Термография на фотоволтаични системи

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Термография на фотоволтаични системи

Мнениеот Lupus » 28.05.2013 22:41

Няма да стане с кола, май хеликоптер ще ти трябва. Или робот, който да лази по горния ръб на редичката.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот hidrazin » 28.05.2013 22:50

Става. Пробвано е вече. :D С някаква FLIR беше опита.
За робота е добра идеята ама кой ще го мести на следващата редичка? :mrgreen:
hidrazin

Мнениеот Cin gibi » 30.05.2013 19:55

Последната година, мой приятел от Троян, сръчен момък и заклет авиомоделист, ми изпращаше редовно клипчета, заснети от камера, монтирана на неговите RC модели и много ме кефеше. Страхотни изгледи, ви казвам. Само, дето се движи твърде бързо и има вибрации на изображението. Първо, се оглеждах за RC хеликоптер но, и той може да се намира ограничено време във въздуха, за жалост.
И сега, като се замисля...
- А как би изглеждало наблюдение от камера, издигана със /завързан/ балон? Не хаби гориво, движи се /уж/ плавно а, ако балонът се завърже с малки макарички към система от корди, завързани за колчета, забити в Земята, същият ще може да се фиксира на почти всяка позиция в небето над ФЕЦ, като така, ще може да наблюдава целия масив.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Mateev » 30.05.2013 23:26

Става, но само ако няма вятър. А то вятър на такава височина почти винаги има.

Аз съм моделист и съм прекарал хиляди часове в мислене и проби да се реши подобен проблем. Дори имам четирикоптер, който може да стои почти закован в небето и да се съпротивлява на вятъра (дрейфа е само 2-3 метра). Това обаче е доста скъпа техника с доста недостатъци в изображението и с време на живот само около стотина часа, а дори и по-малко при човешка грешка. Като цяло е неприложима за сериозно практическо приложение.

На любопитните все пак ще дам два линка на лидерите в света за тези модели. Трябва обаче да знаете, че цените са десетки хиляди долари (на първия линк) и 4-5 хиляди евро на втория линк.

http://www.draganfly.com
http://www.mikrokopter.de/en/home

Разгледайте клипчетата от сайтовете - впечатляващи са. Аз имам четирикоптер от втория линк. Купих го за да снимам централи, но го строших само след два-три полета.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 31.05.2013 00:05

Това направо ме шашна:
http://vimeo.com/41351841
Аватар
Vandal

Мнениеот Cin gibi » 31.05.2013 21:54

Наистина, впечатляващо. Но, какво средство, все пак, търсим, за носенето на /термо/камерата? Високотехнологично или сигурно, евтино и максимално просто? Защото, се сетих за още нещо: Забиваме два високи кола от двете /източна и западна?/ страни на масива, над или леко встрани от неговите граници и то така, че от дадената височина, всички панели да са видими. Опъваме между върховете на коловете едно въженце и по него движим каретка с тази камера и, теглейки я отдолу, правим заснемането. В този случай, вятърът се елиминира във висока степен и не се налага използването на уязвими играчки с перки и т.н.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Bogomil » 01.06.2013 19:03

Тъй като аз пуснах този пост във форума реших отново да се намеся в дискусията :) .
Термокамери се качват на подобни устройства и дори един клега от Бургас реализира това за ЧЕЗ. Тези хекса или квадрокоптери могат да летят около 30 мин с един комплект батерии, но при отказ на системите падат като камък.
Няма системa с парашут или каквото и да било устройство до момента, която да е достатъчно сигурна.
Изработката на подобно устройство, което да може да носи товар от около 1,5 кг в България би струвало около 10-15 000$. Цената е актуална, защото съм проверявал за себе си и като добавите и една термокамера за около 20 000 лв минимум сметката ще стане сериозна :shock: .
Единственото което не разбирам е защо професионалисти като Вас не използват услугите на сертифицирани фирми за тези обследвания :?:
При положение, че прегледа на парк 4-5 Мвт струва около 1 500-2 000 лв и то с подробен доклад не виждам какъв е проблема? Това е стойността на 4 до 6 панела доколкото знам или на 2-3 качествени... На фона на резултатите от подобно обследване смятам, че е цената е оправдана. Ако обследването се провежда без снемане на термограми или видеа цента може да е наполовина.
Ако Вие разполагате с термокамери ОК разбирам, но тук имаше две страници с "инструкции" как да преработим цифров апарат в термокамера :shock: .
Аз имам две термокамери и до момента съм участвал на няколко договаряния с фирми изграждащи и поддържащи соларни паркове, но ме наемат само чужденци до момента.
Обследването може да се улесни ако в парка може да се влезе с вишка. Радиоуправлявляемите хеликоптери като този струват около 40 000 Евро и още 29 000 за камерата...не вярвам, че някой от Вас би инвестирал...:
http://www.aibotix.com/thermography.html
ITC Level 1 Certified Thermographer
Infared Certified™
Certified Home Inspector
Bogomil

Мнениеот hidrazin » 01.06.2013 20:39

Bogomil написа:Единственото което не разбирам е защо професионалисти като Вас не използват услугите на сертифицирани фирми за тези обследвания :?:
При положение, че прегледа на парк 4-5 Мвт струва около 1 500-2 000 лв и то с подробен доклад не виждам какъв е проблема?
Ако Вие разполагате с термокамери ОК разбирам, но тук имаше две страници с "инструкции" как да преработим цифров апарат в термокамера :shock: .

Първо по-нагоре съм обяснил защо с преработка на цифров фотоапарат нищо няма да стане.
Второ като извикаме някой два пъти и му платим ще хвръкнат пари за една термокамера. :D Защо да ги даваме на някой като може да се купи такава? Тя ше се изплати от следващите обследвания и няма да чакаш някой да дойде и да ти заснеме парка. Пък и един стринг като ти даде повреда и си имаш камерка си улесняваш нещата.
Та професионалистите си купуват камери а малките производители могат да си ползват услугите на "сертифицирани" фирми. :lol:
hidrazin

Мнениеот Cin gibi » 01.06.2013 21:05

И, неволно, нещата отиват към простите, дуракоустойчиви и непретенциозни решения.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Bogomil » 01.06.2013 22:13

Термокамера за 2-3 000 лв е пирометър. Сертифицираните фирми, които иронизирате обикновенно имат няколко международни сертификата, които са получени след положени тестове в чужбина и камери, които не бихте си купили освен ако не се занимавате професионално с инфрачервена термография. Не отричам, че е много по-логично да разполагате с такава, но обикновенно се купува бюджетна камера и без никакви познания по термография се започва да се предлагат "професионални" услуги...
ITC Level 1 Certified Thermographer
Infared Certified™
Certified Home Inspector
Bogomil

Мнениеот hidrazin » 02.06.2013 09:55

Bogomil написа:Термокамера за 2-3 000 лв е пирометър.

Да, така е. Хубавите пирометри достигат тази цена. Аз само казах че като извикаме една такава "сертифицирана" фирма два пъти и ще си купим една термокамера. Какво неясно има? За едно обследване по тези цени ще трябва да платим едни 8 - 10 хиляди. И сега какво? За 20 бона не може да се купи термокамера ли? :D
И какво ме топли че фирмата била сертифицирана в конкретния случай? За какво ми е този сертификат? Мен ме интересува кои панели са дали фира за да се подменят. Пък термофотографската снимка на сертифицираната фирма и моята ще са едни и същи. :shock:
Нека да направим малко сметки. По твоите данни за 5MW цената е 2 000 лв. Ако панелите са по 250W излиза че за панел взимаш по 10 стотинки. Стринговете при нас са от по 21 панела. Много ми е интересно утре при мониторинга като разбера че един стринг дава по-малка мощност колко ще ми вземеш за заснемането на тези 21 панела? Няма да е два лева и десет стотинки нали? :lol:
Наистина за малките производители до към 1-2MW е по-добре да си наемат такава фирма. При тях не е икономически оправдано закупуването освен ако не се комбинират 2-3 с по няколко мегавата.
hidrazin

Мнениеот venkap » 02.06.2013 10:55

Някак си, не разбирам някой от коментарите в темата. Всеки инвеститор, който е инвестирал в централа над 200 kWp, трябва задължително да притежава термокамера, най-малкото защото панелите са гаранционни. Да не говорим, че за двадесет години ще и намериш работа срещу заплащане или услуга. Ценовата листа примерно на Flir е толкова разнообразна, че както се казва за всеки влак си има пътници.
venkap

Мнениеот hidrazin » 02.06.2013 13:06

Напълно подкрепям. Има термовизионни камери и под 2 000 лева.
http://www.tme.eu/bg/katalog/?art=EX42545#id_category=100668&page=1&s_field=artykul&s_order=ASC
Аз и затова по-назад в темата питах на какви параметри трябва да се наблегне при покупката на такава. Евтините са с по-малка резолюция и вероятно ще трябва да се снима панел по панел. Ако камерата е с добра резолюция и панелите са наредени по три в ред вероятно ще може да се заснемат направо 9бр. По-точно не е необходимо да се снимат всичките а само тези които са съмнителни и дават температурни разлики. Като му дойде времето ще разберем.
Изображение
hidrazin

Мнениеот Day Energy » 02.06.2013 18:27

"По-точно не е необходимо да се снимат всичките а само тези които са съмнителни и дават температурни разлики." това не го разбрах, как установяваш разлики в темепратурата без да ги "снимаш" ?

в термографията няма средна линия; вярно е че има камерки и за по 1000 EUR, но ако се работи на голям мащаб, качеството започва от 5.000 EUR и още толкова за обектив...

оферти за заснемане има и по BG ширините, започват от 200-300 EUR в едно с анализа.
Day Energy

Мнениеот hidrazin » 02.06.2013 22:26

Day Energy написа:"По-точно не е необходимо да се снимат всичките а само тези които са съмнителни и дават температурни разлики." това не го разбрах, как установяваш разлики в темепратурата без да ги "снимаш" ?

Това означава че ако примерно в соларния парк има 200 000 панела с размер 1,7м по дългата страна си са сложени по три панела хоризонтално един над друг ще имаш общо трасе за обхождане около 120 километра. Това означава че ако ходиш пеш ще ти е необходим около месец да ги обходиш и то без да снимаш. Ако снимаш бирата става друга. А ако ги заснемаш по 9 бр. наведнъж ще трябва да направиш 22 - 23 000 снимки повечето от които напълно безсмислени. :shock: Решението е обхождане с кола и само наблюдаване за температурни разлики. Спира се и се снима само ако на монитора се забележи температурна разлика. Така обследването на такъв парк става за не повече от 4-5 дена.
Между другото - един бонус. Често на снимките излизат ярки точки наподобяващи вътрешно късо в панела. В повечето случаи се оказват птичи изпражнения. :lol:
hidrazin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии