерно - поликарбонатен лист(с хоризонтални кухини),монтиран зад панела на 100 мм.Удобни и точни за мерене на температури са интегрални схеми LМ385,AD592. http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm335.pdf С прости кабели до 10-50 м може без електроника-само акoмyлаторче и мултицет са достатчни ps Печалба може да е 3-5 градуса понижение :alien: .Икономист може да сметне повишеното КПД,колко допълнителни инвестиции би понесло,за да си струва труда?
Totopet

Мнениеот fu4ko » 21.10.2013 22:32

Аз да използвам темата и да задам един въпрос защото нищо не разбрах.Може ли панели да се повредят,ако са свързани с мрежов инвертор и на изхода не отдава,когато е свързан към консуматор като хладилник например?Тоест хладилника е изключил и инвертора също на изход,но на вход панелите си подават ток.
fu4ko

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия