То във връзка с това възниква още един казус, който отдавна си го мисля, но не ми е ясно до какво ще доведе. Казуса е следния:
Ако утре аз реша да си разкача фотоволтаичната централа от мрежата и сам да си ползвам енергията, няма ли това да доведе до обявяването на тази централа за незаконна по ЗУТ? Ами какво ще стане с АУЕР, като спра да давам отчети за произведената електроенергия? Ами какво ще стане с фирмата, когато данъчните се нацупят, че нямам официални приходи от продажба на електроенергия? Няма ли да поискат да им платя отново ДДС-то върху оборудването? И въобще имам ли право да продавам на някой друг, различен от ЕРП-то? Имам ли право например да продавам сам на себе си от фирмата на физическото лице Росимир Матеев?
Въобще цялото узаконяване на централата и всички взаимодействия с властите и с институциите на държавата почиват на факта, че аз ЩЕ ПРОДВАМ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ НА ЕРП-то. Та въпроса е какво ще се случи, ако перманентно СПРА ДА ПРОДАВАМ на ЕРП-то? Или продавам само някаква нищожна част и по този начин светна като коледна елха на компютрите на ЕРП-то, АУЕР и данъчните власти.
Ако има някой юрист във форума, може ли да внесе поне малко светлина по зададените от мене въпроси?