Кога ще мога да продавам енергията си на когото си искам?

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Кога ще мога да продавам енергията си на когото си искам

Мнениеот Mateev » 10.02.2014 09:03

То във връзка с това възниква още един казус, който отдавна си го мисля, но не ми е ясно до какво ще доведе. Казуса е следния:

Ако утре аз реша да си разкача фотоволтаичната централа от мрежата и сам да си ползвам енергията, няма ли това да доведе до обявяването на тази централа за незаконна по ЗУТ? Ами какво ще стане с АУЕР, като спра да давам отчети за произведената електроенергия? Ами какво ще стане с фирмата, когато данъчните се нацупят, че нямам официални приходи от продажба на електроенергия? Няма ли да поискат да им платя отново ДДС-то върху оборудването? И въобще имам ли право да продавам на някой друг, различен от ЕРП-то? Имам ли право например да продавам сам на себе си от фирмата на физическото лице Росимир Матеев?

Въобще цялото узаконяване на централата и всички взаимодействия с властите и с институциите на държавата почиват на факта, че аз ЩЕ ПРОДВАМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ НА ЕРП-то. Та въпроса е какво ще се случи, ако перманентно СПРА ДА ПРОДАВАМ на ЕРП-то? Или продавам само някаква нищожна част и по този начин светна като коледна елха на компютрите на ЕРП-то, АУЕР и данъчните власти.

Ако има някой юрист във форума, може ли да внесе поне малко светлина по зададените от мене въпроси?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот BulSpace » 10.02.2014 09:15

Това най-добре да го попитаме в ДКЕВР и министерството на икономиката в писмена форма.

Ако кажат - "не" може да подхванем законодателна инициатива всеки производител да има право да продава на когото си иска без мега гига бумащини, лицензи, разрешителни и т.н....

Щом сме лоши и им тежим на обществото нека си продаваме тока и зелените сертификати както си искаме.
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот Joro762 » 10.02.2014 10:13

Mateev написа:То във връзка с това възниква още един казус, който отдавна си го мисля, но не ми е ясно до какво ще доведе. Казуса е следния:

Ако утре аз реша да си разкача фотоволтаичната централа от мрежата и сам да си ползвам енергията, няма ли това да доведе до обявяването на тази централа за незаконна по ЗУТ? Ами какво ще стане с АУЕР, като спра да давам отчети за произведената електроенергия? Ами какво ще стане с фирмата, когато данъчните се нацупят, че нямам официални приходи от продажба на електроенергия? Няма ли да поискат да им платя отново ДДС-то върху оборудването? И въобще имам ли право да продавам на някой друг, различен от ЕРП-то? Имам ли право например да продавам сам на себе си от фирмата на физическото лице Росимир Матеев?

Въобще цялото узаконяване на централата и всички взаимодействия с властите и с институциите на държавата почиват на факта, че аз ЩЕ ПРОДВАМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ НА ЕРП-то. Та въпроса е какво ще се случи, ако перманентно СПРА ДА ПРОДАВАМ на ЕРП-то? Или продавам само някаква нищожна част и по този начин светна като коледна елха на компютрите на ЕРП-то, АУЕР и данъчните власти.

Ако има някой юрист във форума, може ли да внесе поне малко светлина по зададените от мене въпроси?

Отговарям на някои от въпросите от опит.Не сключвате договор за достъп ерп ви изключва съдите се с тях така никой не може в нищо да ви обвини .За Ауер пускате молба свободен текст че поради спор който може да продължи с години не издавате документите за тях и приключвате и там .За данъчните предполагам също нямате проблем защото вината не е ваша а на ерп това е от мен.
Joro762

Мнениеот agro » 10.02.2014 15:54

Доколкото знам, не всеки търговец има право да продава (препродава) електроенергия. Един вид, да купувам от ЕРП и да продавам на съседа, който по някаква причина не е свързан изобщо към ЕРП-то. Иска се лиценз и т.н. и т.н. Такива случаи има много, даже моят е такъв, та по този повод си фактурираме с комшията всичко друго, но не и ток. Въпроса с производителите вероятно не е по-различен или поне аз така си мисля.
А по въпроса с хаоса при измерването - предполага се, че продавач ще е само този с централата, тоест трябва да се осигурят еднопосочност на предаването на енергия, измерването на количеството и договаряне на единичната цена. Ако комшията се явява баластния товар за излишното производство на централата и неговата сметка към ЕРП намалява, не мисля , че ще е особено сложно да се договори взаимноизгодна сделка.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Mateev » 10.02.2014 16:55

Сега се сещам, че ако се откажа да продавам на ЕРП-то, ще възникне и проблем с небалансите. Тоест ще ми скъсат гъза от небаланси. Май наистина най-елегантният начин ще е да ги предизвикам и да започнем да се съдим за нещо, и взаимно да протакаме делото години наред.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ВАЛАРИ » 10.02.2014 18:23

Доколкото разбирам,въвеждането на балансиращи групи,е с цел либерализация на пазара,нали затова и още не се търгуват зелени сертификати в България.Само дето го мътят от половин година,и пак не са го измътили както е редно,крайният клиент/Росимир Матеев примерно,/няма право да участва на свободния пазар/затова и Европа ни смъмри ,за пореден път/.
ВАЛАРИ

Мнениеот Joro762 » 10.02.2014 18:38

Mateev написа:Сега се сещам, че ако се откажа да продавам на ЕРП-то, ще възникне и проблем с небалансите. Тоест ще ми скъсат гъза от небаланси. Май наистина най-елегантният начин ще е да ги предизвикам и да започнем да се съдим за нещо, и взаимно да протакаме делото години наред.

Въз основа че нямаш договор за достъп не подписваш и договор за балансиране а и тогава винаги си на 0отдадено количество енергия така че няма как да не си балансиран .
Joro762

Мнениеот BulSpace » 10.02.2014 21:53

С АУЕР не бива да се къса връзката! Много е хубаво да си получаваме сертификатите и да ги продаваме в чужбина вместо държавата...
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот Joro762 » 11.02.2014 22:52

BulSpace написа:С АУЕР не бива да се къса връзката! Много е хубаво да си получаваме сертификатите и да ги продаваме в чужбина вместо държавата...
И Кога ще стане това колега ? Като ни знаят управляващите в чужбина и какви са мошеници само ще дойдат да ни купуват хартийките от АУЕР :D Че то тогава по- документи тогава ще излезе че 100%от произведената енергия в БГ е от ВЕИ :D
Joro762

Мнениеот ВАЛАРИ » 12.02.2014 13:33

Някой може ли да внесе малко яснота по въпроса,че не ми е ясно:Първо АУЕР по наше искане прехвърля на ЕРП-тата гаранциите за произход-защо,кое го налага,преференциалната цена,или ЗЕ.Някъде четох статия,че НЕК продава в Гърция сертификати на цени около 80 евро(не става ясно дали заMW или тон въглеродни емисии).от друга страна по непотвърдена информация в Германия се търгуват за от 25 до 50 евро MW.От страницата на АУЕР пък има заповед за ,как беше точно не помня,но обявяват гаранциите от 2012 г. за нетъргуеми поради изтекла давност.Задавам си тези въпроси,а и на Вас,защото все по-често се замислям,дали,ако не отпадне незаконната"такса"20%,да не се откажа от преференциалната цена(при мен тя е 188,10 лв. MW).По формулата таксата е ПЦ по отдадена в мрежата мощност по 20%,т.е. ако цената не е преференциална,а базисна(около100 лв заMW),и ако не прехвърлям на Енерго-про сертификатите,а си ги търгувам догодина,дали пък няма да съм по-добре.Е,ако пък допуснат и крайните клиенти до пазара,и намеря по-добра цена от базисната,е-хее.Мечти!!!А дали пък тогава няма в частност на мен само да ми наложат 20% "такса",щото съм на свръхпечалба?
ВАЛАРИ

Мнениеот BulSpace » 12.02.2014 16:56

Имаме си асоциациа - БСА и колегите се надявам да напишат едно писмо до АУЕР за да се изяснят всички тези въпроси.

Естествено за съдействие е необходимо поне да сме членове на БСА...
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот p.konov » 09.01.2015 17:25

Към днешна дата е напълно възможно да продавате произведената от вашите централи енергия по свободно договорени цени (на когото поискате).
Разбира се, условие на ЗЕ за да се случи това е да бъдете и лицензиран търговец на електрическа енергия, а насрещната страна, на която продавате да бъде регистриран на пазара участник (такъв, който е получил удостоверение за предоставен достъп от съответното ЕРП, към което е присъединен). След като тези условия бъдат изпълнени започвате да продавате електрическа енергия по реда на ПТЕЕ (тоест - почасово, с регистриране на графици в ММS, отговорност за небаланс и т.н.).

Има и друг вариант - да продавате произведената от вас електрическа енергия на лицензиран търговец (различен от ЕРП). За да бъде упражнено това право е необходимо договора за преференциално изкупуване с ЕРП да бъде прекратен, с което се отказвате и от преференциалните цени. Регистрирате се на пазара като независим производител, намирате купувач (лицензиран доставчик) и продавате пак по реда на ПТЕЕ - тоест, по регистриран почасов график за доставка. Отклоненията от графика се уреждат като небаланси в допълнителен договор между вас и търговеца.
Само за справка - цената, по която АЕЦ продава на свободен пазар е на нива 72.50 - 74.00 за банд товар. ФЕЦ произвеждат през деня и да кажем, че тяхната енергия ще бъде изкупувана като пик, модулиран график при цени от порядъка на 83.00 - 86.00 лв...

Просто към момента е нерентабилно. След десетина години, когато масата преференциални договори изтекат, производителите (или поне тези от тях, чиито централи все още могат да произвеждат и не са амортизирани) ще трябва да се обърнат към свободния пазар и да изберат една от двете форми по-горе
p.konov

Мнениеот Vandal » 09.01.2015 19:03

След десетина години ли, ха, ха.
Ами забравяш енергийната борса и зелените сертификати.
Ако следваме модела на развитите страни, то търговците ще са длъжни
да имат определен процент ВЕИ. Лично аз предпочитам зелените сертификати.
Я ми кажи ако търговец ми я купува на свободна договорена цена, то гаранцията
за произход на КОЙ трябва да бъде издадена!!!
По закон всички производители от ВЕИ трябва да са регистрирани в АУЕР.
И още нещо:
По закон обществения доставчик, крайния снабдител изкупуват цялото количество електроенергия от ВЕИ
В ПТЕЕ Чл. 15 ал.2 т.4 пише че ВЕИ по регулирани цени се сключват между ОД и КС
Е питам ние на регулирани цени ли сме или на преференциални!
Аватар
Vandal

Мнениеот p.konov » 10.01.2015 12:54

Гаранцията за произход се издава на търговеца, който изкупува произведената енергия. Работим и в момента с ВЕИ, чиято енергия изкупуваме по свободно договорени цени. Имам към 3600 зелени сертификата и се чудя какво да ги правя.

На регулирана преференциална цена сте. Какво странно има тук? Регулирана защото се определя от държавен орган и е валидна за двете страни п о договора - производител и купувач. Няма свободно договаряне. Преференциална защото е на нива над пазарните с цел стимулиране производството от ВЕИ до достигане на заложените в директивата нива.
p.konov

Мнениеот Vandal » 10.01.2015 17:18

Ами да помислим тогава.
Ако сме на регулирана - преференциална, то следва след като се откажа
от преференциална, да остане само регулирана :)
Този въпрос е задаван многократно пред ДКЕВР и никой още не ми е отговорил.
Ако сме регулирана, то следва на всеки производител да се прави индивидуална цена на определен период от време
така както е при лицензиантите. :) Има и още подводни камъни но след като си търговец съм сигурен че ги знаеш.
Аватар
Vandal

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ