Фотоволтаична централа за собствени нужди

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

Мнениеот saraneron » 19.01.2014 05:41

ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ!Ако не продаваш на монополиста излишната енергия а ти не искаш да продаваш,се губи смисълът ОТ тази гимнастика!Интересно, защо не ти се казва в прав текст от специалистите?Просто не е етично да се остави човекът да се набълбука!Товарът ти въобще не е подходящ за реализация на тази идея.Има слънце, но днес няма да се заварява,утре в мъглата ,цял ден заварки или чакаш прогнозата за времето и то по часове?Освен да акумулираш енергия в бойлерите за банята на работниците ,другото е работа на усмихнатите двама на покрива с педалите! :idea: :idea: :idea:
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Mateev » 19.01.2014 07:13

Напротив - това си е ясно по презумпция за този вид централи, скрити зад електромера. Има само 2 възможни варианта:

1. Консумираната енергия е повече от тази на централата - тогава се консумира 100% от енергията на централата, а недостига се покрива от мрежата.
2. Консумираната енергия е по-малко от тази на централата - тогава излишъка се подарява в мрежата.

Въпроса е колко енергия ще дава централата и каква ще е нейната мощност в рамките на деня?

По енергията:
1. В ярък слънчев летен ден една централа дава енергия, равна на 6 пъти мощността.
2. В ярък слънчев зимен ден една централа дава енергия, равна на 1.5 пъти мощността.
3. Пролет и есен енергията плавно се променя от 6 пъти мощността към 1.5 пъти и обратното. Най-малко енергия има на 21 декември, а най-много - на 22 юни.
4. В облачните дни енергията е средно около 3 пъти по-малко спрямо съответната енергия на слънчевия ден за дадения сезон.

По мощността в рамките на деня:
Мощността на централата в рамките на деня представлява една почти идеална синусоида, започвайки с изгрева и завършвайки със залеза. Максимума е някъде между 12 и 13 часа пролет и есен и между 13 и 14 часа през лятото (заради лятното часово време).
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 19.01.2014 11:48

saraneron написа:ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ!Ако не продаваш на монополиста излишната енергия а ти не искаш да продаваш,се губи смисълът ОТ тази гимнастика!Интересно, защо не ти се казва в прав текст от специалистите?Просто не е етично да се остави човекът да се набълбука!Товарът ти въобще не е подходящ за реализация на тази идея...

Всичко е въпрос на сметки и нагласа. Да товарите не са от най-подходящите, но това не е основание да не се изгради централата. Да не забравяме, че сме пред окончателното приемане на третия енергиен либерализационен пакет, което ще промени драстично взаимоотношенията в енергийния пазар. Първото нещо, което ще се промени със сигурност са цените на електроенергията и това сегашните управляващи знаят отлично и затова натискат неистово цените на долу. При сегашните цени за бизнес клиенти, тази "гимнастика" се изплаща за 13 години. Ако в бъдеще цената се увеличи с 15÷18% и се отворят възможности за свободно договаряне за изкупуване на електрическа енергия, срокът на изплащане на инвестицията ще намалее чувствително.
venkap

Мнениеот saraneron » 19.01.2014 17:39

Крайно време е да се разбере ,че всичко което идва като заповеди от Европа са 90% несъвместими с БГ действителността и рано или късно се започва с законодателното нагаждане ,което изиграва лоша шега на много инвеститорски проекти!Царя дава ама падаря ,не!За централата ,хубово, ама ще се ползва не повече от 20 % в реялно време от мощността и! Дори и 50% да допуснем ,че ще се ползва срокът и за изплащане ще надхвърли 20 години.Ако това е целта да се прави,отделно проблемите по решаване на въпросът с отчитането и консумацията на енергията ,което е в динамичен режим !Нямам претенции ,че съм на ти с този проблем, но на практика досега не съм срещал работещо решение на този казус!Със сигурност има но как е решен ,аз незная а отделно и каква му е цената?Ако трябват специални електромери и монополиста каже НЕ!,КАКВО ПРАВИМ?
saraneron

Мнениеот fu4ko » 19.01.2014 19:45

Свързвам си централата примерно и пет пари не давам дава или не.
fu4ko

Мнениеот dro » 19.01.2014 21:22

saraneron написа:Крайно време е да се разбере ,че всичко което идва като заповеди от Европа са 90% несъвместими с БГ действителността и рано или късно се започва с законодателното нагаждане ,което изиграва лоша шега на много инвеститорски проекти!Царя дава ама падаря ,не!За централата ,хубово, ама ще се ползва не повече от 20 % в реялно време от мощността и! Дори и 50% да допуснем ,че ще се ползва срокът и за изплащане ще надхвърли 20 години.Ако това е целта да се прави,отделно проблемите по решаване на въпросът с отчитането и консумацията на енергията ,което е в динамичен режим !Нямам претенции ,че съм на ти с този проблем, но на практика досега не съм срещал работещо решение на този казус!Със сигурност има но как е решен ,аз незная а отделно и каква му е цената?Ако трябват специални електромери и монополиста каже НЕ!,КАКВО ПРАВИМ?
Правим това което правим ако кажат Да. :mrgreen:
dro

Мнениеот venkap » 19.01.2014 22:06

saraneron написа:...За централата ,хубово, ама ще се ползва не повече от 20 % в реялно време от мощността и! Дори и 50% да допуснем ,че ще се ползва срокът и за изплащане ще надхвърли 20 години...

Как изчисли тези 20 години? Хайде да посмятаме заедно, пък може и да греша. Централа от 2 kWp ще струва между 8 000 и 8 500 лв. в зависимост от "екстрите" на ЕРП-то. Минималната консумация на година на обекта - 5 500 кWh. При средно годишно производство 2 800 kWh, спестява 640 лв., което прави - 8 500 лв./ 640 лв. = 13 години. Цените според теб все на това ниво ли ще са?
saraneron написа:...отделно проблемите по решаване на въпросът с отчитането и консумацията на енергията ,което е в динамичен режим !..

Не случайно написах минимална консумация, защото винаги има възможност да се включи допълнителен консуматор, който да компенсира ниското основно потребление.
venkap

Мнениеот dro » 19.01.2014 23:41

Най добрата икономия-шунтиране на електромера.Икономисваш колкото искаш и вложеното се изплаща още на следващия месец :mrgreen: няма панели,няма инвертори.Еееххх,друго си е топло на ток.Няма пепел,няма опушване на собата.Чиста работа.
dro

Мнениеот saraneron » 20.01.2014 07:13

То и аз може да греша и съм го сметнал мнооооооооого приблизително.Централата ще проязвежда проектираната мощност за това няма спор!Проблемът е как да я усвоим тази произведена енергия максимално ?Трудна работа!Тук имаме сервиз за ремонте на автомобили,а не производствено предприятие ,което да има относително постоянно натоварване с консуматори през работният ден.В сервиза ,като се замисля, единственият постоянен консуматаор ще е осветлението ако има необходимост от него и през деня и ако неговата консумация е близка до тази на централата нещата стават .Така ли е на практика обаче 1-2киловата осветление е кощунство, освен ако не е голямо халето и без прозорци!Ако е така правим центарла 2 киловата а не 6киловата, спираме спора и забравяме за електрожени дрелки компресори ,повдигачи,и т.н консуматори с 500 и повече ватове ,които в общия кюп макар и с голяма сумарна мощност не се вписват като сериозни консуматори на централата ,напротив ще са причина по-често да се консумира от мрежата .Това е моето притеснение ,другото е как на практика ще се реализира чисто техническата част на заданието ,инвертор ,който се управлява от мрежата но когато не му стигне вътъка да се минава на мрежа и това да не се отчита от електромера.Вепросът ми е има ли такова решение някъде ,направено?Работещо!Как се държи реялно и дали всичко е коректно по трансвера на енергията,поне някъкъв линк да го видим или прочетем за този вариянт, монополиста как реагира в тази ситуация?Нормативно имам чувството ,че този казус не е решен?Хем сме закачени на мрежата хем не сме?По скоро да се отиде на варият изкупуване на енергия без преференциални цени тогава да се надяваме на благосклонност и да се намали бумащината,надявам се,дано не съм голям оптимист.За цената на тока,сигурно ще расте но според мен по-бавно отколкото се очаква,хората нямат пари и са изцоцани до последно,карат на резерва,сметката на тока не е по желание а се плаща по задължение а и сега всеки се ограничават до разумния минимум!Едно сериозно покачване на цените ще се превърне в самоубйство на правителството, което го направи, ако увеличат скокообразно доходите тогава да! И с цените ще се случи същото ,но тогава излиза така, че си си купил сега централа със скъпите пари и си дефакто на загуба от инвестицията ,тъй като цената на фотоволтаиците се очаква да е близо до сегашната поне в близките 2-3 години.Въобще когато се говори за перспектива в БГсе поема почти винаги неразумен риск,логиката за нашите политици се процежда през хранилката и най-често е анти логична,граничеща с абсурда!
saraneron

Мнениеот venkap » 20.01.2014 11:24

saraneron, сега разбирам от къде идват различията по между ни. Ти разглеждаш, като консуматор единствено сервиза, а аз разчитайки може би неправилно анонса на vice77 от първия му пост добавям консумацията и от къщата.
vice77 написа:...Става въпрос за малка къща с автосервиз,като ме интересуват 2 варианта-за мощност от 3kw/h и втори вариант 6kw/h ,като тока ще се консумира на момента и няма да е в излишък никога.От колко,до колко часа е възможна работата при такова натоварване при 100% КПД?...
venkap

Мнениеот vice77 » 21.01.2014 17:42

Привет на всички!Виждам,че казуса е леко сложен...но хубавото е,че има хора,които са ме разбрали.venkap,правилно си ме разбрал(то си е написано),че освен сервиза има и къща,която също е голям консуматор,а най-добре е описал ситуацията bobolinka1.Не искам да се повтарям,но чисто и просто искам инсталация,която да покрива 3 или 6 kW ТОВАР(зависи от разликата в парите),като получената енергия се консумира МОМЕНТАЛНО ЦЯЛАТА,а когато КПД-то падне(мъглаа,облаци,зима,извънземни и т.н.) под необходимото се включва монопола...това е..просто за обяснение,но как е за изпълнение?И да подскажа още веднъж...на дневен ред е въпросът има ли я тази система и колко би ми струвало,а не за колко години се избива,рентабилно ли ще ми е и т.н.Решил съм твърдо и от разубеждаване няма смисъл...въпросът е колко хилядарки да приготвям горе долу и кой е в състояние да направи тая централка...ама и да работи :lol: И също много важно:не е ли по-добре да се направят стойки за панелите,които да се въртят или да им се променя градуса зимата и лятото за по-голямо КПД? Благодаря на всички за съветите!
vice77

Мнениеот venkap » 21.01.2014 18:45

Надявам се, да се намери достатъчно търпелив колега от форума, за да ти обясни, колко е малоумно да се захранват нагревателни (отоплителни) уреди с ток произведен от фотоволтаична централа.
venkap

Мнениеот bubolinka1 » 22.01.2014 15:35

За да не се "набарбалюка човека", е необходимо, ако сервиза му е въведен в експлоатация, да си сложи 22 панела по 250 вП и инвертор за 5 квП с двупосочен електромер и каквото ползвал-ползвал, каквото продал, продал, каквото купил, купил. Като му хареса... увеличава панелите, подменя инвертора с по-голям...., минава отново процедурата пред ЕРП и....ще го дадат по вестниците...До колкото ми казаха, този вид покривни инсталации, които не са само за продаване, а за задоволяване на личните нужди- за тях процедурата е по-лесна.
И да се обади на "ФИРМИТЕ", да му я направят. Никой не му даде такъв съвет- чак се чудя защо ?
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот fu4ko » 22.01.2014 16:45

Щото някои си знаят своето и не четът,че човека е напсал,че не иска да го разубеждават и твърдо е решил.
fu4ko

Мнениеот Vandal » 22.01.2014 17:00

bubolinka1 написа: Никой не му даде такъв съвет- чак се чудя защо ?

Може би заради това:
vice77 написа: нито да узаконявам проекти(не свързан към мрежата за да не съм централа),а да съм напълно независим от енергото
Аватар
Vandal

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали