от Mateev » 23.05.2014 03:42
Не знам защо спорите за глупости. Няма такова понятие като ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, просто защото няма как с една единствена думичка да обозначим познанията и опита на различните хора в толкова много на брой различни сфери от науката и технологиите. Как ще сравните познанията на един хирург, с познанията на един програмист или един детектив например? Как ще определите кой е по-интелигентен?
Вярно е че има тестове за интелигентност, но те измерват всичко друго, но не и интелигентноста. Те може би измерват логическото мислене, при това много неточно, защото ако човек си купи книжка с тестове за интелигентност и я реши цялата, след това лесно ще постига коефициент на интелигентност 160-180 и дори повече. Нима една книжка с квадратчета и триъгълничета те прави по-умен само за няколко часа? Да, ама не.
Няма как да сравним познанията на хората в другите професии, различни от нашата, защото ние не знаем какво те знаят и какво не знаят. Няма как да се сравним дори самите себе си с други колеги от нашата специалност, защото също ние НЕ ЗНАЕМ КАКВО НЕ ЗНАЕМ !!!
Любимата ми мисъл:
ВСЕКИ ЗНАЕ КАКВО ЗНАЕ, НО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО НЕ ЗНАЕ !!!
Това автоматично води след себе си до извода, че повечето хора на тази планета имат неоправдано високо самочувствие за собственото си знание и възможности просто защото не знаят какво не знаят. Ето например в пчеларския форум всички пчелари са на мнение, че пчеларството е една много сложна наука, която човек трябва да я учи 40 години и пак няма да я научи. Те просто не знаят колко са сложни останалите науки, и си вярват на собствените си самозаблуди. Ние пък инженерите се надуваме, че сме на ти с електрониката, но си нямаме ни най-малка представа колко сложна може да бъде например микробиологията или пък да кажем генетиката или философията.
Колкото до образованието - да, помага, и то много. От висшето образование човек научава какво има човечеството като знание, и къде да го търси. Само това и нищо повече. Да, когато бях студент много неща не ги научих, но запомних че ги има. Запомних думичките Спектрален анализ (Бързо преобразуванеие на Фурие) и след години това ми потрябва. И след като знаех че го има, разтърсих се, намерих го, и направих вярната програма за едни анализи на вибрации. От висшото образование си спомням, че имаше нещо като Теория на вероятностите. И след много години когато създадох FOREX брокер, сетих се за тази теория, издирих я, прочетох я, и този път обаче я запомних, защото вече ми беше интересна. И до ден днешен я ползвам при вземането на бизнес-решения. С две думи висшето образование ми даде информация КАКВО Е ПОСТИГНАЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО и сега за много неща знам, че ги има, и ако ми потрябват, ще ги потърся и ще ги науча.
С две думи висшето образование ме информира КАКВО НЕ ЗНАМ и къде мога да го потърся, ако ми дотрябва. А хората с начално и средно образование НЕ ЗНАЯТ КАКВО НЕ ЗНАЯТ, и затова не го и търсят при вземането на важни решения. Това според мене е огромната разлика между двете категории хора.
Mateev