MODBUS

Всичко за автоматизацията или Как да си направим "Къщата на бъдещето", "Завода на бъдещето" и как да контролираме, регулираме, преразпределяме енергийните ресурси и най-вече как да си намалим разходите за тези енергийни ресурси в бъдеще, използвайки ВЕИ и последните достижения на електрониката и автоматиката.

Модератори: Mateev, Admin

Re: MODBUS

Мнениеот Mateev » 12.02.2014 23:40

Foton написа:Кабелкомерс не е най-доброто място за закупуване на подобни изделия. По официални ценови листи на Siemens (т.е. преди да са ви направили отстъпка) цените са следните:.........

А би ли ни светнал все пак откъде можем да си ги купим тези електромери в България?

За Siemens всеки знае, но тъй като все още не са си отворили магазин в Габрово, предполагам се досещаш, че аз имам проблем с доставката им.

Дай някой линк на фирма с електронен магазин, откъдето мога да чукна с мишката и да си заявя каквото ми трябва.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 13.02.2014 14:14

Не знам каква е политиката на форума относно рекламата и за това моля предварително да бъда извинен.
Както добре знаете, всеки който се занимава професионално с тези неща си има предпочитани доставчици. Те са такива по редица причини и най-ниската цена не винаги е решаваща. В моя случай предпочитам да купуван нещата на Siemens или директно от Сименс България (лошото е че не поддържат нищо на склад и се чака няколко дни) или от Филкаб - Пловдив. Отстъпката, която получавам от базовите цени обикновено е една и съща, само дето Филкаб поддържат доста неща на склад. Т.е в резюме моите предпочитания са следните:

Siemens - от Филкаб или Сиеменс България
Schneider Electric - от Филкаб или ТМТ Елком
SMA, Q-cells - Филкаб
Schrack - Шрак България
Omron - Симел Плевен
Circutor - В и В изоматик

По принцип избягвам пазаруване от онлайн магазини защото обикновено цените са по-високи и не съм сигурен в гаранционното обслужване.
Ако не ме лъже паметта в Габрово има оторизиран партньор на Сименс, проверете го в сайта им.

P.S. Извинявай, пропуснах че може би Филкаб ви е пряка конкуренция и за това избягваш да купуваш от тях.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Mateev » 21.02.2014 22:24

Оказва се, че електромера на Siemens PAC3200 е едно доста посредствено устройство, което отстъпва по качества на неговите аналози от другите фирми. Скъпа и безполезна играчка. Първо това не е електромер, а анализатор на мощността, но с доста посредствени функции. Всички по-евтини негови конкуренти го бият по функционалност. Единственото достойнство на PAC3200 е думичката SIEMENS, написана горе в ляво. Май други достойнства няма.

Какво има и какво няма:
1. Има мерене на токове, напрежения и мощности на 3-те фази.
2. Има мерене на енергия в 4-те квадранта, но само общата енергия на 3-те фази.
3. Има само две тарифи - дневна и нощна. Няма върхова енергия, което автоматично го прави безполезен за промишлена автоматизация.
4. Няма вграден часовник, за да може сам да си превключва между отделните тарифи.
5. Няма измеране на енергия на всяка фаза поотделно, което го прави негоден да се използва като 3 еднофазни електромера.
6. Регистрите за енергия са RW, което означава, че лесно може да се злоупотребява с тях. Всеки недоброжелател по мрежата може да си ги променя или трие когато си иска и колкото си иска.

Като цяло не е подходящ за промишлена автоматизация, защото няма 3 тарифи. Не е подходящ и за домашна автоматизация, защото много лесно може да се злоупотребява. Подходящ е само като индикатор на напрежения, токове и мощности, но тази базова функционалност може да бъде получена от много по-евтини устройства на конкурентни производители. Май единствената му ценност е, че е подходящ е за интеграция със Siemens контролери и системи, защото има готови библиотеки за WinCC и Step-7.

Като цяло съжалявам, че накупих една камара такива електромери, подвеждайки се само по лъскавите картинки от проспектите. Друг път такава грешка няма да правя. Цял живот съм поддържал вярванията си, че докато едно устройство не се купи и не се тества, нищо не може да се каже за неговите достойнства и недостатъци. Винаги така съм правил - купувал съм по едно и съм тествал, и в много от случаите съм откривал реални проблеми, неописани в документацията. И винаги съм оплювал такива мои конкуренти, които уж се правят на специалисти, а в действителност са виждали даденото устройство само по картинките по проспектите. Ето че сега и аз паднах в собствения си капан - похвалих го по-горе този електромер и дори сам си повярвах, че и купих 8 бройки. Ха-ха - а сега само няколко постинга по-долу вече го оплювам.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 21.02.2014 22:40

В момента вече смело мога да кажа, че 12 каналния електромер ELNet-MC е абсолютен лидер във всяко едно отношение. Може да мери всичко, което си го помислите. Има регистри-броячи на всичко, което си го пожелаете. Само енергийните броячи са повече от 1000 (12 електромера*3 фази*4 квадранта*3 тарифи + общи броячи на различни нива). Общия брой канали надхвърля 10 000 - абе от пиле мляко, при цена от 1650 лева без ДДС, което прави 137.50 лв. на трифазен електромер или 46 лева на фаза. Това си е направо смешна цена. Та те хубавите токови трансформатори струват повече.

А когато нямате нужда от 12 електромера, а само от един - тогава ELNet LT Color може би е най-подходящото решение. Поне по проспектни данни превъзхожда този на Siemens поне 10 пъти. Като цена е два пъти по-евтин - 365 лв. без ДДС. Няма авансово да го хваля, за да не се издъня пак, но една бройка вече закупих и в следващите дни ще направя тестове да го кача на OPC сървъра и да видя какви са му каналите и дали комуникацията тече бързо и безпроблемно.

ПС: Не съм рекламно лице и нямам абсолютно никаква финансова изгода от това, че хваля или оплювам един или друг вид електромер. Казвам го това, за да не си помислите, че правя реклама на някого. Абсолютно съм безпристрастен и пиша всичките тези постинги, за да мога да помогна на други мои колеги да не допускат същите грешки, които ги допускам и аз.
Последна промяна Mateev на 22.02.2014 21:23, променена общо 1 път
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 21.02.2014 23:06

Казвам конкретни цени, защото вчера получих една оферта по мое запитване. Няма да казвам точно от коя фирма, за да не стане реклама. В България ELNet електромерите се предлагат от няколко фирми, така че сами можете да си ги намерите в интернет и да си поискате оферти. Тези цени, които ги пиша, са цени на една от фирмите, но не съм сигурен, че са възможно най-ниските. Приемете ги само като един ценови ориентир, посредством който можем да сравняваме електромерите на различните производители.

Та във връзка с това искам да ви насоча вниманието и към още две полезни устройства. Едното е ELNET LT Color, но без TCP/IP интерфейс. Има само RS-485 интерфейс. Интересното в това устройство е неговата цена - само 225 лв. без ДДС. Пак се води уред за измерване на параметрите на мрежата, но между другото си е и страхотен електромер със страхотен многофункционален цветен графичен дисплей. Има дори и версия с черно-бял дисплей, която е още по-евтина, но не и знам цената.

Второто интересно устройство е ELNET PQ, което е тежката артилерия в областта на измерването и анализа на параметрите на ел. мрежите. Може да измерва, анализира, визуализира текстово и графично и записва всичко свързано с токове, напрежения, мощности и техните хармоници от 1 до 64. Има и логика за детектиране на различни събития и аларми, както и много памет за поддържане на подробни логове години наред. Има и превъзходни електромерни функции, но те изглеждат като детска играчка на фона на цялата останала функционалност. Цената на това устройство е 1250 лв. без ДДС, но това е сравнително малка цена за превъзходната и прецизна измервателна лаборатория, която получавате срещу нея. Обикновенно когато се автоматизира даден завод, на входа на мрежовото захранване на завода се слага едно такова устройство, и после то непрекъснато помага да се изчиства електрическата схема на завода, да се прави баланс на фазите, да се детектират източници на смущения и т.н и т.н. Аз ще си сложа едно такова на входа на имота най-вече с тестови цели и от любопитство какво все пак е качеството на енергията, която ми я подава ЕРП-то. Пък и нали все пак трябва да видя плюсовете и минусите му, за да знам за в бъдеще да го хваля ли или да го оплювам.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 22.02.2014 17:38

[quote="Mateev..... Първо това не е електромер, а анализатор на мощността, но с доста посредствени функции. Всички по-евтини негови конкуренти го бият по функционалност. Единственото достойнство на PAC3200 е думичката SIEMENS, написана горе в ляво. Май други достойнства няма.
....

Като цяло не е подходящ за промишлена автоматизация, защото няма 3 тарифи. Не е подходящ и за домашна автоматизация, защото много лесно може да се злоупотребява.
.....
Като цяло съжалявам, че накупих една камара такива електромери, подвеждайки се само по лъскавите картинки от проспектите. ....[/quote]

Много добре казано! Това наистина е мрежов анализатор, а не електромер. И освен надписа Сименс в ъгъла има и дупка за RG45, дето по-евтините модели я нямат....

Освен това не разбрах какво имате в предвид под промишлена или домашна автоматизация. Електромера е средство за мерене и много рядко се ползва в автоматизирани системи. В такива системи основното изискване е надеждност на апаратурата и въпреки негативното ми отношение към Сименс ако трябва да монтирам нещо на 400км. от офиса си бих предпочел да е Сименс, Шнайдер или в най-лошия случай Circutor. Иначе се предлагат огромен брой подобни уреди (все пак сигналните процесори доста поевтиняха), но когато нещата опрат до гаранции и съпорт.....

Иначе сте прав за ELNet-MC. Превъзходен електромер, на за автоматизация не става поради една гадна подробност - работи само на общи шини. Т.е. не мога да съм сигурен какво е напрежението в/у конкретен товар (скъсани жици, отпаднал предпазител, лоши връзки....).

Като цяло уредите, които предлагате са повече за системи за енергиен мениджмънт отколкото за автоматика.
Моят избор е: по TCP/IP PAC3200, по RS485 - Circutor NRG96.
Ако смятате, че с тези PAC3200 сте се прекарали готов съм да Ви освободя от тях на цената на ELNET LT....
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот BulSpace » 25.02.2015 11:44

Колеги предложете бюджетно решение - 'направи си сам' за устройство, което следи дали фотоволтаичната централка изпомпва електроенергия към мрежата и ако е така да я изключва или пък да включва различни товари - бойлери, печки, дестилатори...
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот Mateev » 25.02.2015 13:31

Де да имаше лесен вариант - досега всички щяха да са го направили. За съжаление обаче задачата е доста сложна и няма как да се реши с малко пари.

Първо измерването дали получаваш или отдаваш енергия - ами това няма как да се направи по друг начин, освен с използването на електронен електромер или анализатор на мрежата, който после да се чете по TCP/IP от промишления контролер, който ще изпълнява логиката на комутациите. Накратко ето какви компоненти са необходими за една такава система:

1. При електромера на границата на имота - трябва да се измерват напрежения, токове и мощности в четирите квадранта по всяка една фаза поотделно
2. При слънчевата централа - трябва на всяка една фаза на всеки един инвертор да се сложат по 2 контактора. Един за свързване към електромера за продажба на енергия и втори за свързване към вътрешната схема на имота.
3. При слънчевата централа - на всеки един инвертор и на всяка една негова фаза също трябва да се измерва в четирите квадранта напрежение, ток и мощност.
4. Някъде в имота има промишлен контролер, който по някакъв интерфейс дистанционно чете какво се случва на границата на имота (към ЕРП-то), както и на всеки един извод на всяка една фаза на всеки един инвертор, и после този контролер решава сложна математическа задача, при която да намери оптимално превключване на контакторите на инверторите и/или консуматорите така, щото енергията да се оползотвори максимално добре, без при това да се връща в мрежата.

Всичко това при мене е реализирано като хардуер, но така и си остана с недонаписан софтуер, защото се оказа "мисия невъзможна" измислянето на алгоритъма така, щото да удовлетвори всички изисквания. Поиграх си 2-3 седмици и го изоставих, осъзнавайли колко е сложно всичко това. Ако бях решил да загубя 2-3 години от живота си, сигурно щях да успея, но има ли смисъл всичко това? Задачата е много сложна, ако трябва да се разреши в общия случай. Ако е някакво частно решение може би ще стане бързо, но в общия случай няма как да стане без много математика, изчислявана на голям компютър.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fast_inverter » 21.10.2015 10:22

това само като луда идея

1,
тиристори в посока от мрежата към консуматора
за да се блокира енергията да не излиза към мрежата

2.
тиристори и последователно свързан товар от консуматора към мрежата
това в паралел на 1.

товара по избор, но напрежението ще е само няколко волта
не се ли изконсумира излишната енергия напрежението ще се вдигне и инвертора ще изключи

проблема с това е че малка част от енегията преминававаща през тиристорите ще е топлинна загуба
не знам колко точно може би към 1%
fast_inverter

Мнениеот Mateev » 25.10.2015 13:03

Не ми стана ясно как това ще проработи при променливотокова мрежа, при която твоята схема си няма ни най-малка представа в каква посока се движи енергията. Би ли нарисувал каква точно схема си представяш, защото от обяснението ти нищо не се разбира.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fast_inverter » 27.10.2015 16:05

Тиристора е изобразен като последователно свързан диод и ключ
на тази схема има 4 тиристора изобразени по този начин

Схемата е само за да се разбере идеята за блокиране енергията в посока към мрежата
Прикачени файлове
PLUS.JPG
PLUS.JPG (97.25 KiB) Прегледано 18219 пъти
fast_inverter

Мнениеот fast_inverter » 27.10.2015 16:12

И негативната полувълна
Прикачени файлове
MINUS.JPG
MINUS.JPG (87.07 KiB) Прегледано 18218 пъти
fast_inverter

Мнениеот fast_inverter » 27.10.2015 16:37

Това е просто идея не претендирам да е работеща :lol:
fast_inverter

Мнениеот Mateev » 30.10.2015 23:27

А как ще обясниш на инвертора, че няма къде да отдаде енергията си в дадения полупериод. Той ще се напъва и като види, че тока през товара е малък, ще започне да вдига напрежението върху същия този товар. И понеже мрежата е отрязана от диода (тиристора), няма кой да поеме този ток и това ще доведе до задействуване на защитите по напрежение на инвертора.

Този сценарий съм го проигравал. Паралелно на мрежата и инверторите при мене има дизелов генератор. Нормално той е разкачен, но когато мрежата отпадне, той се запалва и започва да работи паралелно на инверторите. И когато няма достатъчно товар, получава се така, че инверторите в опитите си да прокарат в мрежата цялата налична енергия повдигат напрежението си и генератора от генераторен режим преминава в двигателен. Ефекта беше че се задействуват защитите както на инверторите, така и на генератора.

Помисли за някаква схема, която не ограничава енергията от инвертора към мрежата, а я ОТКЛОНЯВА НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ - например върху някакъв товар (да кажем топлене на басейна).

Иначе трябва да знаеш, че инверторите няма да се успокоят, докато не отдадат цялата си налична енергия в мрежата (товара). Просто лигиката им на действие е такава. Ако не могат да отдадат енергията, опитват се да го направят това посредством повишаване на напрежението или промяна на фазовото отместване на тока спрямо външното напрежение, което при мрежа, създадена от генератор, води до повишаване на честотата.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 30.10.2015 23:44

Единствената логична схема, при която можем да ограничим подаването на енергия към мрежата, е посредством някакъв регулируем товар, който да поема излишната енергия. Много съм мислил по тази схема и досега не съм открил лесен начин как тя да бъде реализирана. Това до което съм стигнал е да имаме серия от товари, напр. нагреватели, с мощност 1, 2, 4, 8, 16, 32 кW и т.н. и посредством някаква комутираща логика да можем да получим произволен товар например от 1 до 64 kW с дискрета на регулиране 1 kW. Някакъв промишлен контролер трябва да следи посоката и амплитудата на енергията и буквално през всеки един полупериод трябва да извършва комутации (напр. със симистори) съгласно измерванията през предишния полупериод. Схемата ще работи надеждно в 99.9% от случаите, но пак ще има изтървани полупериоди и външния електромер пак ще отчита някакъв малък процент на върната енергия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Домашна и Промишлена автоматизация с приложение на ВЕИ