Възражение на Общите условия за достъп на ЕВН

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Възражение на Общите условия за достъп на ЕВН

Мнениеот ferdy » 17.07.2013 15:30

OU_EVN_vyzrajenie_do_DKEVR.doc
(145 KiB) 733 пъти

Колеги, прилагам ви писмо, с което да отправите възражение на Общите условия за достъп на ЕВН. Специални благодарности на Емо за текста и за скоростното отзоваване, всички на територията на ЕВН имат да го черпят по едно голямо. :drunken:

Инициативата е да се изпратят възраженията до ДКЕВР, с копие до ЕВН ЕР, за да предизвикаме преразглеждане на решение ОУ-8 от 20.05.2013 г. на ДКЕВР. Решението бе прието на едно от последните заседания на комисията под председателството на госпожа Харитонова, докато все още течаха разговорите между ВЕИ асоциациите и ДКЕВР за прецизиране на общите условия и на трите ЕРП-та. Какви са били мотивите на Харитонова не може да се определи, но търсеният ефект от инициативата е да се привлече вниманието на новият състав на комисията, чрез нейният нов председател.

Надявам се да има развитие по въпроса, тъй като новият състав на комисията е отворен за дискусии, бяха осъществени и няколко срещи, което, както помним не се е случвало никога.

Попълнете в писмото данните си, най-отдолу добавете населено място, дата и подпис, а който е обжалвал решение ОУ-8 нека приложи към писмото на ДКЕВР и копие от жалбата си.

Успех на всички!
ferdy

Re: Възражение на Общите условия за достъп на ЕВН

Мнениеот Joro762 » 17.07.2013 16:18

Хубаво но малко меки сте за по хард изпълнители като мен да ползват моя(пуснал съм го в нормативни документи) :D
Joro762

Мнениеот energy11 » 18.07.2013 18:27

OK, пращаме ги, благодарим за което! Но какво да правим след 01.08 - преразглеждане на условията до тогава едва ли ще има. Едно такова изпратено писмо ос наша страна едва ли би било пречка за ЕВН да изключват централи при неподписани договори (ако са решили да го правят)
energy11

Мнениеот Joro762 » 19.07.2013 16:08

Ще изключат ама сърбят ли ги ръцете за неустойки ?Тоя умрял член на който се позовават противоречи на 2евро директиви сещаш ли се в съда с какво око ще погледнат ако се стигне до там
Joro762

Мнениеот ferdy » 23.07.2013 17:29

energy11 написа:OK, пращаме ги, благодарим за което! Но какво да правим след 01.08 - преразглеждане на условията до тогава едва ли ще има. Едно такова изпратено писмо ос наша страна едва ли би било пречка за ЕВН да изключват централи при неподписани договори (ако са решили да го правят)

Прав си, няма да им попречи, не можете да си позволите да не подписвате, има реален риск да започнат да изключват, имайте предвид, че само чакат повод за това. Засега имаме някакъв вид съгласие от тях, че няма да закачат малки централи. Засега, но не знаем докога.
ferdy

Мнениеот lz1wvm » 23.07.2013 22:49

Решението е АК-47 и няколко пълнитела за парламента.Всичко друго е излишно.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Joro762 » 24.07.2013 00:03

ferdy написа:
energy11 написа:OK, пращаме ги, благодарим за което! Но какво да правим след 01.08 - преразглеждане на условията до тогава едва ли ще има. Едно такова изпратено писмо ос наша страна едва ли би било пречка за ЕВН да изключват централи при неподписани договори (ако са решили да го правят)

Прав си, няма да им попречи, не можете да си позволите да не подписвате, има реален риск да започнат да изключват, имайте предвид, че само чакат повод за това. Засега имаме някакъв вид съгласие от тях, че няма да закачат малки централи. Засега, но не знаем докога.[/quoteМалинке те на това разчитат страха ;ако пък разчитатае на милост забравете няма човешко лице там .Колеги ето и последната ми кореспонденция с "белите призраци" и ви призовавам за повечко смелост ..............

Благодаря ви за бързия отговор относно договор за достъп до електроразпределителната мрежа. Във връзка с това, че общите условия са одобрени от ДКЕВР и с цел не допускане неравноправно третиране на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници искам да споделя с вас че като цяло идеята е добра, но тогавашният състав на ДКЕВР меко казано не е подходил от гледна точка на това както писахте вие да се случи. Поради което самият състав е убеден в некомпетентността си и подаде оставка. Тези общи условия на ДКЕВР с решение №ОУ-8 от 20.05.2013г. в момента се обжалват и ние производителите от ВЕИ мислим че сегашния състав на ДКЕВР ще преразгледа одобрените общи условия и те ще бъдат променени. По повод на това че общите условия са били подложени на предварително обществено обсъждане понеже следя как се развиват подобен тип обсъждания, че още там бяха издигнати тези въпроси от колегите от ВЕИ асоциациите, но предишният състав на ДКЕВР не поиска да отчете тези проблеми, най-вероятно това решение ще бъде разгледано повторно и ще има промени, а що се отнася до това че общите условия според вас са законосъобразни искам да кажа че не съм много съгласен с вас и това ще го видим във времето. По на долу в писмото вие ме уведомявате че моите предложенията ще бъдат взети в предвид за в бъдеще, за което искам да ви поздравя и да изкажа мнението си че ако наистина има дебат с ВЕИ производителите както изслушването им според мен ще има по добри и коректни отношения. По повод на това че за централи с инсталирана мощност на 30 kw законодателя е предвидил не само прилагане на общите условия, а и сключване на договор при тези общи условия, искам да споделя че първо нека да бъдат преразгледани тези общи условия, а пък тогава договора за достъп, който все пак трябва да бъде различен от "заповед за достъп". По отношение че приемате в т.3.2 да отпадне думата безусловно искам да кажа, че едни такива взаимни обсъждания биха намалили проблемите и гафовете в ВЕИ сектора по принцип, което ще се отрази за в бъдеще добре. Във връзка с това което сте написали, че наличието на сключен договор за достъп е задължително условие за продажба на електрическа енергия (чл. 84, ал. 3 от ЗЕ) искам да подчертая че въпросният член е в противоречие с две европейски директиви, така че не го смятайте за миродавно. По повод че ме каните да оформим нашите взаимоотношения по ползване на електроразпределителната мрежа със сключване на договор ще ви кажа, че договор ще разпиша без проблем, когато той удоволетворява както вас така и мен като страна по този договор.
Joro762

Мнениеот ferdy » 25.07.2013 10:45

Жорка, смелостта върши работа, когато сме единни, но вече десетки пъти проверихме дали сме единни или не и всеки път се оказва, че не сме. Колкото пъти се реши никой да не подписва, да не подава или каквото там действие ни се налага, накрая все се оказваше, че се държат едни 50-100 души, а останалите просто си мелят и тихомълком си подписват.

Много хора ми звънят и ме питат какво да правят. Ако секторът е единен аз знам точно какво да се прави, но сега не мога да кажа на никой да не подписва.

Този път поне възражение много хора са пуснали, само вчера е имало над 100 входирани в ДКЕВР, което си е постижение.
ferdy

Мнениеот Joro762 » 27.07.2013 12:18

ferdy написа:Жорка, смелостта върши работа, когато сме единни, но вече десетки пъти проверихме дали сме единни или не и всеки път се оказва, че не сме. Колкото пъти се реши никой да не подписва, да не подава или каквото там действие ни се налага, накрая все се оказваше, че се държат едни 50-100 души, а останалите просто си мелят и тихомълком си подписват.

Много хора ми звънят и ме питат какво да правят. Ако секторът е единен аз знам точно какво да се прави, но сега не мога да кажа на никой да не подписва.

Този път поне възражение много хора са пуснали, само вчера е имало над 100 входирани в ДКЕВР, което си е постижение.

Всеки си носи кръста Малинке но все пак да се знае играе ли се по техните правила съдията отсъжда в тяхна полза .
Joro762

Мнениеот energy11 » 05.08.2013 14:01

От ЕВН вече явно се обаждат по телефоните да тормозят за сключване на договорите. На 12.08.2013 ще бъдат изготвени предупредителни писма за изключване на централи, с които няма подписани договори.
energy11

Мнениеот Joro762 » 06.08.2013 20:57

Да си е....т магаретата :D
Joro762

Мнениеот Mateev » 06.08.2013 21:16

А на мене продължават да ми вземат такса достъп. Днес опитах по телефона да се озъбя, но учтиво ме отсвириха............
- Нали знаете, нищо не зависи от нас....... Когато ни заповядат, тогава ще спрем да я вземаме .......
- А като спрете да я вземате, ще ми върнете ли незаконо взетите суми?
- Ами хък ..., мък ...., то такова ....., нали разбирате ......
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 06.08.2013 21:27

Росимире,
Можеш ли да ми пратиш копие на документа.
На 13ти ще уведомим Тонева за това.
Аватар
Vandal

Мнениеот Joro762 » 07.08.2013 06:34

Mateev написа:А на мене продължават да ми вземат такса достъп. Днес опитах по телефона да се озъбя, но учтиво ме отсвириха............
- Нали знаете, нищо не зависи от нас....... Когато ни заповядат, тогава ще спрем да я вземаме .......
- А като спрете да я вземате, ще ми върнете ли незаконо взетите суми?
- Ами хък ..., мък ...., то такова ....., нали разбирате ......

А аз си мислих че защото съм им "любимец" са ми изпратили само на мен фактура за сурване по сред лято ;и други имало. Аз ги чакам да ми върнат всички такси до сега взети а те още искат. :D А ти да не би да им е плащаш ?
Joro762

Мнениеот Joro762 » 07.08.2013 07:00

energy11 написа:От ЕВН вече явно се обаждат по телефоните да тормозят за сключване на договорите. На 12.08.2013 ще бъдат изготвени предупредителни писма за изключване на централи, с които няма подписани договори.

Обещано им е пак нещо “нова такса“но този път искат да са подковани добре и да пипат с бели ръкавички докоментално съгласие от наша страна да ни боцкат как си искат без протест ;за това натискат .На случаен принцип който върже :shock:
Joro762

Следваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ