счупено стъкло на панел

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: счупено стъкло на панел

Мнениеот Mateev » 10.06.2013 19:45

Удар от камък НЕ МОЖЕ да предизвика пръсване на цялото стъкло. Вървете да видите тракера на Петолъчката. Падал е на земята два пъти. Острите камъни са направили дупки в стъклото на няколко модула и колегите са ги ремонтирали с епоксидна смола. Счупените клетки са ги окъсили отзад през PVC плочата. Останалата част от стъклото извън дупките е НАПЪЛНО ЗДРАВА.

Такъв модул, пръснат на 1000 парченца, е идвал при мене два пъти. И двата пъти това беше модул от централа с конструкция тип ЕДНОКРАКИ МАНТИНЕЛИ. При този тип конструкция модула лежи на два железни профила, перпендикулярни на една носеща греда тип МАНТИНЕЛА. Температурните разширения на тази греда директно ПОСУКВАТ МОДУЛА. Та аз ги видях тези модули със собствените си очи - централната част на модулите беше с 5 сантиметра по-висока от равнината на рамката. Стъклото е било жестоко огънато, за да стане на 5-сантиметрова дъга и след това да се пръсне.

Не искам да ви излъжа, но доколкото си спомням, разликата в топлинното разширение на желязото и алуминия беше някъде около 1-2 милиметра на метър за целия температурен диапазон. Допълнително тези еднокраки конструкции не могат да осигурят достатъчна коравина на целия ред и при силен вятър модулите по реда сигурно се сгъват и вибрират. Този ефект пък съм го наблюдавал на плочата на тракера DEGER TRACKER 5000NТ. Въпреки че е хоризонтална, при силен вятър се сгъва на синусоида и се тресе жестоко, с амплитуда по периферията 15-20 сантиметра. От гледна точка на стъклото на модула, това са жестоки огъвания.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот donpesho » 10.06.2013 21:50

Аз пък имам проблем с ловците :D ,не можеш да ги изгониш от полето :lol: и за това си имам застраховка , но по темата - от паднали сачми , или по - точно от удар също се получава такова начупване на стъклото на хиляди парчета.Конструкцията е алуминиева за мен е перфектна , но съм намирал и напукан панел без да има следа от удар по него. При рекламация на напукан панел без следи от удар във фирмата производител го подменят без проблеми , което ме навежда на мисълта че може да има и панели ,чиито стъкло още при производството да са останали микроскопични пукнатини ,шупли или както искате ги наричайте и стъклото да се пука при минимално усукване.Токът на стринга с такъв напукан панел намалява с около 20-30% , което означава че панела работи на 70-80 % .Друг е въпроса колко време ще издържи така ? Ако дори и да се залепи нещо върху него ,то трябва да издържа на големи температурни толеранси -до + 60 градуса през лятото.Така че за мен някакво фолио едва ли ще издържи,по-скоро някакъв безцветен лак с голям вискозитет ,който да запълни фугите между стъклата.Или направо както споменава г-н Матеев стъкло ,но как да се залепи за да стане здраво си нямам идея-трябва да се експериментира с различни видове лепила за стъкло.Каквото и да се сложи върху панела ,то ще намали още производителността му ,така че тя ще бъде около 50-60% от номиналната за панела.
Аватар
donpesho

Мнениеот hidrazin » 11.06.2013 00:10

Не знам защо се занимавате с глупости? Колегата Mateev е напълно прав. Просто няма начин това да стане при нормален панел. Виждал съм сцепени и жестоко огънати панели и то само при транспорт. Е, вярно панелите са на 80% Bosch и са монтирани по правилата - на хоризонтални алуминиеви греди с S-образни планки. Да но и при такива жестоки деформации не съм видял така напукан панел.(при нас са малко над 100 000 панела) Извода е само един - много китайски панел. :lol: Просто питащия е попаднал на някои големи мошета. :D
А някой случайно да е обърнал внимание на първия пост и марката на панела? Там пише - REZOSOLAR RS 210 M54 :shock: .
Не само аз а и чичо Гошо не са чували за такъв производител а камо ли за такъв панел. :cry: Де да знам, или аз не мога да се оправя с търсачката, или фирмата е изчезнала преди да се почви търсачката Google и е от времето на хан Крум или е фалшива фирма. :shock: При търсене излиза само reNosolar , но не и reZosolar. Може и да бъркам. Ако някой може нека ме поправи. Може пък да е световноизвестна и за да не съм чувал за нея. :(
Пък за злочестия панел - колкото изкара, толкова. Просто няма смисъл и не си заслужава големи пари за ремонта. Обречен е. Има лепила за ремонт автомобилни стъкла от фирмата BISON, но цената е такава, че по-добре да си купи нов панел с новото мито. :lol: Така че - спукания панел води до нов панел. Стария го продавате на някой като питащия за експериментални и любителски цели на някаква символична цена. Другото е вятър и мъгла.
:afro:
hidrazin

Мнениеот retro » 11.06.2013 02:36

hidrazin написа:......Де да знам, или аз не мога да се оправя с търсачката, или фирмата е изчезнала преди да се почви търсачката Google и е от времето на хан Крум или е фалшива фирма. ....

Май ти не можеш да се оправяш ...
...A range of high-performance solar modules. Rezosolar is the brand dedicated specifically to professional applications.

http://www.solarezo.fr/our-global-offering-12_en.html
http://www.solarezo.fr/fichiers/Brochur ... ezo-EN.pdf

http://www.certipedia.com/quality_marks ... ?locale=en

https://www.google.bg/search?q=REZOSOLA ... hannel=rcs
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот hidrazin » 11.06.2013 09:40

Да го вземат мътните. :( Тези не ги бях чувал. Благодаря за линковете. И все пак такова напукване е доста странно и рядко срещано.
hidrazin

Мнениеот TexHoTpoHuk » 11.06.2013 14:52

тъй като ми стана интересно и на мен за проблемите които описва господин Mateev , звъннах на човека който ми го достави ( подари ) . Панела още като нов не е работел на 100 % . За това са го отстранили от фотоволтаичния парк .
Прекарал е една зима под снега в двор на къща , вероятно това е причината за напуканото стъкло . Не се е спукал от самосебеси .

И така , за текущия месец имам електроенергия 11,23 лв . Чудя се ако вържа осветлението през един такъв панел , два акумулатора 12 волта и светодиодни лунички до колко ще мога да сваля потреблението на електроенергия :)

Занимавам се с електроника .
Направих си контролер и ЮПС . Работят перфектно .... В момента си избирам светодиодни лунички . Дори панела да отлети във вечните фотоволтаични полета , ще използвам луничките като резервно осветление при спиране на тока . Тук се случва доста често напоследък . Всяка вечер буря придружена с градушка ....
От опитите които направих разбрах , че ъгала спрямо слънцето играе много важна роля . За това ще си направя и позиционираща система за язовира ... на терасата няма как да се върти ....

Относно разглобяването се отказах . Ще го оставя така до колкото издържи ....
TexHoTpoHuk

Мнениеот N.Dechkova » 11.06.2013 21:11

Точно така изглеждат и нашите 2 модула, строшени от хвърляне на камъни от преминаващо по улицата 10-годишно дете (от ромски произход). Продължават да работят засега с около 70 - 80 % от мощността си.
N.Dechkova

Мнениеот retro » 11.06.2013 21:12

hidrazin написа:Да го вземат мътните. :( Тези не ги бях чувал. Благодаря за линковете. И все пак такова напукване е доста странно и рядко срещано.

Нищо бе, и те не са чували за тебе... ;)
retro

Мнениеот retro » 11.06.2013 21:14

TexHoTpoHuk написа:...Прекарал е една зима под снега в двор на къща , вероятно това е причината за напуканото стъкло . Не се е спукал от самосебеси....

Не-е-е-е, не! Причината е, че някой е помогнал на стъклото да се спука като го е настъпил. Не обвинявай само снега. :bom:
retro

Мнениеот donpesho » 11.06.2013 21:30

hidrazin написа:..... Виждал съм сцепени и жестоко огънати панели и то само при транспорт. Е, вярно панелите са на 80% Bosch и са монтирани по правилата - на хоризонтални алуминиеви греди с S-образни планки. Да но и при такива жестоки деформации не съм видял така напукан панел.(при нас са малко над 100 000 панела) Извода е само един - много китайски панел. :lol:

Не знам какво си виждал - то си личи от поста ти - ще трябва да видиш още много неща с твоите 100 000 панели .Аз съм работил с много марки панели (над 10) и когато се има счупен панел , то той изглежда точно като на снимката по-горе.( не всички са били китайски , има и произведени в Европа)
Аватар
donpesho

Мнениеот hidrazin » 12.06.2013 01:03

retro написа:Нищо бе, и те не са чували за тебе... ;)

Какво съвпадение! И за теб също. :oops:
hidrazin

Предишна

Назад към Свободни теми и дискусии