За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот venkap » 23.05.2014 10:49

Mateev написа:Ще преведа и един пример с вземане на решение от различните категории хора:
Да приемем, че на един пчелар са му откраднали кошерите. Това е по реални случаи и е ежедневие в пчеларските среди. Каква е реакцията на различните групи хора?
1. Пенсионерите - "Мамицата и на тази държава. Трябва някой да направи нещо, за да спре тези безобразия. Не е ли време да се вдигнем на протест пред министерството на земеделието?"
...
Искам да кажа, че аз просто осъзнавам факта, че кражбите са част от нашия живот. Не се оплаквам на никого и не очаквам държавата или полицията да ме защити. Направих си анализ на ситуацията и взех решения, които веднага ги приведох в действие. Използвах високи техннологии, защото ЗНАЕХ ЧЕ ГИ ИМА, и ги потърсих, и ги намерих, и ги изучих, и ги употребих...

Спомням си случай, в който съдията не намира достатъчни основания да осъди крадец, който краде охранителна камера (акта на кражбата е записан от самата камера). Дори не се сети да попита крадеца какво прави в частния имот...

Докато има нерегламентиран пазар, ще има и кражби и слаба държава, затова пенсионерите са прави в случая, според мен.
venkap

Мнениеот Mateev » 23.05.2014 12:07

Хич не са прави. По-грешно решение от тяхното няма как да се измисли. Те не търсят вината в себе си, а в НЯКОЙ ДРУГ. Те не правят нищо по въпроса и чакат НЯКОЙ ДРУГ да направи нещо вместо тях. Е има да чакат до второ пришествие. Те просто не мислят, защото са свикнали държавата и ПАРТИЯТА да мислят вместо тях.

Когато се провалят в нещо, първата им работа е да си потърсят НЯКОЙ ДРУГ ВИНОВНИК за собствения си провал.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 24.05.2014 09:12

bubolinka1 написа:Усещането за кой е "По-по най, в тези организации не ме напуска".

Извинявай - ама точно тук не си прав (права).
Идеята за тази "организация" се роди на една среща на "малките" инвеститори.
Факт е, че там присъствахме 3-4 фирми инсталатори и 1-2 консултанти.
Но хората, като теб бяха 50.
Факт е, че който си направи централата забрави за "организацията" до ... слуха за въвеждане на таксите.
Тогава в едно крайно квартално софийско кафене се събраха 100 човека.
Факт е, че всичко беше на доброволен принцип - "двигателите" си отделяха от личното и служебно време да тичат по срещи.
Вярвай ми - и сега е така - кой когато може тича по институциите.
Онзи ден - кръгла маса в парламента.

Тук няма "по-по-най".
Не забравяйте, че БСА още не беше официално регистрирана и успя да предложи централи до 5 и до 30kWp - 6-та категория.
Това е най-голямата заслуга на БСА и всеки, който има ценртала до 30kWp трябва да го знае - едни хора от БСА гониха други (немога да кажа че са хора /дупедати/) по магистралата с личните си коли, спираха ги в аварийната лента и им даваха в ръка предложенията за промени в закона. Тия предложения се писаха от Скайп групи по нощите. Тези писания отвориха очите на тези, които могат и искат да гледат. Тези писания бяха прочетени и приети в парламентарна зала.

Съжелявам, че разводних темата...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот lz1wvm » 30.05.2014 21:20

2007 година,някой хора си направиха миницентрали(ФЕЦ) 5-та категория....2008 имаше събиране на ентусиастите в тази индустрия.Но там не се говореше за инвеститори на 5-30 киловатови централи,а за инвеститори и инсталатори на 200 киловатови и по-големи централи :?:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот philippa » 14.07.2014 22:00

Здравейте, от известно време проучвам инвестицията във фотоволтаичен парк и производтсво на "зелена" енергия, но основния първоначален проблем ми е,че имам собствена земя,която е с подходящи размери и място за изграждане, но над самия имот минава високо напрежение. Това дали ще представлява проблем, понеже никъде не успях да намеря в законовата уредба нещо, което да е по-конкретно е моя случай. Благодаря предварително.
philippa

Мнениеот KD Solar » 14.07.2014 23:07

philippa написа:... но над самия имот минава високо напрежение. Това дали ще представлява проблем, понеже никъде не успях да намеря в законовата уредба нещо, което да е по-конкретно е моя случай...

Ако имате скица на имота - разгледайте я. Ако нямате - извадете си от общинската служба.
Ако през имота действително минава "Високо напрежение", тогава имате СЕРВИТУТНА ИВИЦА - т.е. там не може да строите нищо, камо ли пък Фотоволтаична система.
Имота в регулация ли е, има ли "партида" към ЕНЕРГОТО?
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 15.07.2014 07:47

За голяма централа става. Правили сме го този номер. Подава се молба за проучване на начина на присъединяване и след това когато дойде представител на ЕРП-то за оглед, с него се договаря да предпише жиците на далекопровода между два или повече стълбове да се свалят под земята с кабел. След това се прави проект, одобрява се в общината, и от този момент нататък никой не може да попречи на изпълнението на този план. Имаме централи, на които сме проектирали и правили смъкване на няколко междустълбия под земята, включая и с промяна на трасето им (да заобикалят участъка с модули).

С две думи - възможно е, но ще струва много пари, време и главоболия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот philippa » 15.07.2014 13:53

Mateev написа:За голяма централа става. Правили сме го този номер. Подава се молба за проучване на начина на присъединяване и след това когато дойде представител на ЕРП-то за оглед, с него се договаря да предпише жиците на далекопровода между два или повече стълбове да се свалят под земята с кабел. След това се прави проект, одобрява се в общината, и от този момент нататък никой не може да попречи на изпълнението на този план. Имаме централи, на които сме проектирали и правили смъкване на няколко междустълбия под земята, включая и с промяна на трасето им (да заобикалят участъка с модули).

С две думи - възможно е, но ще струва много пари, време и главоболия.

надали на някого ще му се занимава да променя сегашното трасе, което върви към София ,заради моето желание по изграждането на централа, въпреки че се намира над частен имот. А дали знаете тогава на какво разстояние от самия далекопровод може да се строи, защото самата площ, над която стоят жиците не е по-широка от 10 метра и има достатъчно странично пространство, имота е голям. Знам, че по закон под такива далекопроводи не трябва да има високо строителство, но в моя случай няма да е толкова високо..
philippa

Мнениеот KD Solar » 15.07.2014 21:54

philippa написа: А дали знаете тогава на какво разстояние от самия далекопровод може да се строи, защото самата площ, над която стоят жиците не е по-широка от 10 метра и има достатъчно странично пространство, имота е голям. Знам, че по закон под такива далекопроводи не трябва да има високо строителство, но в моя случай няма да е толкова високо..

Знае го - НАРЕДБА № 16 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА СЕРВИТУТИТЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ

Ама боб ли да хвърляме за вида на далекопровода???

Аз съм имал случай - на един стълб закачени по две въздушни линии 20kV - сервитута ми беше по 11м от оста на дълекопровода т.е. ивица от 22м.

Ходи в общинската служба по кадастър (ако е УПИ) или по земеделие ако е земеделска земя и ВИЖ колко е сервитута.
На скицата е нанесен. Скицата струва 4лв - колкото кило боб.

И по наредба - никакво строителство не можеш да имаш в сервитута.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот nadzor » 16.07.2014 08:58

philippa написа:Ходи в общинската служба по кадастър (ако е УПИ) или по земеделие ако е земеделска земя и ВИЖ колко е сервитута.
На скицата е нанесен.

И там не е сигурно, че може да се види сервитута.
Ако имотът е по кадастрална карта - в кад. карта не са нанесени сервитути, възможно е да ги има само в имотния регистър, ако ЕРП е благоволило да си ги впише.
Ако имотът е земеделска земя - в кадастъра на възстановената собственост са нанесени сервитути, но те са по старата наредба, тоест с по-голяма ширина от сега действащата наредба. При предстоящо строителство, преди да се извади нова скица, трябва да се провери (писмено) какво е трасето на далекопровода и на база на писмения отговор да се иска от фирмата по поддръжка на кадастъра (чрез поземлената комисия) намаляване на широчината на сервитута, ако широчината му е по старата наредба.
nadzor

Мнениеот Mateev » 16.07.2014 12:44

На практика строителство е възможно, но това което построиш, не трябва да отговаря на определението за СТРОЕЖ. Например ако не надхвърля височина от 1 метър, това не е строеж. Аз се възползвах от това определение и съвсем незаконно и без разрешение си построих законен паркинг - 6 метрово уширение на улицата пред дома с паркоместа за десетина коли. Дори отзад сложих подпорна стена, за да не се свлича баира. Ха-ха ..... дори някой ме издаде и идваха на проверка. Въртяха се, сумтяха, мериха височината на подпорната стена, и след това се натовариха на колата си и си заминаха, без да ми напишат акт.

Та мисля че така ще е и под далекопроводите - можеш да асвалтираш, можеш дори да строиш нещо ниско - напр. кучешки колибки или както е при мене - кошери и стойки за кошери. Ха-ха - ако модулите ги наслагаш легнали на земята и използваш централата за лични цели, това всъщност не е незаконен строеж, дори и да го сложиш под далекопровод.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 16.07.2014 12:58

Mateev написа:На практика строителство е възможно, но това което построиш, не трябва да отговаря на определението за СТРОЕЖ. Например ако не надхвърля височина от 1 метър, това не е строеж. Аз се възползвах от това определение и съвсем незаконно и без разрешение си построих законен паркинг - 6 метрово уширение на улицата пред дома с паркоместа за десетина коли. Дори отзад сложих подпорна стена, за да не се свлича баира. Ха-ха ..... дори някой ме издаде и идваха на проверка. Въртяха се, сумтяха, мериха височината на подпорната стена, и след това се натовариха на колата си и си заминаха, без да ми напишат акт.

Та мисля че така ще е и под далекопроводите - можеш да асвалтираш, можеш дори да строиш нещо ниско - напр. кучешки колибки или както е при мене - кошери и стойки за кошери. Ха-ха - ако модулите ги наслагаш легнали на земята и използваш централата за лични цели, това всъщност не е незаконен строеж, дори и да го сложиш под далекопровод.

А уж времето не е толкова топло, а се пишат врели не кипели!

И като ти се свлече НЕЗАКОННАТА ПОДПОРНА СТЕНА и смачка комшията, пак ли ще пишеш че не било строеж?
Не че в БГ някой спазва норматвните и законови изисквания, ама за това сме на това дередже. И после - след Е.ане - Плакане.
Аз пример - Аспарухово.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Mateev » 16.07.2014 17:39

Едно време Колю Фичето е строил мостове без ЗУТ и до ден днешен не е паднал нито един от тях. Наклонената кула в Пиза също не е паднала. Не е паднала и Айфеловата кула. Май проблемите започват именно в момента на измислянето на регулировките (какъвто е Българския ЗУТ), а не преди това. Ха-ха - Колизеума, пирамидите и много други древни строежи са оцелели до ден днешен именно защото на фараоните, римляните и гърците не им е хрумвала еретичната мисъл да си измислят собствен ЗУТ.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 16.07.2014 19:34

По твоята логика, след като си цитирал надживелите времето си постройки, всичко останало дето не го виждаме днес, а неминуемо е построено къде и как е изчезнало. Та за да останат повече постройки, а не само 5-6 моста и 100-тина мегапроекта (за които със сигурност има проект одобрен от 20-тина специалиста + кредиторите естествено), са измислени регулациите. За да може и Сульо и Пульо, а не само Кольо Фичето да построят устойчиви сгради.
За да се избере Кольо Фичето за даден строеж той е сравняван със Сульо и Пульо, на които са им падали сградите, и са се спрели на баш майстора. И след много проби и грешки взели че сътворили ЗУТ. Така е по-евтино и малко по сигурно.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот KD Solar » 16.07.2014 22:59

Mateev написа:...Наклонената кула в Пиза също не е паднала. ...

Това е много не уместен пример.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали