Aвтономна система за две еднофамилни къщи.

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Aвтономна система за две еднофамилни къщи.

Мнениеот Cin gibi » 21.05.2013 20:22

Справедливо ще е, мисля, който посещава с цел разглеждане, да прави /някаква/ насрещна стъпка - или да почерпи за отделеното внимание и време, или да сподели нещо свое - от опит, данни, през възгледи, до съответен насрещен ангажимент и т.н. Защото, да се напави всичко това, да се изпита, да се експериментира постоянно, изобщо не е нито евтино, нито просто. Отделно, ангажираме на г-н Матеева още и внимание, нерви и т.н. И дори, ако се абстрахираме от паричното изражение - приемаме, че стопанинът наистина с голям интерес и страст подхожда, че му е и кеф - реално, с всеки един приет, разведен, обгрижен съмишленик или просто любопитен, му оставяме все по-малко активно време. Както за него самия, така и да прави същите тези иксперименти вместо нас. Редно, човешки и морално е - всеки по сърце и душа - да възмездява споделящия.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Mateev » 21.05.2013 22:58

Ако исках пари - щях да си кажа. Но не искам. На мене също ми е приятно да си побъбря със съмишленици, а в един разговор полза винаги могат да имат и двете страни.

Преди няколко години, когато започвахме соларните централи, имах посещения сигурно от няколко хиляди човека. Повече от година нямах капка свободно време. Въпреки това пари не съм искал на никого и съм отказвал, когато са ми предлагали. Признавам си, че в един момент ми писна (на жена ми също), но въпреки това отделях поне по час или два на всеки един дошъл ми на гости.

Вярно - тогава набирахме клиенти и имах успеваемост 20:1, но сега е друго - сега аз също се уча и на мене също ще ми е приятно да обменя опит с други колеги, работещи в същото направление.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот estqwerty » 21.05.2013 23:42

:) от кулата до семейство мейзга : след 20 години няма да трябва да къртим - соларките ще гонят 30-50% , а от друга страна няма да трябва да горим енергия - тв-то ще консумира 10-тина вата, хладилника 50-тина на ден, а климатици няма да ни трябват защото ще сме санирали с 2 см вакумна изолация.

може дори да не чакаме 20 години. тия неща и сега ги има , дори са почти безплатни - плащаме само за доставката от китай.
е панелите трябва да се вдигне малко кпд-то :)
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Cin gibi » 22.05.2013 00:41

Mateev написа:Ако исках пари - щях да си кажа. Но не искам. На мене също ми е приятно да си побъбря със съмишленици, а в един разговор полза винаги могат да имат и двете страни.

Преди няколко години, когато започвахме соларните централи, имах посещения сигурно от няколко хиляди човека. Повече от година нямах капка свободно време. Въпреки това пари не съм искал на никого и съм отказвал, когато са ми предлагали. Признавам си, че в един момент ми писна (на жена ми също), но въпреки това отделях поне по час или два на всеки един дошъл ми на гости.

Вярно - тогава набирахме клиенти и имах успеваемост 20:1, но сега е друго - сега аз също се уча и на мене също ще ми е приятно да обменя опит с други колеги, работещи в същото направление.
Истинските алтруисти са рядкост. Голяма рядкост.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Mateev » 22.05.2013 07:46

Е ако искаш някакви задни мисли - ще ти ги кажа:

В света на бизнеса контактите са най-важното нещо. Никога не знаеш от кой контакт може да произлезе нещо, което да е взаимноизгодно и за двете страни.

Мога да го кажа и по друг начин - няма как да спечелиш шестица от тотото, ако непрекъснато не си пускаш фишове. Тука също важи правилото "С малки суми, но редовно".
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 22.05.2013 19:05

estqwerty написа::) от кулата до семейство мейзга : след 20 години няма да трябва да къртим - соларките ще гонят 30-50% , а от друга страна няма да трябва да горим енергия - тв-то ще консумира 10-тина вата, хладилника 50-тина на ден, а климатици няма да ни трябват защото ще сме санирали с 2 см вакумна изолация.

може дори да не чакаме 20 години. тия неща и сега ги има , дори са почти безплатни - плащаме само за доставката от китай.
е панелите трябва да се вдигне малко кпд-то :)

От семейство Мейзга до кулата,прозореца вече ни е счупен,така че изолацията не ни стопля.... :D
И малко спам...Наш Колю кай,взимал кай,булка от Китай кай,тя знай само да пикай кай.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот НиколайDC » 22.05.2013 20:59

Странно равитие на темата като изключа наистина интересните (бих казал вдъхновяващи) разкази на г-н Матеев, за което му благодаря най-сърдечно. В тази връзка Габрово задължително ми влиза в календара от следващата седмица ако на г-н Матеев му е останала енергия за още един кибик...
А иначе стигам до извода, че от една страна инвестиционни проекти за пълна автономност в жил. строителство са голяма екзотика за наШта махла (тоест да забравя с концепцията да подпиша договор с една фирма, да дам парите и то взело, че станало..), а от друга, че може би темата е твърде всеобхватна за да се вмести във форумна дискусия. На фона на общата ни липса на симпатия към ЕРП-ата, бих очаквал повече ентусиазъм ако не на практика, поне на думи :))
Ако все пак на някой му е станало интерестно, поствам няколко линка с интересни материали по темата. Съжалявам, че не са на български но това е конюктурата за сега...

http://greentechadvocates.com/2012/10/2 ... -solar-pv/ - отопление и топла вода и фотоволтаици или как го правят в Америка (защото там са много прости най-вероятно :))
http://www.solarradiant.com/thermal/ - добри концепции в лек детайл за топла вода и подово лъчисто отопление със соларни колектори
http://www.buildinggreen.com/auth/artic ... een-Homes/ - съвместимо ли е лъчистото отопление с концепцията за пасивната къща?
НиколайDC

Мнениеот estqwerty » 22.05.2013 23:39

никиДЦ : от първия линк : R60 level of insulation under the roof, R40 lining the walls, R20 in the basement and sides of garage walls and R10 under the concrete
и климатика е с R410 :)

докарай r-овете и виж г-н матеев е направил един сайт за микро инвертори. the end.

lz1wvm : :) ЛОЛ. но и все си мисля че съм прав - кога се счупи джама ще опрациш него или ще си платиш на енергото... истината е че ще променим начина си на живот колкото и да не искаме. мятаме се като риби на сухо - колко голяма соларна инсталация ни трябва за да не променим начина си на живот? колко трябва да преоразмерим за да бъдем автономни? и колко ще време ще трябва да се избие подобна инвестиция направена без компромиси?
истината е че няма как да стане. поне без да се променим ние.

няма как да стане и това за което Матеев говори - въпреки добрите му намерения - каквата и термопомпа да измисли или отоплителна система, както и да се презапасява, каквито и гаранции да му дадат винаги ще бъде подведен -ако щете защото всичко се прави в китай и няма на кого да търсиш отговорност. и тогава оставш с едната си гордост и отиваш и сменяш всичко за своя сметка. вярно така се печелят клиенти, но пък стоиш гладен.
аз също бях много навит да се мятам бизнеса с помпите - мислех си че това е бъдещето... та хпдих да се образовам на лъскава презентация за машинки въздух-вода. там това питах колко струва,кога се откупува и колко време се потдържа? по сметките излезе - откупува се на 4.5-тата година, а резервни части се потдържат 3 години след спиране от производство, живота на машината беше 4 години.по спомен излизаше поне един задължителен основен ремонт в живота на системата. ми сами си правете сметката.
то е за друга тема но не е това бъдещето.
отделно народа няма кинти за помпи - но дава двойно и тройно за пелетни горелки за които няма от къде да си купи качествено гоеиво - традиции. :)
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 01:40

Термопомпата е най-ненадеждното нещо в цялата система. В същото време най-много потенциал за икономии има именно в нея. Не можем с лека ръка да я подминем. Можем обаче да направим някои концептуални промени, които ще я накарат да се впише в цялата система така, щото от нея да извлечем максимума от нейното кратко време на живот.

1. Първо за да имаме възможно най-големия КОП на дадената термопомпа трябва да се запознаем с нейните характеристики и да си изберем такава точка на работа (входяща и изходяща температура), в която тя е най-ефективна. Нищо не ни пречи да я накараме да работи само в зоната около тази точка поне в 90% от времето. Все пак това зависи само от нас и от никой друг.

2. Второ - трябва да сме наясно с нейната ненадеждност - има компресор, значи има механично движещи се и износващи се части - значи има кратко време на живот. Следователно термопомпата ще е консуматив за нашата 200 годишна инсталация и на нея ще гледаме именно като на консуматив. Тоест трябва да осигурим възможности и предпоставки за бърза и лесна смяна на този консуматив. Това вече е задача на архитектите и проектантите.

3. За да не се влоши КОП-а на цялата инсталация, трябва ние да се погрижим да заложим в инсталацията нещата, които термопомпата не ги може. Тоест контрола около входа и изхода на термопомпата трябва да е наш, независимо дали тя има някакъв вътрешен контрол или не.

Тука за пример мога да дам моя горчив опит около няколкото термопомпи вода-вода, с които до момента съм си имал вземане-даване. Независимо дали говорим за българска термопомпа (с маркови компресори) или директно за маркови термопомпи, и в двата случая производителите на термопомпи са претупали нейното управление и контрол, мислейки си, че те са центъра на вселената (инсталацията) и всички останали трябва да се съобразяват само с тях. Груба грешка !!!!!!! За какво говоря?

Ами например при българските термопомпи на Геоток момчетата дойдоха и ми я монтираха и на отиване ми намекнаха, че трябва да осигурявам литър вода в секунда, за да си нямам проблеми. Ха-ха ... Нима този производител си е представял, че аз ще стоя денонощно на кранчето с вода и ще го връткам? Това, което се случи е, че няколко пъти някакви тръби вътре в термопомпата замръзваха и се пръскаха. Имаше няколко рекламации, няколко подмени на тези тръби и най-накрая ми писна както на мене, така и на производителя. Крайния резултат от моя гледна точка - пак нея зима се топлих със скъпо гориво и освен това изхвърлих на боклука чисто нова термопомпа с цена на лека кола.

Втория случай беше тази зима с две термопомпи на различни (вече западни) производители. Възникнаха следните проблеми:
1. Вносителите на тези термопомпи са тотално некомпетентни. Идваха няколко пъти и не можаха да се справят с проблемите на собственото им изделие. Когато започнаха да шунтират една по една вътрешните защити на собствените си термопомпи, аз ги изгоних и повиках НЕВОЛЯТА.
2. Сблъсках се със същия проблем - производителите на термопомпи очакват някой друг да се грижи за входящата и изходящата вода, но това не са го описали в документацията, а просто са сложили едни допотопни щрак-щрак защити, които освен това не са настроени както трябва.

Например - аз подавам вода с температура 10-12 градуса, термопомпата отнема само около 2-3 градуса, и всичко останало го изхвърля в канала. Кощунство ..... Уж са направили термопомпа за икономия на енергия, но същата тази термопомпа изхвърля в канала много повече енергия, отколкото икономисва. Опитвам се да намаля дебита на водата, за да накарам термопомпата да оползотворява повече градуси от входящата вода, обаче започват да се задействуват някакви вътрешни защити. Какво излиза - производителите са направили термопомпа, КОЯТО ДА ПИЛЕЕ ЕНЕРГИЯ..... Няма майтап ..... Това е голата истина.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 01:57

Та наблюдавайки какво се случва с пазара на термопомпи и какви са техните общи проблеми, стигнахме до извода, че трябва да разработим собствено устройство, което да контролира дебита на входящата вода. Това устройство трябва да е с висока надеждност и да е компонент от постоянната част на инсталацията, а термопомпата да си е консуматив, който въобще не ни интересува има ли някакви защити или не. Даже ако ги има, по-добре да се махнат, за да не ни се пречкат.

Та такова устройство вече разработваме. Идеята е да се следи температурата на водата, която се излива в канала от изхода на термопомпата, и посредством някаква управляема бленда (или електронно регулируема помпа) да се регулира входния дебит така, щото температурата на изходящата вода да е например 1-2 градуса. Това е единствения възможен начин максимално да оползотворим енергията на входящата вода, независимо дали тя е с температура 7 или 14 градуса и независимо дали термопомпата работи с намалена или пълна мощност. И естествено да си сложим собствени защити при спиране на водата или намаляване на дебита под прага на нуждите на термопомпата.

Когато това устройство го направим (вече има бета версии), веднага след това вече можем спокойно да купуваме възможно най-простите и евтините термопомпи - достатъчно е да имат компресор и изпарител и друго не ни трябва. Тоест с едно-единствено устройство със сравнително ниска цена и висока надеждност ние силно подобрихме цялата концепция - вече могат да се използват ЕВТИНИ КОНСУМАТИВИ (термопомпи) и така всъщност подобряваме цялата икономическа обосновка на 200-годишната инсталация.

Това накратко е описанието на един от аспектите. Делим инсталацията на постоянна част и променлива (консумативи), като в постоянната част се стараем да постигнем дълговечност и надеждност, а частта за консумативи така я проектираме, щото те лесно да се сменят и освен това към тях да няма някакви сериозни изисквания, така че да можем да ползваме консумативи от различни модели и различни производители.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 01:58

Това е за днес. Като ми остане време - ще опиша някой друг аспект.

Между другото едно устройство, което автоматично ще регулира входящия дебит във функция на изходящата температура, такова едно устройство вероятно ще се окаже ключово и на други места в нашата инсталация. Например топлинните колектори - с такова устройство можем да получаваме от тях вода с точно определена температура независимо дали слънцето грее силно или слабо. Или пък подовото отопление - в него е много важно каква температура на водата ще подаваме и тази температура да не зависи от това дали консумираме много енергия или не. При къпане в банята - колко добре би било ако настроим водата за къпане на 40 градуса и тази температура да не се променя, ако увеличаваме или намаляваме силата на водната струя.

Въобще има много места в нашата инсталация, където ще е необходимо регулиране на дебит във функция от някаква температура. Наличието на такъв автономен компонент силно ще опрости инсталацията и взаимодействието на всички топлоизточници и консуматори в тази инсталация. Цяло едно чудо е, че в съвременната топлотехника такъв един компонент е толкова слабо застъпен. Причината за това вероятно е във факта, че всички топлотехници проектират някакви фиксирани инсталации, без капка мисъл за бъдещето.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 03:10

Втория аспект - топлообменниците. Скъпи са и всички топлотехници се опитват да ги избягват, но когато говорим за 200 годишна инсталация - топлообменниците стават ключов компонент, който не трябва да се икономисва. Топлообменниците са част от постоянната (200 годишната) инсталация и всеки достъп на променлив топлоизточник (консуматив) към постоянната инсталация трябва да става през топлообменник. Най-малкото това се прави за да не се смесват течностите, но в действителност топлообменниците дават и много други екстри. По-долу накратко ще ги изредя:

1. Вътрешната (постоянната) инсталация може да е заредена с пропилен-гликол. Това е идеалната течност с огромен температурен обхват на незамръзване и неизпаряване. Доколкото си спомням - от минус 60 до плюс 190 градуса. Край с проблемите със замръзване на тръбите на термопомпите. Край с проблемите с котления камък. Край с проблемите с взривяващите се бойлери. Въобще ако сърцето на нашата инсталация е с пропилен-гликол, автоматично разрешаваме огромен клас от проблеми и силно увеличаваме надеждността и дълговечността на постоянната инсталация.

2. Решава се проблема с различните дебити на различните топлоизточници. Всеки топлоизточник си има собствен си кръг, в който неговата си течност си тече с неговия си дебит, отговарящ си на неговите си мощностни показатели.

3. Решава се проблема с електронното регулиране на всеки топлоизточник. Той може да си се спира и пуска когато си иска от неговата си собствена електроника, без това да засяга функционалността на цялата система.

4. Решава се проблема с авариите или плановите спирания на даден топлоизточник за ремонт или подмяна. Останалата част на инсталацията продължава да си функционира без да е необходимо в нея да правим каквито и да било превключвания или манипулации. Просто ще се задействува нейната автоматика и някой друг топлоизточник ще компенсира липсата на текущия.

5. Решава се проблема с добавянето на нов топлоизточник в бъдещето, който към днешна дата все още не го знаем какъв ще бъде. Нашата вътрешна инсталация ще има определен брой точки за достъп (топлообменници) и в бъдеще просто закачаме новия топлоизточник към някоя от свободните точки. При това останалата инсталация въобще не я закачаме. Дори и не я изключваме - тя продължава да си работи. В момента, в който новия топлоизточник започне да подава топлина, автоматиката на инсталацията моментално се адаптира към него и започва да го ползва или не в зависимост от това каква е цената на неговата енергия. Това всъщност е и основната функция на постоянната инсталация. Тя трябва да има възможност да приоритизира енергията от различните топлоизточници във функция на един единствен параметър - цената на тази топлоенергия. Когато сградата се нуждае от малко енергия, ползва се най-евтиния топлоизточник. При нужда от повече енергия започват да се добавят един по един и по-скъпите топлоизточници, като основно правило ще е "Първо изцеди възможностите на най-евтиния и чак тогава започни да ползваш от по-скъпия. Когато и него го изцедиш, мини към следващия по цена".
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 03:30

Има още една много-много специална функция на топлообменниците, която все още не сте я осъзнали, защото все още не сте се сблъскали с проблемите на една реална 200 годишна инсталация. Тази функция е ключова и без нея инсталацията на бъдещето няма как да функционира.

Става въпрос за температурните разлики. Без тях системата няма как да функционира. Нали базовата идея е да има много топлоизточници и всеки един от тях да добавя някаква топлинна енергия, повишавайки по този начин температурата на водата вътре в кръга. Ако няма температурни разлики, какво ще мерят датчиците, които ще подават обратна връзка за регулиране. Точно с този проблем се сблъскахме при изграждането на 300 киловатовата инсталация на административната сграда на Независимост. Старата тръбна разводка на сградата изискваше да прекарваме през нея вода с голям дебит, иначе налягането не беше достатъчно да прокара вода по всички етажи и техните етажни разклонения. Божа работа кой и как е проектирал тази инсталация, но за нас това беше факт, с който трябваше да се съобразяваме. Сложихме електронно-регулируема помпа и постепенно увеличавахме дебита до момента, до който водата напълни и последната духалка на последния етаж. При това положение и при сравнително топло време навън сградната инсталация връщаше вода, само с 2 градуса по-ниска от тази, която подавахме. Как в тези 2 градуса да наместим приоритизация на управлението на няколко топлоизточника, след като грешката на един термодатчик може да достигне до половин градус?

Задачата е нерешима, освен ако не сложим топлообменник и на сградната инсталация, и във втория (вътрешния кръг) да регулираме дебита така, както ни е необходимо с цел получаване на по-голяма температурна разлика.

И такаааа.....

Топлообменници трябва да се използват не само за топлоизточниците, но и за консуматорите на топлина и/или охлаждане.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 03:50

На база на горните разсъждения (и на база на много други) схемата вече започна да се оформя. За всички вече е ясно, че това трябва да бъде някакъв кръг от топлообменници, напълнен с пропилен-гликол и с електронно-регулируем дебит вътре в него, който да отговаря на количествата прехвърляна енергия и на нуждите ни от температурни разлики. Този кръг го делим на два участъка - участък, в който водата се нагрява, и участък, в който водата се охлажда. В нагревателната част подключваме всички източници на топлина, а в охлаждащата част - всички източници на охлаждане или консуматори на топлина. По периферията на този кръг има два или повече двуминутни топлинни акумулатори - това са съдове с вода, които да намаляват клатенията в цялата система с цел разните му там автоматики да не щракат прекалено на често.

Засега аз си мисля, че два такива акумулатора са досатъчни - един в най-студената част на кръга и един в най-топлата. Този аспект обаче все още не съм го изтествал достатъчно, така че това подлежи на експерименти и доразвитие. Със сигурност трябва да има поне един, но за другите все още не е напълно ясно.

Та когато всичко се върти в един-единствен кръг, веднага се появява възможността за ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЕНЕРГИЯ. Например когато лятно време охлаждаме сградата, можем с отпадната топлина да топлим басейна.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2013 04:04

Доколко ще нагряваме топлата част на кръга и доколко ще охлаждаме студената - това зависи от нуждите на сградата и съоръженията в нея. Стари сгради изискват минимум 70 градуса за парното и 70 градуса за бойлерите. Това обаче създава известни проблеми, защото повечето термопомпи имат висок КОП само до около 50 градуса. Това означава, че в най-студените зимни дни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се добавя енергия от някакъв високотемпературен източник - например дизелово или газово котле. Тяхната енергия обаче е скъпа и това опорочава цялата инсталация.

При нови сгради този проблем може да се избегне, ако тези сгради се проектират с водно подово отопление и вместо бойлери за топла вода се сложи електронното устройство, което описах по-горе. Водното подово изисква около 40 градуса по Целзий. Същото се отнася и за хората - когато ползват топла вода, те също се нуждаят не от 70, а от 40 градуса по Целзий. Такава една температура ще вкара термопомпите да работят в режим с възможно най-висок КОП (може да се постигне КОП 4 че дори и повече).

От тука си изяснихме колко трябва да бъде температурата в най-топлата част на кръга - 70 за стари сгради и 45-50 за нови сгради.

Най-ниската температура ще зависи от нуждите за охлаждане. Например зимно време ще я поддържаме 30 градуса, за да осигурим изискванията за температурни разлики, а лятно време можем да я смъкваме до 10 градуса, за да има енергия за охлаждане на сградата. Промяната на тази температура ще се извършва напълно автоматично във функция на външната температура. На потребителя няма да се налага да извършва каквито и да било превключвания. Просто във всяка стая ще си има терморегулатор, настоен например на 22 градуса и инсталацията сама ще решава дали да пуска топла вода в подовото отопление или да включва например духалката под тавана за охлаждане.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии