Тъй като аз пуснах този пост във форума реших отново да се намеся в дискусията

.
Термокамери се качват на подобни устройства и дори един клега от Бургас реализира това за ЧЕЗ. Тези хекса или квадрокоптери могат да летят около 30 мин с един комплект батерии, но при отказ на системите падат като камък.
Няма системa с парашут или каквото и да било устройство до момента, която да е достатъчно сигурна.
Изработката на подобно устройство, което да може да носи товар от около 1,5 кг в България би струвало около 10-15 000$. Цената е актуална, защото съм проверявал за себе си и като добавите и една термокамера за около 20 000 лв минимум сметката ще стане сериозна

.
Единственото което не разбирам е защо професионалисти като Вас не използват услугите на сертифицирани фирми за тези обследвания
При положение, че прегледа на парк 4-5 Мвт струва около 1 500-2 000 лв и то с подробен доклад не виждам какъв е проблема? Това е стойността на 4 до 6 панела доколкото знам или на 2-3 качествени... На фона на резултатите от подобно обследване смятам, че е цената е оправдана. Ако обследването се провежда без снемане на термограми или видеа цента може да е наполовина.
Ако Вие разполагате с термокамери ОК разбирам, но тук имаше две страници с "инструкции" как да преработим цифров апарат в термокамера

.
Аз имам две термокамери и до момента съм участвал на няколко договаряния с фирми изграждащи и поддържащи соларни паркове, но ме наемат само чужденци до момента.
Обследването може да се улесни ако в парка може да се влезе с вишка. Радиоуправлявляемите хеликоптери като този струват около 40 000 Евро и още 29 000 за камерата...не вярвам, че някой от Вас би инвестирал...:
http://www.aibotix.com/thermography.html