Ограничаване на производството на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Ограничаване на производството на ФЕЦ

Мнениеот dancho » 22.03.2014 23:00

Mateev написа:Ще успея - игра на хардуер и софтуер.

Можете да видите на Sunny Portal как е изглеждало днешното ограничение за мене. Вчера спирах цели инвертори, а днес лимитирах мощността им. Видимо се вижда, че днес имам с около 30% повече електропроизводство, при това спазих 40%-овите ограничения.

Нормално е като спреш инвертора той е мъртъв а когато го лимитираш той ще произвежда при облачно време ще премахне лимитирането за да достигне поставените стойности .
Преди няколко месеца се сетиха някои ваши колеги и инвестираха в системи за лимитиране още миналата година при ограниченията сметнаха че губят около 20% ако при теб са 30% значи смисъла от такава система е 10% по голям :)
dancho

Мнениеот ivo4007 » 23.03.2014 12:28

Ставайки от леглото тази сутрин с мисълта да си проверя мейла отивайки към шалтера на инвертора се сетих за предаването ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА ФОКУС.Сега е момента да идат да снимат онзи блок в София със централата на покрива.ДА снимат домоуправителя който щрака шалтери като ротативка.Да зададт въпроса защо централи в населени места с малка мощност трябва да се спират точно когато има слънце за да може тецове да горят въглища.Има много неразбиране на тази тема и такива предавания могат да разяснят донякъде предимствата на веи енергията.Дали авторите или продуцентите им четат този форум?Дали някой има контакт с тях?Само широка информираност може да приобщи още хора към нашата кауза.
ivo4007

Мнениеот Foton » 23.03.2014 15:34

А бе вие вярно ли ограничавате мощност на централи, закачени на НН ?!
И вярно ли някой прави това като гаси инвертори?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот GDG » 23.03.2014 16:53

Ограничаваме, защото и ние имаме писма от ЕСП, в които напомнят за глобичките, а те съвсем не са малки !!! :mrgreen: И без това всички се надпреварват да измислят начини да ни стрижат, а стригането въобще не е малко вече нали? Няма обяснение защо миналата година централите до 30 кW не се ограничаваха, а тая и те са в ... Може би логиката е – "Дали сме ви / на ЕРП – тата де / нормативна база с хубави глобички, ами стрижете, какво чакате". Интересно е дали някъде има информация, кои ограничават и кои не и пак ли има наши и ваши. То въпроса с публичността на информацията в енергетиката е .... :roll: А може би и това е още една вратичка за корупционни практики май ? Ограничавам но не давам !!!
GDG

Мнениеот Azizov » 23.03.2014 16:58

Аз съм вързан на СрН и си гася инверторите :( Знам че има начин да се контролират с fronius power control box, но се надявахме тази година да няма ограничения.
Azizov

Мнениеот dancho » 23.03.2014 19:33

Foton написа:А бе вие вярно ли ограничавате мощност на централи, закачени на НН ?!
И вярно ли някой прави това като гаси инвертори?

Не само че го правят като гасят инверторите ами попитай колко контактори предпазители и други подобни неща се потрошиха като ги гасят в 10 когато има вече товар в мрежите .
А за всичко си има интелигентни решения .
Днес имахме спор с един собственик на малка централа.
Той е с един инвертор на 30 Киловата Power One
Понеже няма как да спре нищо стигнал до извода да гаси кръгове от панелите :bom: колко това е добре вече не знам да кажат по уните от мен :)
И така същия господин стигнал до 12 киловата мощност по един или друг начин .
Заговорихме се че от това губи пари ама не можах да го убедя и направихме следния тест.
Отидох до вкъщи и взех едно PMU Power One закачихме го на инвертора и с контролер дето случайно сам си направих преди няколко месеца когато бяха първите ограничения зададох на инвертора 40% изходяща мощност (или го ограничих с 60%) :D . Накарах го да пусне всички панели и инверота показва 11.8 киловата до тук добре ама човека седи и ми се кефи че той и без всичкото това нещо пак си правел 12 киловата .
Къде е уловката сега ......... ПОчакахме да се появи облак по скоро го залисах с някакви глупости и облака дойде след 20 мин .
Какво се случи :
1,Инвертора продължи да произвежда 12 киловата въпреки сянката защото софтуера се самонагажда и балансира входящата мощност спрямо входящата почаках го да се сети ама той малко мързелив с мислите и реших да направим следния опит .
2. Махнах ограниченията и го накарах да спре пак панелите и да видим колко произвежда ..........
Оказа се че с контролера и облака произвежда 12 киловата а по неговия начин само 4 киловата ......обалака седя там около час ......
за този час човека загуби колко киловата според вас затова че си изключва панелите ???????

Извода е че лесното и безплатното обикновенно ти помага да загубиш пари ..... и това на 30 киловата я някой да сметне на 3 мегавата какво ще е ....
dancho

Мнениеот Foton » 23.03.2014 19:53

GDG написа:Ограничаваме, защото и ние имаме писма от ЕСП, в които напомнят за глобичките, а те съвсем не са малки !!![/b]

Странно, "писма от ЕСП", а аз си мислех, че енергетиката е консервативна система. Едно време са ме учили, а и в съвременните наредби пише така, че оперативни разпореждания се подават от съответния оперативен дежурен на този, дето трябва да ги изпълни. Никакви писма, димни сигнали, и-мейли и други щуротии. Отговорността я носи оперативния дежурен и той може да се разпорежда с всеки обект в системата. И тук е тънкия момент: на НН няма оперативни дежурни нито в ЕРП нито в ЕСО. Т.е.теоретично няма как да издадат валидно оперативно нареждане. Може би тия от ЧЕЗ го знаят и не се опитват. Въпреки, че точно ЧЕЗ са монтирали електромери с дистанционно дори и на фотоволтаици от по 5kW и по тях могат, ако искат, да ги следят в реално време.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот GDG » 24.03.2014 09:04

Това, дали следят или не данните в реално време ние не можем да знаем, но вероятно да, защото е трудно обяснимо, защо в тази нелека ситуация и за тях – ЕРП и ЕСП , те отделиха средства и подмениха електромерите с такива с дистанционно отчитане, независимо от това, че предните бяха на година, дори имаше такива, които въобще не бяха работели.Едва ли ще е само за по лесно отчитане, защото битовите потребители все още не се отчитат дистанционно.Явно са знаели какво ще дойде и .... се подготвиха. :bom: Войната срещу ВЕИ, в това число и срещу фотоволтаични централи до 30 кW, в които са инвестирали предимно малки български фирми се води на широк фронт, под вещото ръководство на кой ..... познайте с първия път :lol:
GDG

Мнениеот Lupus » 24.03.2014 09:23

А нали се сещате каква война ще се разрази срещу ВЕИ ако се намери енергоефективен начин за електролиза и отделяне на водорода и колите с гориво водород намерят широко приложение?
Енергийната зависимост в световен мащаб държи в подчинение хората и цели нации. Енергийно независимия човек е истински свободен човек в модерния свят.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот dancho » 24.03.2014 09:56

Свободата или салама :)
Май повечето хора предпочитат салама :)
dancho

Мнениеот ivanski » 24.03.2014 13:46

Това, дали следят или не данните в реално време ние не можем да знаем, но вероятно да, защото е трудно обяснимо, защо в тази нелека ситуация и за тях – ЕРП и ЕСП , те отделиха средства и подмениха електромерите с такива с дистанционно отчитане, независимо от това, че предните бяха на година, дори имаше такива, които въобще не бяха работели.Едва ли ще е само за по лесно отчитане, защото битовите потребители все още не се отчитат дистанционно.Явно са знаели какво ще дойде и .... се подготвиха. :bom: Войната срещу ВЕИ, в това число и срещу фотоволтаични централи до 30 кW, в които са инвестирали предимно малки български фирми се води на широк фронт, под вещото ръководство на кой ..... познайте с първия път.

Смяната на електромерите беше направена по-скоро заради балансирането и изчисляването на часовите разлики.
ivanski

Мнениеот Joro762 » 24.03.2014 14:50

ivanski написа:Това, дали следят или не данните в реално време ние не можем да знаем, но вероятно да, защото е трудно обяснимо, защо в тази нелека ситуация и за тях – ЕРП и ЕСП , те отделиха средства и подмениха електромерите с такива с дистанционно отчитане, независимо от това, че предните бяха на година, дори имаше такива, които въобще не бяха работели.Едва ли ще е само за по лесно отчитане, защото битовите потребители все още не се отчитат дистанционно.Явно са знаели какво ще дойде и .... се подготвиха. :bom: Войната срещу ВЕИ, в това число и срещу фотоволтаични централи до 30 кW, в които са инвестирали предимно малки български фирми се води на широк фронт, под вещото ръководство на кой ..... познайте с първия път.

Смяната на електромерите беше направена по-скоро заради балансирането и изчисляването на часовите разлики.
Следат ги колеги -)))Когато ми трябваха доказателства че не ми е нужен теле тъбис и имаше ограничения миналата година .И получих писмо към края че не съм спазвал ограниченията и аз ги попитах с какво ще ми го докажете те ми го доказаха -)))знаеш ли какви списъци излизат по минути как не си я спирал ,а те ми пишат как сега са ме предали на Есо какво съм правил и те щели да се занимават с мен -))А аз им казах да си е...т магаретата и им благодарих за доказателството че на нас не са ни нужни теле тъбиси по 20 хилки и да си ги заврът в хралупите тях-)))даже вече в друга тема го писах като беше актуално-)))
Joro762

Мнениеот ivanski » 24.03.2014 16:09

Някой виждал ли е тези нареждания от ЕСО? Щото ако е само устно... ще ме целуват по ......!:)
ivanski

Мнениеот BLOT » 24.03.2014 16:11

Качени са на сайта на ЕСО.
Последна промяна BLOT на 25.03.2014 08:59, променена общо 1 път
BLOT

Мнениеот Joro762 » 24.03.2014 22:59

ivanski написа:Някой виждал ли е тези нареждания от ЕСО? Щото ако е само устно... ще ме целуват по ......!:)

Колега никой не го е видял ,защото няма такова нещо това си е на ерпетата измислица
Joro762

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали