За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот bubolinka1 » 16.05.2014 08:58

Абсолютно съм съгласен с Вас, както казахте
Mateev написа:МОДУЛИТЕ СА В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ - нови, девствени и неупотребявани и без никаква драскотинка по тях. Ако може да са в неразпечатани кашони

http://www.etsolar.com/upload/Product/2 ... 172181.pdf

А обявената цена от 319лв без ДДС за 250W монокристален модул, е под най-ниската възможна в РБ, а и в чужбина в момента. / по мои данни/. Покажете ми по-ниска цена някъде и ще я съобразя още. / пък може и аз да си купя ако са толкова изгодни :D /

П.С. тези модули са резултат от отпаднало намерение, а не в резултат от променена законодателна инициатива и могат да бъдат полезни. Ако считате, че не е мястото на тези разсъждения тук. Няма да пиша повече.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот bubolinka1 » 19.05.2014 14:37

Считам, че е подходящо и моля да приемете, да бъде създадена тема, т.е. място на което да е видно :
Кои реално имена на електроинженери могат да се ползват при проектиране на покривни системи, които проекти трябва да бъдат представяни в ЕРП-тататата.
Предложението ми е само за тях, тъй като покривните до 30кВ не са обхванати от моментното пренасищане обосновало доклада на енергийното министерство за достигнатите цели по 2020.

П.С. Ако в момента непрофесионалист трябва да наема електроинженер за изготвяне на становище/проект за представяне пред ЕРП ще му е много трудно. Както г-н Матеев писа, собствениците на малките покривни системи предпочитат да си ги сглобят сами, но в различните райони на страната кой да бъде този електроинженер, който да даде становището/ със съдържание на проекТ/ за покривната система до 30 кв ? Защото покупката може да е от отдалечено място заради цената/ каквото е Габрово например/, но монтажа на отдалечено място, а документите пред ЕРП МНООООГО. Защото ЕРП се интересува не само от системата, но също от сградата,от защитата, от собствениците в нея, от взаимоотношенията помежду им, от разрешенията им за ползване, от заземлението, от мълнията, - както при мене. Ако соларната фирма бъде отдалечена, кой ще бъде електроинженера тогава/ с различните видове правоспособност/ ?- Моля, помагайте!

В тази скапана държава, вместо най-трудното да бъде да се закупи системата и да се монтира. Това се явява най-лесното.
bubolinka1

Мнениеот Mateev » 19.05.2014 16:08

Моите клиенти ме пишат мене за Електроинженер, нищо че съм отдалечен.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 20.05.2014 10:10

Mateev написа:Моите клиенти ме пишат мене за Електроинженер, нищо че съм отдалечен.

Какво означава "Пишат"?
И къде го "Пишат"?
Първото място, където могат да те напишат, че си Електроинженер е в Дипломата за завършено образование, за което се учи 4 + 2(за магистър).
Вярно, че в БГ дипломата често не означава нищо, но понякога не е така.

А за проектантите - те ( вкл. и аз) са най-псуваните хора на обекта, защото (както често се получава при фотоволтаичните системи) проектират нещо, което не са го пипнали. Да не говорим, че често проектантите по различните части не са се виждали и не са пили заедно дори и по едно кафе. И всеки си проектира за него си, а изпълнителя накрая го "ЯДЕ".
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Foton » 20.05.2014 12:01

Хм. В закона за висше образование няма понятие инженер....
Къде точно дават дипломи за такива@
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот KD Solar » 20.05.2014 12:38

Foton написа:Хм. В закона за висше образование няма понятие инженер....
Къде точно дават дипломи за такива@

Някъде да съм споменал закона за висше образование?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Foton » 20.05.2014 20:37

А как се става инженер?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Mateev » 20.05.2014 20:58

KD Solar написа:
Mateev написа:Моите клиенти ме пишат мене за Електроинженер, нищо че съм отдалечен.

Какво означава "Пишат"?
И къде го "Пишат"?
Първото място, където могат да те напишат, че си Електроинженер е в Дипломата за завършено образование, за което се учи 4 + 2(за магистър).
Вярно, че в БГ дипломата често не означава нищо, но понякога не е така.

А за проектантите - те ( вкл. и аз) са най-псуваните хора на обекта, защото (както често се получава при фотоволтаичните системи) проектират нещо, което не са го пипнали. Да не говорим, че често проектантите по различните части не са се виждали и не са пили заедно дори и по едно кафе. И всеки си проектира за него си, а изпълнителя накрая го "ЯДЕ".

В закона нищо не пише, но дипломите ми покриват целия обхват от знания, за които биха могли да се заядат:
1. Средно образование - Ел. мрежи, централи и подстанции - специализация Ядрени електроцентрали
2. Висшо образование 1 - Електронна техника и автоматизация на производството
3. Аспирантура - незавършена - Електрически машини и апарати - Линейни стъпкови двигатели
4. Второ висше - Финанси и търговия на международните валуни пазари

Ха-ха - къде ще ме барнат, ако тръгнат да търсят някаква компетенция.........

Не че това съм го научил в училище. Научил съм го защото ми е било интересно и съм се блъскал по въпроса. Научил съм това и още много друго. В съвременния живот обаче не са важни знанията и опита, а хартийките с печати, които притежаваш. Е аз поимвам някоя друга хартийка.......

Иначе за да те признаят ЕРП-тата като отговорен персонал, изискват в дипломата ти да пише ЕЛЕКТРОИНЖЕНЕР. Ами в моята диплома точно това пише, така че нямаше никакъв проблем моите клиенти да ме обявят за лице за контакт, поддръжка и оперативен персонал, и да приложат копие от моята диплома.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.05.2014 21:01

Може да се бъзикате, но така си беше. В момента не се знае на колко централи аз съм отговорно лице, и най-интересното е, че до ден днешен никое ЕРП не ми е звъннало да ме накара да правя някаква оперативна работа по някоя централа. Явно всичко е проформа.......
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 20.05.2014 21:08

И като е тръгнала темата така.Да питам,има ли завършил инженер-проектант със специалност фотоволтаични електроцентрали.
Дори и преди години,електрониката беше профилирана,като силова,промишлена,медицинска и т.н.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 20.05.2014 21:09

Аз не знам дали има завършили, но такива специалности има в Габровския и в Софийския университет. До година-две фотоволтаични инженери в България ще има под път и над път. Няма да има модули и централи, но това е друга тема........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 20.05.2014 22:56

Mateev написа: В съвременния живот обаче не са важни знанията и опита, а хартийките с печати, които притежаваш.

Матеев, ти си работодател. Ти какво признаваш - "хартийките" или знанията и опита?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот KD Solar » 20.05.2014 23:00

Foton написа:А как се става инженер?

Извинявай, ама първите ти 70 поста бяха смислени и правиха впечатление. Ти кажи как се става инженер?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот bubolinka1 » 21.05.2014 09:42

Стига, стига. Всеки знае, че без висшето образование интелекта не може да се развие. Опита и хартийките отделно, да ги обсъждат тия дето нямат едното или другото.

Двама се "издадоха", че могат да изготвят проекти и становища. Дано станат повече, за да има избор за най-удобният, в случай, че потрябва някому за системата.
bubolinka1

Мнениеот Lupus » 21.05.2014 14:22

KD Solar написа:
Foton написа:А как се става инженер?

Извинявай, ама първите ти 70 поста бяха смислени и правиха впечатление. Ти кажи как се става инженер?

Ами аз в МЕИ имах един преподавател, който казваше:
"Колеги, МЕИ няма да ви направи инженери. То само Ви дава правото, да станете такива."
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали