от Mateev » 21.02.2014 22:24
Оказва се, че електромера на Siemens PAC3200 е едно доста посредствено устройство, което отстъпва по качества на неговите аналози от другите фирми. Скъпа и безполезна играчка. Първо това не е електромер, а анализатор на мощността, но с доста посредствени функции. Всички по-евтини негови конкуренти го бият по функционалност. Единственото достойнство на PAC3200 е думичката SIEMENS, написана горе в ляво. Май други достойнства няма.
Какво има и какво няма:
1. Има мерене на токове, напрежения и мощности на 3-те фази.
2. Има мерене на енергия в 4-те квадранта, но само общата енергия на 3-те фази.
3. Има само две тарифи - дневна и нощна. Няма върхова енергия, което автоматично го прави безполезен за промишлена автоматизация.
4. Няма вграден часовник, за да може сам да си превключва между отделните тарифи.
5. Няма измеране на енергия на всяка фаза поотделно, което го прави негоден да се използва като 3 еднофазни електромера.
6. Регистрите за енергия са RW, което означава, че лесно може да се злоупотребява с тях. Всеки недоброжелател по мрежата може да си ги променя или трие когато си иска и колкото си иска.
Като цяло не е подходящ за промишлена автоматизация, защото няма 3 тарифи. Не е подходящ и за домашна автоматизация, защото много лесно може да се злоупотребява. Подходящ е само като индикатор на напрежения, токове и мощности, но тази базова функционалност може да бъде получена от много по-евтини устройства на конкурентни производители. Май единствената му ценност е, че е подходящ е за интеграция със Siemens контролери и системи, защото има готови библиотеки за WinCC и Step-7.
Като цяло съжалявам, че накупих една камара такива електромери, подвеждайки се само по лъскавите картинки от проспектите. Друг път такава грешка няма да правя. Цял живот съм поддържал вярванията си, че докато едно устройство не се купи и не се тества, нищо не може да се каже за неговите достойнства и недостатъци. Винаги така съм правил - купувал съм по едно и съм тествал, и в много от случаите съм откривал реални проблеми, неописани в документацията. И винаги съм оплювал такива мои конкуренти, които уж се правят на специалисти, а в действителност са виждали даденото устройство само по картинките по проспектите. Ето че сега и аз паднах в собствения си капан - похвалих го по-горе този електромер и дори сам си повярвах, че и купих 8 бройки. Ха-ха - а сега само няколко постинга по-долу вече го оплювам.
Mateev