По скоро е само "генератор" на електрическа енергия.
Има модел панели, които загряват вода и правят ток, тогава може би е "когенератор".
Beboko написа:По скоро е само "генератор" на електрическа енергия.
Има модел панели, които загряват вода и правят ток, тогава може би е "когенератор".
защо не направите т.нар. бейби степс - купете си 20 панела ,един 5 киловатов инвертор , някаква семпла система за закрепяне без много много да се виждат ... включете ги и вижте какво е положението ...
Pyramid написа:Действаш за повишаване цената на тока. И, когато тя скочи, ти пускаш евтина ФЕЦ за собствени нужди.
Pyramid написа:"- Как решавам накъде да насоча усилията си ли? Ами, аз разделям нещата от живота на 4 квадранта: Важни и ясни, неважни и ясни, неважни и неясни и важни но, неясни. И се концентрирам върху важните и ясни /за мен/ а, когато ми остане свободно време, се старая да разширя познанията тъй, щото следващия път, повече неща да са ми ясни та, да мога да имам по-висок контрол над резултата от действията си."
solarcenter написа:Здравейте Феликс , понеже заглавието е "Централа за собствени нужди , Има ли смисъл ?" и Вашия постинг с "ниската цена на тока " ... да сложа тук на общо внимание няколко прости цифри /разбира се , може и да са грешни ... / :
Цена на инвестиция за ок. 5000 вата PV система - 10 000 лв , олихвена за 15 години инвестицията - грубо около 17 хил ...
Произведени в Ю България-ползувани за 15 год - около 90 000 кВч ... в същото време без соларна система - ползуваните за 15 год 90 000 кВч ще Ви струват около 22 000 лв , с коеф. на поскъпване 5 % годишно т.е. до 2027 г тока в БГ да стигне 0,30 лв / кВч ...Значи сте "спестили " едни 5-6 хиляди лв за едно хубаво пътешествие със съпругата ! А какво мислите , ще се крепи ли тока само 30 ст . чак 2027 год ...? Ами ако поскъпва с 10 % годишно ... тогава до 2027 г ще сте платили 32 хил лева ... за нещо , което 2013 г може да ви струва 10 000 лв + разбира се лихви някакви ... "Има ли смисъл ? ...."
Разбира се , най-добре е някоя "програма" да Ви плати или подпомогне , ама има ли такива ?
agro написа:solarcenter написа:Здравейте Феликс , понеже заглавието е "Централа за собствени нужди , Има ли смисъл ?" и Вашия постинг с "ниската цена на тока " ... да сложа тук на общо внимание няколко прости цифри /разбира се , може и да са грешни ... / :
Цена на инвестиция за ок. 5000 вата PV система - 10 000 лв , олихвена за 15 години инвестицията - грубо около 17 хил ...
Произведени в Ю България-ползувани за 15 год - около 90 000 кВч ... в същото време без соларна система - ползуваните за 15 год 90 000 кВч ще Ви струват около 22 000 лв , с коеф. на поскъпване 5 % годишно т.е. до 2027 г тока в БГ да стигне 0,30 лв / кВч ...Значи сте "спестили " едни 5-6 хиляди лв за едно хубаво пътешествие със съпругата ! А какво мислите , ще се крепи ли тока само 30 ст . чак 2027 год ...? Ами ако поскъпва с 10 % годишно ... тогава до 2027 г ще сте платили 32 хил лева ... за нещо , което 2013 г може да ви струва 10 000 лв + разбира се лихви някакви ... "Има ли смисъл ? ...."
Разбира се , най-добре е някоя "програма" да Ви плати или подпомогне , ама има ли такива ?
Влагаш 10 000, печелиш 400 лв годишно - много неизгодно вложение на 10 000 лв , а има и риск, и разходи.А и едва ли ще се оползотворят 100% произведените киловати Прав е колегата Феликс - не им е дошло още времето на централите за собствени нужди. А може би има и други аргументи, бих искал да ги науча.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: Majestic-12 [Bot] и 2 госта