ДКЕВР - номинална мощност на ФЕЦ

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

ДКЕВР - номинална мощност на ФЕЦ

Мнениеот BulSpace » 22.11.2013 10:10

Колеги, чух че ДКЕВР най-сетне са взели решение мощността на централата да се определя съобразно номиналната мощност на инверторите, а не според пиковата на панелите.

Вярно ли е? Някой има ли решението?
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Re: ДКЕВР - номинална мощност на ФЕЦ

Мнениеот KD Solar » 22.11.2013 17:54

Здравей Петре,
не знам от кога е това решение, има ли го, няма ли го, но на мои централи няколко пъти ми броиха панелите.

И най-парадоксалното е, че на 5kW централа, изградена с 24 броя 245Wp панели ме караха да свалям 4 панела, защото надхвърляше 5kWp.

До като не го видя разписано централите ще ги правя по мощността на панелите. Тъпо, ама ходи го обяснявай ...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Vandal » 22.11.2013 20:46

Направили сме такова предложение и устно и писмено за промяна в наредба 6
но по необясними причини вече повече от два месеца се бави публикуването и.
Аватар
Vandal

Мнениеот Cin gibi » 23.11.2013 22:40

Необясними да са причините за някой първолак, ама вие, врели и кипели в бранша - хора, които не са от вчера и за ден или два, да говорите за необясними причини - извинявам се - ми звучи нелепо. Причината е ясна: Цели се и се осъществява натиск върху бранша, нечии сметки не излизат и натискат уязвимите звена. Един от методите е, както казват руснаците, волокитата. Тук "забравено в някакво чекмедже", там- "случайно сгрешено"...И, докато отлагат едно, промъкват и материализират друго... Изтрезнявайте, хора. Пренасочвайте се, хванете нещо с по-висока възвръщаемост, спасявайте си ресурсите, за да можете, когато свърши данданията, да сте полезни първо на себе си. Слънце ще свети и след поредното политическо недоразумение.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот donpesho » 24.11.2013 14:46

Cin gibi написа:Необясними да са причините за някой първолак, ама вие, врели и кипели в бранша - хора, които не са от вчера и за ден или два, да говорите за необясними причини - извинявам се - ми звучи нелепо. Причината е ясна: Цели се и се осъществява натиск върху бранша, нечии сметки не излизат и натискат уязвимите звена. Един от методите е, както казват руснаците, волокитата. Тук "забравено в някакво чекмедже", там- "случайно сгрешено"...И, докато отлагат едно, промъкват и материализират друго... Изтрезнявайте, хора. Пренасочвайте се, хванете нещо с по-висока възвръщаемост, спасявайте си ресурсите, за да можете, когато свърши данданията, да сте полезни първо на себе си. Слънце ще свети и след поредното политическо недоразумение.

Цин мин,пирамид и т.н, - по-добре се наречи АГЕНТ на ЕРП-тата ,постоянно пишеш негативни коментари за фотоволтаичните централи ,то не беше пренасочване , ми що не влезеш в форума на ТЕСЛА например и да им даваш акъл колко загубено е да правят електромобили? Коментарите ти звучат нелепо и злобно и едва ли са за да помогнат на някого.Кой ти плаща за да пишеш тук?
Аватар
donpesho

Мнениеот Cin gibi » 24.11.2013 16:25

Сам си плащам. И писането, и интернета.
Само дето, не е злобно по ФЕЦ-овете. В крайна сметка, не сте дошли да ми се бъркате, нали? И това е самата истина.
Проблемът е, че - въпреки фактите - вместо да си докарат живи пари, мнозина , като овце, с поглед, впит под опашката на предната, маса свестни люде изсипват наличните си само, защото някога и някъде това е сработило.
Вярно е, не споря. Но, сега и тук, тенденциите са неблагоприятни, какво още искате да се случи, за да го проумеете, donpesho ? Или, ако веднъж сме се накиснали, гледаме да завлечем и други в блатото, да не ни е самотно? Страхотен морал, няма що.

И, да: Покажи, моля, donpesho поне един мой коментар, в който съм оплюл нечий ФЕЦ, ако твърдиш подобни неща. Да съм казал, че ми пречи? Че ми е засенчил слънцето? Че ми спират тока заради него? Да си ме чул да се оплаквам, че цената на тока ми била висока ...ЗАРАДИ ФЕЦ? Наистина, по-добре би било, да ми е по-ниска, ама недоразумението е на държавно-политическо ниво, на което, някак не виждам да имаш сили да повлияеш. Пък и на какво отгоре, когато предлагането на инсталирани мощности е далеч над местното потребителско търсене? Уникални хора сме: Искаме нещо...и някой /само, щото НИЕ сме поискали!?!/ да се юрне, да изпълнява НАШИТЕ, ВМЕСТО СВОИТЕ желания? И да удари по собствените си интереси? Корупцията да не сме я ние измислили, а?

Да си наивен нито е оправдание, нито помага.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Cin gibi » 28.11.2013 13:58

Труден въпрос съм поставил, явно.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот ferdy » 28.11.2013 17:03

На мен не ми е труден, ще ти отговоря аз, Дон Пешо предполагам ще се съгласи с отговора.

Този форум и асоциацията съществуват само и единствено, защото са съставени от хора с еднакви виждания, с подобни намерения и с желание да работят. Общата цел на всички е постигане на енергийна независимост, получаване на по-евтина енергия, екологично чиста и развитие на страната ни по най-добрите примери от Европа. И това според болшинството ще се постигне чрез много на брой малки централи, достъпни за всеки и като инвестиция и като възможност за осъществяване в нормативната рамка.
Кой на теб ти каза, че инсталираните мощности са далеч над местното потребление? Да завлечем някой в блатото? Идиотски размисли.
И последно: да, очакваме някой да се юрне да изпълнява нашите желания, защото хората, от които зависи това ние ги пращаме на работа и докато всички не осъзнаят този елементарен факт ще продължаваме да разсъждаваме, както теб, като поредната овца в стадото.
ferdy

Мнениеот BulSpace » 28.11.2013 17:05

Cin gibi написа:Труден въпрос съм поставил, явно.

Стига си спамил всички теми с празни приказки.... затрудняваш всички ни!

Идеята на форума е този, който знае нещо да го сподели с останалите в подходящата тема и вид, а за този който търси информация да я открие лесно или да попита във вярната тема...

Матеев е направил тема, в която можем да си дрънкаме какво ли не...
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот Cin gibi » 29.11.2013 12:25

За номинална мощност на ФЕЦ, най-добре, да се взема осреднената /на годишна база, след първите три години експорт на енергия/ мощност. И да се махнат разните там прагове, за да не служи това като признак, по който собствениците да бъдат дискриминирани. В крайна сметка, продават се киловатчасове. На стандартно напрежение и честота. Точка. Нека ифективността на процесите и управлението на бизнеса си остане наша грижа. Тогава, наистина да побеждава дружбата и най-добрият в играта - тоже.
По един пост преди този:
ferdy написа:На мен не ми е труден, ще ти отговоря аз, Дон Пешо предполагам ще се съгласи с отговора.
Този форум и асоциацията съществуват само и единствено, защото са съставени от хора с еднакви виждания, с подобни намерения и с желание да работят. Общата цел на всички е постигане на енергийна независимост, получаване на по-евтина енергия, екологично чиста и развитие на страната ни по най-добрите примери от Европа. И това според болшинството ще се постигне чрез много на брой малки централи, достъпни за всеки и като инвестиция и като възможност за осъществяване в нормативната рамка.
Кой на теб ти каза, че инсталираните мощности са далеч над местното потребление? Да завлечем някой в блатото? Идиотски размисли.
И последно: да, очакваме някой да се юрне да изпълнява нашите желания, защото хората, от които зависи това ние ги пращаме на работа и докато всички не осъзнаят този елементарен факт ще продължаваме да разсъждаваме, както теб, като поредната овца в стадото.
Друже,
Не виждам, ако всички са с еднакви виждания и намерения, да имаше проблем, вече да е окупиран парламентът, например, или там, да излезе сериозен протест, и да спечели по-добрият.
Също така, не виждам ако мислех и бях, както казваш, "поредната овца в стадото" основа да бъда хулен, обвиняван, че спамя и т.н. Нали не бих се различавал, къде е логиката? Стига съм се оправдавал, обаче.
По въпроса за инсталираните мощности и потреблението:
Ако /говоря за всички инсталирани мощности/ имаме налични над 12000 MW, а националното ни потребление е около 4000, и без някой да ми казва, стигам до подобни изводи. Националната ни енергетика е така структурирана, искаме или не. И идваме до следващия момент:
Ако ни движи само алтруизмът, няма да стигнем далече. Това е ясно. Икономическа изгода трябва да има, и насърчителни политики трябва да се предприемат. Но, политическата каста вече злоупотребява с лошото състояние на гражданите и на икономиката и, на принципа "разделяй и владей", посочва с пръст "Големите тарикати", и казва " - ЗАРАДИ ТЯХ токът ви е скъп, ама ние тук...и урежда мръсни , кални номера. И набързо ще скалъпи "контраслънчев протест", ще плати на 1000 бабички и дядковци по 5 лв и две кебапчета, да ви надвикат на правилния протест. Ден, два, три, колко? Ще си зарежем работата? Пенсионерите може и да си нямат но, всеки тук отговаря и за хора, и за ресурси...
Пак казвам: ТРЯБВА да се защитават интересите на бранша. Но, да се подходи тъй, щото да не се допусне разделението на гражданството на "добрите бедни, дето плащат високи сметки" и "лошите богати хитреци, които драпат за незаслужено високи изкупни цени". Нямам идея точно как да стане обаче, случи ли се, не чакам добро. Да не говорим, че охраната на един ФЕЦ трудно ще ислезе на 100-тина клошара и две цигански махали, що панели ще потрошат, заблудените, в "справедливия" си гняв. Ще тръгне вълна от потрошени централи, а политическите паразити ще се възползват на мига. Е, трошащите несретници няма да се сетят, че за лошото качество на своя живот, те също носят отговорност, щото избират все мекерета, обаче загубите ще си ги инкасираме...
За изпълняването на желанията преди време вече писах:
Не съм оптимист. Иначе, кой пречи? Вземаш си политици, който желае, гушиш си ги, и те изпълняват. Няма морал в това племе, който плаща по-добре... Аз не желая да се вкарвам в схеми, обаче. Гнус ме хваща от тази пасмина.
За "затрудняването на всички ни", според BulSpace:
Не казвай, че аз съм ви свалил изкупните цени, че аз пиша нелепите наредби, закони, изисквания и регламенти.
Не казвай, че аз изключвах ФЕЦ-ове през лятото.
Не казвай, че аз искам визи, разрешения, съгласувания, че карам някого да чака, че вдигам мита за панелите и т.н.
С кое ви затрудних? ВСИЧКО, би трябвало, да е поне 5 - 10 пъти по-лесно и само, дали си коректен играч и твоите качестват да определят дали си жив, здрав, как и какви политики да те насърчават и т.н.
Не става така, обаче. ДРУГ РАЗДАВА КАРТИТЕ. "Поредната овца в стадото" просто забелязва определени тенденции и - какво сквернословие, само! - се осмелява да предлага изход.
Някой да се възползва? - Не.
Някой да попита по-внимателно пустата овца, какво има тя заготвено в килера? Не.
Овцата твърди, че може да се поеме дъх, преди да са погубили бранша -
Някой да провери дали, аджеба, колко и какъв въздух има там, където тя казва? Не.
Вместо това, на два пъти, овцата беше гонена и май ще я канят да участва в чевермето.
Добре, някой да спечели досега от това?
Или проблемите на великите хинвеститори във ФЕЦ намаляха? Олекнаха? Решиха се?
По-скоро, не. Има още пострадали по същите причини, от същите тенденции...
Може би, овцата ги е завлякла?
Само пищим, като ощипани моми, че това не е наред, че онова ни ощетява...

Умните се познават по това, че задават въпроси. А мъдрите се учат от чуждите грешки. Най-малко, защото е по-евтино.
Такива работи.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот alabala963 » 29.11.2013 13:50

Ей, не се научихте на обноски!
Щом не ти пише на личната страница - не го закачай. Да си пише, лошо няма. Не може всеки, на който не му харесвате писаниците, да го убивате с лава от негативизъм. Нека си пише, като не ви харесва - не го четете. На някои може пък да му харесва, защо де не уважим неговото мнение, макар й различно от нашето. Не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да отговаряте на пост, който не ви засяга лично. Просто си го пропуснете покрай ушите и си четете и обсъждайте това, което ви е необходимо и интересно.
И аз не си мисля, че на всички им харесва да четат моите постинги (простотии), но си пиша, с намерението да не ми скачате с бутонките напред.
Та ... стига съм се занимавал с Cin Gibi.
Да се замислим за понеделник 2.12.13 г.
Да си подготвим нужните свирки, плакати, табелки и др. подходящи материали, с които да ни забележат. При предишните протести активно участваха представители на малките централки. Големите се снишиха и бяха пас. Може би сега ще е обратното :).
ПП: Е няма такава държава дето протестират срещу разхлабването на фискалния колан (Пл. Орешарски). Няма и такава дето протестират инвеститорите и работодателите, а не работниците (Аз).
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Cin gibi » 29.11.2013 23:52

alabala963 написа:Ей, не се научихте на обноски!
Щом не ти пише на личната страница - не го закачай. Да си пише, лошо няма. Не може всеки, на който не му харесвате писаниците, да го убивате с лава от негативизъм. Нека си пише, като не ви харесва - не го четете. На някои може пък да му харесва, защо де не уважим неговото мнение, макар й различно от нашето. Не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да отговаряте на пост, който не ви засяга лично. Просто си го пропуснете покрай ушите и си четете и обсъждайте това, което ви е необходимо и интересно.
И аз не си мисля, че на всички им харесва да четат моите постинги (простотии), но си пиша, с намерението да не ми скачате с бутонките напред.
Та ... стига съм се занимавал с Cin Gibi.
Да се замислим за понеделник 2.12.13 г.
Да си подготвим нужните свирки, плакати, табелки и др. подходящи материали, с които да ни забележат. При предишните протести активно участваха представители на малките централки. Големите се снишиха и бяха пас. Може би сега ще е обратното :).
ПП: Е няма такава държава дето протестират срещу разхлабването на фискалния колан (Пл. Орешарски). Няма и такава дето протестират инвеститорите и работодателите, а не работниците (Аз).

1.Благодаря.
2.Орешарски има интересно чувство за хумор.
3.Значи ли, че сутрин в огледалото не виждам себе си?
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Назад към Нормативни документи