Mateev написа:Ще преведа и един пример с вземане на решение от различните категории хора:
Да приемем, че на един пчелар са му откраднали кошерите. Това е по реални случаи и е ежедневие в пчеларските среди. Каква е реакцията на различните групи хора?
1. Пенсионерите - "Мамицата и на тази държава. Трябва някой да направи нещо, за да спре тези безобразия. Не е ли време да се вдигнем на протест пред министерството на земеделието?"
...
Искам да кажа, че аз просто осъзнавам факта, че кражбите са част от нашия живот. Не се оплаквам на никого и не очаквам държавата или полицията да ме защити. Направих си анализ на ситуацията и взех решения, които веднага ги приведох в действие. Използвах високи техннологии, защото ЗНАЕХ ЧЕ ГИ ИМА, и ги потърсих, и ги намерих, и ги изучих, и ги употребих...
Спомням си случай, в който съдията не намира достатъчни основания да осъди крадец, който краде охранителна камера (акта на кражбата е записан от самата камера). Дори не се сети да попита крадеца какво прави в частния имот...
Докато има нерегламентиран пазар, ще има и кражби и слаба държава, затова пенсионерите са прави в случая, според мен.