За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот Foton » 21.05.2014 15:45

KD Solar написа:
Foton написа:А как се става инженер?

Извинявай, ама първите ти 70 поста бяха смислени и правиха впечатление. Ти кажи как се става инженер?

Sorry, явно иронията ми е била много тънка...
Исках да отбележа, че от 20 години в България няма ВМЕИ, а университети. Според закона за висше образование в тези университети се придобива звание бакалавър или магистър. Както казах в този закон думата инженер не се използва никъде.
Според мен не може да станеш инженер с университетско образование. Задйте си въпроса защо MIT е институт и ще схванете разликата.
Така, че Lupus е безкрайно прав, в тези университети ти дават право да станеш инженер, а дали ще станеш зависи само от средат в която ще попаднеш и от теб...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Vandal » 21.05.2014 19:58

bubolinka1 написа:Стига, стига. Всеки знае, че без висшето образование интелекта не може да се развие.

МОЛЯ!! Това е най-глупавото нещо което съм прочел напоследък.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 21.05.2014 21:02

Не е баш така. Висшето образование си е много важно и според мене то ми даде нещо, която нямаше как да го получа някъде другаде:

Висшето образование ми даде МАНТАЛИТЕТ !!!

Висшето образование ме срещна с хора, които са ПОДБРАНИ. Докато в средното образование дружах с хора , с които си комуникирахме кой каква мацка е изчукал и как после се е напил като свиня, в института се срещнах с други хора, бих казал хора с едно ниво по-висока интелигентност. Искаш или не - ставаш като тях. Променя се начина ти на мислене и начина ти на разсъждение.

Според мене приемните изпити за даден университет се явяват един филтър, който разделя по-интелигентните хора от стадото. На по-знаещите и по-можещите им се дава шанс да продължат развититето си в живота, а всички останали остават на дъното в тинята и после цял живот пълнят кръчмите и продължават да се хвалят кой кого изчукал и как се е напил като свиня. Всъщност приемните изпити за университетите разделят обществото на две части - знаещи и можещи и бъдещи бизнесмени и управляващи, а от другата страна остава стадото от работници, обречени на ниски заплати и на беднотия цял живот.

Да има изключение и в двете групи, но те са много малки като процент от общия брой.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 21.05.2014 21:45

Vandal написа:
bubolinka1 написа:Стига, стига. Всеки знае, че без висшето образование интелекта не може да се развие.

Не знам може ли без висше образование..... Англичаните казват, че за да си интелегентен ти трябват три университета: един, завършен от дядо ти, един от бащат ти и един от теб.
Склонен съм да не им вярвам, защото имам зад гърба си само едно ВМЕИ, а се смятам за сравнително интелегентен. Ама знае ли човек...
Иначе сериозно: професионалните си умения не съм получил във ВМЕИ, там получих начин на мислене. Това е най-важното, останалото можеш да го научиш навсякъде.
Лошото е че сега абитуриентите са повече от местата във ВУЗ и в ТУ - София може да влезеш да учиш автоматика например със среден(3) по математика и то от матурата.....пълен цирк! И балообразуващ предмет е български език!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Lupus » 22.05.2014 08:35

@Mateev,
Всичко това, което пишеш за приемните изпити беше така, но по мое време и по твое време, когато сме ги държали. Тогава в "Електроника" се влизаше с две шестици от приемните изпити и диплома с успех над 5.50.
Сега е така, както казва Foton - влиза се и с тройка и местата във ВУЗ са повече от кандидатите. Един от съдружниците ми докато си правеше дисертацията водеше и упражнения в МЕИ Варна. Оплакваше ми се, че не може от цял поток да намери две-три свестни момчета, които искахме да привлечем на работа по един проект, при това с добро заплащане. Накрая просто обобщи - "Боклук влиза, боклук излиза!"
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот bubolinka1 » 22.05.2014 14:25

Vandal написа:
bubolinka1 написа: Всеки знае, че без висшето образование интелекта не може да се развие.

Къде отидоха проблемите на начинаещите, ония с покривите до 30квП, които до 2020г ще са единствените нови клиенти на фотоволтаичната асоциация? Ония със "залежалата стока". Болна тема за образованието на лидер ли напипахме ? Или поле за самоизява, вместо добронамереност сред членската маса ?

П.С. Освен, че двама се "издадоха", че могат да изготвят електропроекти за покривни системи, друга полезност на темата не видях.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Vandal » 22.05.2014 16:46

Асоциациите нямат клиенти а членове.
Останалото не ти го разбирам.
Знам че с този ник пишете двама(съпруг и съпруга) и може би за това.
Някои хора бъркат професията с интелекта.
Висшето образование не означава че си интелигентен.
Добре е човек да е образован ама да твърдиш че без висше интелекта не можел да се развива е пълен абсурд.
Да не почвам с примерите че поста ще стане доста дълъг.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0% ... 0%BA%D1%82
Аватар
Vandal

Мнениеот lz1wvm » 22.05.2014 19:58

Foton написа:Иначе сериозно: професионалните си умения не съм получил във ВМЕИ, там получих начин на мислене. Това е най-важното, останалото можеш да го научиш навсякъдe
\
Останалото е практика,а тя няма как да се научи(направи) след като някой няма нужното образование....защото той не може да работи тази професия,за да натрупа професионални умения. :)

Vandal написа:
Висшето образование не означава че си интелигентен.
Добре е човек да е образован,ама да твърдиш че без висше интелекта не можел да се развива е пълен абсурд.

Вярно е че висшето образование не е критерий за интелигентност,но за да се развива човек в определена насока(професия) е нужно да има теоретична основа. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Vandal » 22.05.2014 23:01

Ако под теоретичната основа разбираш висше образование, то много ще ми е интересно
например каква теоретична основа са имали Роналд Рейгън или пък Тони Блеър. :)
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 23.05.2014 03:42

Не знам защо спорите за глупости. Няма такова понятие като ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, просто защото няма как с една единствена думичка да обозначим познанията и опита на различните хора в толкова много на брой различни сфери от науката и технологиите. Как ще сравните познанията на един хирург, с познанията на един програмист или един детектив например? Как ще определите кой е по-интелигентен?

Вярно е че има тестове за интелигентност, но те измерват всичко друго, но не и интелигентноста. Те може би измерват логическото мислене, при това много неточно, защото ако човек си купи книжка с тестове за интелигентност и я реши цялата, след това лесно ще постига коефициент на интелигентност 160-180 и дори повече. Нима една книжка с квадратчета и триъгълничета те прави по-умен само за няколко часа? Да, ама не.

Няма как да сравним познанията на хората в другите професии, различни от нашата, защото ние не знаем какво те знаят и какво не знаят. Няма как да се сравним дори самите себе си с други колеги от нашата специалност, защото също ние НЕ ЗНАЕМ КАКВО НЕ ЗНАЕМ !!!

Любимата ми мисъл:
ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО ЗНАЕ, НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО НЕ ЗНАЕ !!!

Това автоматично води след себе си до извода, че повечето хора на тази планета имат неоправдано високо самочувствие за собственото си знание и възможности просто защото не знаят какво не знаят. Ето например в пчеларския форум всички пчелари са на мнение, че пчеларството е една много сложна наука, която човек трябва да я учи 40 години и пак няма да я научи. Те просто не знаят колко са сложни останалите науки, и си вярват на собствените си самозаблуди. Ние пък инженерите се надуваме, че сме на ти с електрониката, но си нямаме ни най-малка представа колко сложна може да бъде например микробиологията или пък да кажем генетиката или философията.

Колкото до образованието - да, помага, и то много. От висшето образование човек научава какво има човечеството като знание, и къде да го търси. Само това и нищо повече. Да, когато бях студент много неща не ги научих, но запомних че ги има. Запомних думичките Спектрален анализ (Бързо преобразуванеие на Фурие) и след години това ми потрябва. И след като знаех че го има, разтърсих се, намерих го, и направих вярната програма за едни анализи на вибрации. От висшото образование си спомням, че имаше нещо като Теория на вероятностите. И след много години когато създадох FOREX брокер, сетих се за тази теория, издирих я, прочетох я, и този път обаче я запомних, защото вече ми беше интересна. И до ден днешен я ползвам при вземането на бизнес-решения. С две думи висшето образование ми даде информация КАКВО Е ПОСТИГНАЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО и сега за много неща знам, че ги има, и ако ми потрябват, ще ги потърся и ще ги науча.

С две думи висшето образование ме информира КАКВО НЕ ЗНАМ и къде мога да го потърся, ако ми дотрябва. А хората с начално и средно образование НЕ ЗНАЯТ КАКВО НЕ ЗНАЯТ, и затова не го и търсят при вземането на важни решения. Това според мене е огромната разлика между двете категории хора.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.05.2014 04:04

Ще преведа и един пример с вземане на решение от различните категории хора:

Да приемем, че на един пчелар са му откраднали кошерите. Това е по реални случаи и е ежедневие в пчеларските среди. Каква е реакцията на различните групи хора?

1. Пенсионерите - "Мамицата и на тази държава. Трябва някой да направи нещо, за да спре тези безобразия. Не е ли време да се вдигнем на протест пред министерството на земеделието?"
2. По-незнаещите - Започват да мислят как да организират охраната на пчелините си. Представят си преди всичко жива въоръжена охрана и как ще пребият от бой крадеца, когато го хванат.
3. По-знаещите - Сещат се за законите и че не трябва да убиват или пребиват крадеца. Започват да обсъждат във форумите какви видеонаблюдения или други електронни охранителни системи могат да сложат по пчелините.
4. Аз - Предприех редица ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ, които да намалят ВЕРОЯТНОСТТА ОТ КРАЖБА. Сложих (скрих) RFID лепенки във всеки един кошер и всяка една рамка. Информирах всички по форумите, че това съм го направил. Така всеки един потенциален пчелар-крадец в България вече знае, че ако открадне кошери на Матеев, при намирането им ще имам 100%-ово електронно доказателство, че това са моите кошери. Предприех и други мерки, но те трябва да останат в тайна, за да са ефективни. Искам да кажа, че аз просто осъзнавам факта, че кражбите са част от нашия живот. Не се оплаквам на никого и не очаквам държавата или полицията да ме защити. Направих си анализ на ситуацията и взех решения, които веднага ги приведох в действие. Използвах високи техннологии, защото ЗНАЕХ ЧЕ ГИ ИМА, и ги потърсих, и ги намерих, и ги изучих, и ги употребих.

Тоест взех според мене възможно най-евтиното и най-високоефективното решение за справяне с проблема просто защото ЗНАЕХ какво е постигнало човечеството до момента, намерих го, изучих го и го внедрих. Незнаещите нямаха никакъв шанс да открият подобно решение, и затова техните решения бяха скъпи и неефективни.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 23.05.2014 06:14

Vandal написа:Ако под теоретичната основа разбираш висше образование, то много ще ми е интересно
например каква теоретична основа са имали Роналд Рейгън или пък Тони Блеър. :)

Най-вероятно са имали късмет,или връзки за да се издигнат на такива длъжности.Но както каза г-н Матеев,прочети за теория на вероятностите,и ще видиш колко такива късметлии има. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 23.05.2014 08:41

И като сме се разфилософствали на тема знание-незнание има един интересен парадокс: "Колкото повече знаем, толкова повече не знаем".
Обяснението е следното:
Приемете обема от вашите знания затворен в един балон, а цялото човешко познание се намира извън балона. Контакта на вашето знание със световното е повърхността на балона. Колкото повече учите вие вкарвате от световното знание (извън балона) в главата си (вътре в балона) Така обаче вие го надувате и увеличавате неговата повърхност, а тя е контакта ви със световното знание. Тоест колкото повече знаете, разбирате повече колко не знаете. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 23.05.2014 10:25

Абе Матеев,
Вие инженерите сте били големи философи.
Сега очаквам да сложиш и микро чип на всяка пчела. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот bubolinka1 » 23.05.2014 10:36

Да не би да приемате членове, които нямат нищо фотоволтаично ?
Или пък основателите са също случайни хора/представители на организации/ , а не вносители или производители?
Vandal написа:Асоциациите нямат клиенти а членове.
Останалото не ти го разбирам.

Не Ви се получават разсъжденията в тази кръгова отбрана. Защо я водите, кой е срещу Вас ?

Лош въпрос ли беше поставен, да се изявят електроинженерите, които имат способност да изготвят електропроект за покривни ФТЕЦ до 30квП системи ?

П.С. Къде го чукаш, къде се пука. Ще констатирам отново. Усещането за кой е "По-по най, в тези организации не ме напуска". После българите били виновни. Кога тръна властва над дърветата? Когато те са отказали да властват, за да не оставят добрите си плодове, тъй като те карат хората да идват при тях, да ги почитат уважават и да приемат грижат от тях.
"Да живее тръна !" се чува често.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали