Централа за собствени нужди. Има ли смисъл?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Централа за собствени нужди. Има ли смисъл?

Мнениеот Beboko » 09.05.2013 15:41

По скоро е само "генератор" на електрическа енергия.
Има модел панели, които загряват вода и правят ток, тогава може би е "когенератор".
Beboko

Мнениеот Lupus » 09.05.2013 19:44

Beboko написа:По скоро е само "генератор" на електрическа енергия.
Има модел панели, които загряват вода и правят ток, тогава може би е "когенератор".

И на мен ми мина в главата идеята за тези панели при споменаването на "когенерация". Интересен казус - как би се възприело това при опит за кандидатстване? :roll:
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот solarcenter » 09.05.2013 20:19

Здравейте Felix , щом Ви е за собствени нужди , защо не направите т.нар. бейби степс - купете си 20 панела ,един 5 киловатов инвертор , някаква семпла система за закрепяне без много много да се виждат ... включете ги и вижте какво е положението ... Всяка средна соларна фирма ще Ви ги достави за десетина хил. лева общо , електротехник ще Ви ги свърже за ден-два ... Потреблението Ви е през деня / т.е. шивачки и машини теглят ток както пишете м/у 9 и 17 ч / , няма да връщате в мрежата и ще оптимизирате сметките ! Направете си проекта модулен , т.е. след време да добавите още 5 кВ и още ... Пък междувременно сондирайте всички варианти за финансиране , те нека слънчатките почнат да работят за Вас ! Може да е примитивно , но в чакане на химерни субсидии и схеми ще Ви отмине желанието !
solarcenter

Мнениеот sotirov » 10.05.2013 10:13

Не знам защо се бъркате, че по схема Енергийна ефективност можете да кандидатствате за фотофолтаици.А по ФУТ, онзи ден са имали управителен съвет и до няколко дни ще подпишат протоколите. Така че трай бабо за хубост. :)
Весел ден приятели
sotirov

Мнениеот Felix » 11.05.2013 18:57

solarcenter:

защо не направите т.нар. бейби степс - купете си 20 панела ,един 5 киловатов инвертор , някаква семпла система за закрепяне без много много да се виждат ... включете ги и вижте какво е положението ...

Интересна идея, но ми се струва, че все още не е времето със собствено финансиране да правиш ток за свои нужди. При тази ниска цена на тока...

Някак ми се иска готово и цялостно решение, че и без това съм заобиколен от 10 000 неща, всяко от които мига, щрака, издава някакви звуци и е готово всеки един момент да се развали. Повечето неща се крепят на псувни и закани... :) Вие се занимавате с производство и разбирате за какво става дума. :)

Освен това мисля, че рано или късно ще се узрее за цялостна промяна в менъжирането на енергетиката и финансирането на зелените енергии.

Дано да го доживеем обаче... :mrgreen:
Felix

Мнениеот Pyramid » 11.05.2013 22:51

За да реализираш, обаче, печалба/икономия/ от енергия и т.н. е нужно още и време, а животът си тече. Има , значи, и т.нар. "нулев" вариант: Действаш за повишаване цената на тока. И, когато тя скочи, ти пускаш евтина ФЕЦ за собствени нужди.

"- Шегувате се, нали? "
-Човекът добре го рече: стъпка по стъпка, модулна система.
НО, доколкото основният ви разход едва ли е за енергията, и това може да не помогне. Вярно, ще сте си нахранили любопитството и ентусиазмът Ви ще се е уравновесил но, дали резултатът ще е този, който целите?
Не знам, отговорът е в комплексната равнина.
В тази връзка, ми харесва идеологията, изложена в една книжка /пусто, забравих И автора/ "Истинският Уорън Бъфет" /извинявам се, че не мога дословно да цитирам но, ще се придължам към смисъла/:
"- Как решавам накъде да насоча усилията си ли? Ами, аз разделям нещата от живота на 4 квадранта: Важни и ясни, неважни и ясни, неважни и неясни и важни но, неясни. И се концентрирам върху важните и ясни /за мен/ а, когато ми остане свободно време, се старая да разширя познанията тъй, щото следващия път, повече неща да са ми ясни та, да мога да имам по-висок контрол над резултата от действията си."
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот solarcenter » 12.05.2013 12:55

Здравейте Феликс , понеже заглавието е "Централа за собствени нужди , Има ли смисъл ?" и Вашия постинг с "ниската цена на тока " ... да сложа тук на общо внимание няколко прости цифри /разбира се , може и да са грешни ... / :
Цена на инвестиция за ок. 5000 вата PV система - 10 000 лв , олихвена за 15 години инвестицията - грубо около 17 хил ...
Произведени в Ю България-ползувани за 15 год - около 90 000 кВч ... в същото време без соларна система - ползуваните за 15 год 90 000 кВч ще Ви струват около 22 000 лв , с коеф. на поскъпване 5 % годишно т.е. до 2027 г тока в БГ да стигне 0,30 лв / кВч ...Значи сте "спестили " едни 5-6 хиляди лв за едно хубаво пътешествие със съпругата ! А какво мислите , ще се крепи ли тока само 30 ст . чак 2027 год ...? Ами ако поскъпва с 10 % годишно ... тогава до 2027 г ще сте платили 32 хил лева ... за нещо , което 2013 г може да ви струва 10 000 лв + разбира се лихви някакви ... "Има ли смисъл ? ...."
Разбира се , най-добре е някоя "програма" да Ви плати или подпомогне , ама има ли такива ?
solarcenter

Мнениеот Felix » 12.05.2013 14:01

Pyramid написа:Действаш за повишаване цената на тока. И, когато тя скочи, ти пускаш евтина ФЕЦ за собствени нужди.

И това е тактика. :)

Pyramid написа:"- Как решавам накъде да насоча усилията си ли? Ами, аз разделям нещата от живота на 4 квадранта: Важни и ясни, неважни и ясни, неважни и неясни и важни но, неясни. И се концентрирам върху важните и ясни /за мен/ а, когато ми остане свободно време, се старая да разширя познанията тъй, щото следващия път, повече неща да са ми ясни та, да мога да имам по-висок контрол над резултата от действията си."

... и насочил усилията си към тази с по-големите цици... :D
Felix

Мнениеот agro » 12.05.2013 14:19

solarcenter написа:Здравейте Феликс , понеже заглавието е "Централа за собствени нужди , Има ли смисъл ?" и Вашия постинг с "ниската цена на тока " ... да сложа тук на общо внимание няколко прости цифри /разбира се , може и да са грешни ... / :
Цена на инвестиция за ок. 5000 вата PV система - 10 000 лв , олихвена за 15 години инвестицията - грубо около 17 хил ...
Произведени в Ю България-ползувани за 15 год - около 90 000 кВч ... в същото време без соларна система - ползуваните за 15 год 90 000 кВч ще Ви струват около 22 000 лв , с коеф. на поскъпване 5 % годишно т.е. до 2027 г тока в БГ да стигне 0,30 лв / кВч ...Значи сте "спестили " едни 5-6 хиляди лв за едно хубаво пътешествие със съпругата ! А какво мислите , ще се крепи ли тока само 30 ст . чак 2027 год ...? Ами ако поскъпва с 10 % годишно ... тогава до 2027 г ще сте платили 32 хил лева ... за нещо , което 2013 г може да ви струва 10 000 лв + разбира се лихви някакви ... "Има ли смисъл ? ...."
Разбира се , най-добре е някоя "програма" да Ви плати или подпомогне , ама има ли такива ?

Влагаш 10 000, печелиш 400 лв годишно - много неизгодно вложение на 10 000 лв , а има и риск, и разходи.А и едва ли ще се оползотворят 100% произведените киловати Прав е колегата Феликс - не им е дошло още времето на централите за собствени нужди. А може би има и други аргументи, бих искал да ги науча.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот donpesho » 12.05.2013 17:57

agro написа:
solarcenter написа:Здравейте Феликс , понеже заглавието е "Централа за собствени нужди , Има ли смисъл ?" и Вашия постинг с "ниската цена на тока " ... да сложа тук на общо внимание няколко прости цифри /разбира се , може и да са грешни ... / :

Влагаш 10 000, печелиш 400 лв годишно - много неизгодно вложение на 10 000 лв , а има и риск, и разходи.А и едва ли ще се оползотворят 100% произведените киловати Прав е колегата Феликс - не им е дошло още времето на централите за собствени нужди. А може би има и други аргументи, бих искал да ги науча.

От 5 kw годишното производство е 7 - 7,5 MW и как ги сметна 400 лв. годишно?
Аватар
donpesho

Мнениеот agro » 12.05.2013 18:31

На базата на изчислените в горецитирания постинг " сте "спестили" 5-6 хиляди лева" - става въпрос за период от 15 години, ако правилно съм разбрал написаното.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Felix » 13.05.2013 10:01

solarcenter, вчера, веднага след като отговорих на Pyramid , отговорих и на Вас, но нещо май не съм натиснал "изпрати". :? Беше нещо такова:

Малките централи със сигурност имат място в домакинствата, където може да се използва целия им потенциал. Да захранват бойлери, печки, помпи, климатични системи, шадравани... и други, които могат да се използват отложено във времето и да акумулират енергия.

Макар, че при нас е слънчево сигурно през повече от 90% от времето, в производството ние ще можем да използваме тока само 8 часа на ден, по 250 работни дни.
Не знам колко излиза, че ще можем да произведем за това време.
Felix

Мнениеот solarcenter » 13.05.2013 10:25

@Felix , ФВ системите за собствени нужди наистина са още в бъдещето , макар и в Европа предприятията да си се оборудват и да си инвестират смело ... Ама ние с тоя "евтин" ток тук , къде да бързаме ...Пък и там им се амортизират като инвестиция , компенсират данъци ... / ние тук с тия 10% данък какво да се притесняваме .../
Що се отнася до консумирането на енергията - именно в предприятията е най-ефективно използуването на ФВ системи , а не в къщи и домашни сгради , защото хората през деня ги няма у дома / т.е. не консумират / , а в заводи и фирми - консумират точно когато Слънцето работи - от 9 ч до към 16 ч ... Единствено събота и неделя , макар и много фирми да си работят съботата ... Пък и тока за стопански потребители е по-скъп - това е още един коз за фотоволтаиката ...
Разбира се , всеки си решава , прави сметки и действа ! Просто подложихме на анализ една интересна тема - както за нашия бизнес , така и за потенциални потребители ... Отново се убеждавам ,че е сложен въпроса у нас и си работим само за експорт ...
solarcenter

Мнениеот sanitariu » 29.10.2017 16:54

Има ли някакви новости от законова гледна точка по този въпрос.
Интересува ме соларна централа до 30кв на място извън регулация изцяло за собствени нужди.
Не искам да купувам или продавам на никого нищо.
Трябват ли разрешителни и одобрение от енергото ?
До мястото дори няма кабели на енерго.
Благодаря !
sanitariu

Мнениеот sim1 » 29.10.2017 21:40

Никой няма основание да ви глоби.
Ако имате нужда от панели, предлагам Amerisolar Poly 270Wp, на цена за 1бр. от 300 лв. с ДДС.
sim1

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали