Foton написа:А бе вие вярно ли ограничавате мощност на централи, закачени на НН ?!
И вярно ли някой прави това като гаси инвертори?
Не само че го правят като гасят инверторите ами попитай колко контактори предпазители и други подобни неща се потрошиха като ги гасят в 10 когато има вече товар в мрежите .
А за всичко си има интелигентни решения .
Днес имахме спор с един собственик на малка централа.
Той е с един инвертор на 30 Киловата Power One
Понеже няма как да спре нищо стигнал до извода да гаси кръгове от панелите

колко това е добре вече не знам да кажат по уните от мен
И така същия господин стигнал до 12 киловата мощност по един или друг начин .
Заговорихме се че от това губи пари ама не можах да го убедя и направихме следния тест.
Отидох до вкъщи и взех едно PMU Power One закачихме го на инвертора и с контролер дето случайно сам си направих преди няколко месеца когато бяха първите ограничения зададох на инвертора 40% изходяща мощност (или го ограничих с 60%)

. Накарах го да пусне всички панели и инверота показва 11.8 киловата до тук добре ама човека седи и ми се кефи че той и без всичкото това нещо пак си правел 12 киловата .
Къде е уловката сега ......... ПОчакахме да се появи облак по скоро го залисах с някакви глупости и облака дойде след 20 мин .
Какво се случи :
1,Инвертора продължи да произвежда 12 киловата въпреки сянката защото софтуера се самонагажда и балансира входящата мощност спрямо входящата почаках го да се сети ама той малко мързелив с мислите и реших да направим следния опит .
2. Махнах ограниченията и го накарах да спре пак панелите и да видим колко произвежда ..........
Оказа се че с контролера и облака произвежда 12 киловата а по неговия начин само 4 киловата ......обалака седя там около час ......
за този час човека загуби колко киловата според вас затова че си изключва панелите ???????
Извода е че лесното и безплатното обикновенно ти помага да загубиш пари ..... и това на 30 киловата я някой да сметне на 3 мегавата какво ще е ....