писмата от ДКЕВР

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: писмата от ДКЕВР

Мнениеот ferdy » 25.06.2014 19:01

Колеги, като гледам съобщението на страницата на ДКЕВР, много ми мяза да искат от абсолютно всички фирми информация, подготвям едно писмо-запитване до ДКЕВР за да ги питам. Но при всички случаи, на който са пратили изрично писмо, молим да отговори, проверката ще търси разминавания между инвестиционните разходи, обявени в отчетите и тези, заложени в ценовите решения на комисията, като ще обръща внимание и на експлоатационите разходи, защото явно не могат да си ги представят.
ferdy

Мнениеот sunny_boy-2 » 25.06.2014 20:00

Не създавайте излишно паника. Има ли някой от вас които смята, че е нормално, професионално и отговорно да се изисква такъв род информация ( която е публично достъпна) по този начин, а именно с публикуване на някакво съобщение на сайта????? Нима ние сме задължени да следим сайта на "независимата" дкевр и не отговаряйки на това съобщение е някакъв вид нарушение??? Ако всеки един от нас сложи по едно съобщение на сайта си дали дкевр ще ги следи всичките, не ми се вярва. Ако имат нужда от информация нека да я поискат по надлежния път, но отново казвам, че според мен искат точно определена информация, която да им е удобна да направят изгодно за тях заключение.
sunny_boy-2

Мнениеот Joro762 » 25.06.2014 20:07

sunny_boy-2 написа:Не създавайте излишно паника. Има ли някой от вас които смята, че е нормално, професионално и отговорно да се изисква такъв род информация ( която е публично достъпна) по този начин, а именно с публикуване на някакво съобщение на сайта????? Нима ние сме задължени да следим сайта на "независимата" дкевр и не отговаряйки на това съобщение е някакъв вид нарушение??? Ако всеки един от нас сложи по едно съобщение на сайта си дали дкевр ще ги следи всичките, не ми се вярва. Ако имат нужда от информация нека да я поискат по надлежния път, но отново казвам, че според мен искат точно определена информация, която да им е удобна да направят изгодно за тях заключение.
Колега много си прав .Само да те питам в кой точно от ДКЕВР търсиш профисионално и отговорно отношение , у Баросовия ли ? :D
Joro762

Мнениеот ferdy » 25.06.2014 20:43

Мите, както виждаш не създавам паника, обяснявам, че ще питам ДКЕВР дали съобщението е поставено с цел всички да си дадат отчетите, не само тези, на които са ги поискали и после ще пишем да кажем какъв е отговора (ако има такъв, разбира се). Ако получаваш бюлетините, в един от последните обясних защо се искат отчетите доста нашироко. В наша полза е да се представят повече отчети, за да видят от комисията, че нямаме свръхпечалба в нашия сегмент и че инвестиционните и експлоатационните разходи са ни по-високи от заложените в решенията на комисията от години насам.
ferdy

Мнениеот sunny_boy-2 » 25.06.2014 21:24

Не го приемай като упрек, не е насочен към теб лично. Молбата ми е към всички колеги, нека да сме наясно кога какво се изисква от нас, а не без да е необходимо, само като щракнат с пръсти и ние да им даваме документи. В тази връзка смятам, че със съобщение на сайта е несериозно да изискваш информация от всички фирми, затова и си мисля, че искането им не е сериозно. Дано "независимата" дкевр наистина да разгледа финансовите отчети, нещо в което се съмнявам, особено след като прочетох писмото с което са сезирали ЕК - в него те твърдят:

ДКЕВР счита, че регламентираната в ЗЕВИ схема, при която е налице задължение за изкупуване от страна на НЕК на произведената от ВИ електрическа енергия по завишени преференциални цени, като в същото време на производителите от ВИ са гарантирани дългосрочни договори и прекомерна възвръщаемост на инвестициите...
sunny_boy-2

Мнениеот Joro762 » 25.06.2014 21:26

ferdy написа:Мите, както виждаш не създавам паника, обяснявам, че ще питам ДКЕВР дали съобщението е поставено с цел всички да си дадат отчетите, не само тези, на които са ги поискали и после ще пишем да кажем какъв е отговора (ако има такъв, разбира се). Ако получаваш бюлетините, в един от последните обясних защо се искат отчетите доста нашироко. В наша полза е да се представят повече отчети, за да видят от комисията, че нямаме свръхпечалба в нашия сегмент и че инвестиционните и експлоатационните разходи са ни по-високи от заложените в решенията на комисията от години насам.
Ако разгледат моите отчети трябва да вдигнат изкупните цени
Joro762

Мнениеот ferdy » 25.06.2014 21:51

Joro762 написа:
ferdy написа:Мите, както виждаш не създавам паника, обяснявам, че ще питам ДКЕВР дали съобщението е поставено с цел всички да си дадат отчетите, не само тези, на които са ги поискали и после ще пишем да кажем какъв е отговора (ако има такъв, разбира се). Ако получаваш бюлетините, в един от последните обясних защо се искат отчетите доста нашироко. В наша полза е да се представят повече отчети, за да видят от комисията, че нямаме свръхпечалба в нашия сегмент и че инвестиционните и експлоатационните разходи са ни по-високи от заложените в решенията на комисията от години насам.
Ако разгледат моите отчети трябва да вдигнат изкупните цени

Жорка, това им и обясняваме, че трябва да ги вдигат най-малко с допълнителните такси.
ferdy

Мнениеот Joro762 » 26.06.2014 08:03

Малинке ,с това некадърно племе не можеш се разбра.Само лъжи можеш да чуеш и това е,ако получат куфарчето от ЕВН тогава всичко им е ясно!
Joro762

Мнениеот petyostoev » 26.06.2014 16:17

И аз получих писмо и съм им изпратил документите .Те като са си наумили едва ли ще се съобразят с нашите отчети.Кога ще ги обобщят,кога ще ги анализират и пресметнат отново? Имат само един два дена.Виж ако бяха я искали тази информация преди месец,месец и нещо от всички фирми щеше да изглежда доста по сериозно.Освен ако не удължат срока.А дано ама надали.
petyostoev

Мнениеот sunny_boy-2 » 26.06.2014 17:09

Хитри са обаче, знаят от кои централи да искат отчети - такива, който са на печалба и такива със субсидии от 80% от ЕС и ще си направят заключение, че има свръхвъзвръщаемост, нещо подобно на оная "новина" по медиите, че виждаш ли имало централи, които работели по 32 часа в денонощие.
sunny_boy-2

Мнениеот Joro762 » 26.06.2014 17:12

petyostoev написа:И аз получих писмо и съм им изпратил документите .Те като са си наумили едва ли ще се съобразят с нашите отчети.Кога ще ги обобщят,кога ще ги анализират и пресметнат отново? Имат само един два дена.Виж ако бяха я искали тази информация преди месец,месец и нещо от всички фирми щеше да изглежда доста по сериозно.Освен ако не удължат срока.А дано ама надали.
Те сега нали на змесечие ще актуализират .Малко им е на година да ни цмокат кръвчицата та на тримесечие .....
Joro762

Мнениеот Joro762 » 26.06.2014 17:14

sunny_boy-2 написа:Хитри са обаче, знаят от кои централи да искат отчети - такива, който са на печалба и такива със субсидии от 80% от ЕС и ще си направят заключение, че има свръхвъзвръщаемост, нещо подобно на оная "новина" по медиите, че виждаш ли имало централи, които работели по 32 часа в денонощие.

Е ма аз съм нагъл без да ми го искат им го изпратих ,брех да го объркат в купа и да го пуснат да видиш резил ...Абе тоя селски тарикат Боевия няма ли да си хвърля оставката вече ?До кога ще му търпиме на него глупостите ?Я на ЮмЗ -то в теца да си ходи къде му е местото ....
Joro762

Мнениеот ivo4007 » 29.06.2014 22:32

Мой колега от Казанлък с покривна централа на покрив до 30 киловата е получил искане от ДКВЕР за този отчет още миналата седмица. Аз не съм получавал. И двете централи са еднакви -визирам дати на присъединяване и изкупна цена. Дали наистина има значение печалбата на фирмата? Моята е с кредит като вноската не стига да се покрие от прихода, а при него кредит няма, а е ползвал собствени средства за инвестицията. Очевадно е че аз съм на загуба засега а той на печалба. Дали наистина не искат избирателно такива отчети? Аз сега длъжен ли съм да пращам? Ще има ли някаква глоба ако не пратя?
ivo4007

Мнениеот Joro762 » 29.06.2014 22:46

ivo4007 написа:Мой колега от Казанлък с покривна централа на покрив до 30 киловата е получил искане от ДКВЕР за този отчет още миналата седмица. Аз не съм получавал. И двете централи са еднакви -визирам дати на присъединяване и изкупна цена. Дали наистина има значение печалбата на фирмата? Моята е с кредит като вноската не стига да се покрие от прихода, а при него кредит няма, а е ползвал собствени средства за инвестицията. Очевадно е че аз съм на загуба засега а той на печалба. Дали наистина не искат избирателно такива отчети? Аз сега длъжен ли съм да пращам? Ще има ли някаква глоба ако не пратя?
Такава им е идеята на шушляците !!Някъде видях че глобите са от 5до 50 хилки ,тези хора не познават парите ,те 2 лева извън държавнана ясла не са изкарали ,как да ги познават -) пращай в единия случай губиш 2,50 лв - писмо и 20 листа хартия ,другия да ти сложат глоба ,не че няма да е бутнеш в съда ама що да се занимаваш с хора които така или иначе цял ден нищо не правят ,та с теб да си разнообразяват деня -)))
Joro762

Мнениеот Mateev » 30.06.2014 02:04

Аз имам две централи до 30 kWp, като старата е правена с модули по 3.0 EUR/Wp и ми излезе като себестойност почти 300 000 лева. Въпреки високата цена от 56 стотинки, тази централа няма да ми се изплати и за 15 години. Втората централа е с евтини модули и ми излезе около 120 000 лева. Тя е с изкупна цена 29 стотинки и ще се изплати за около 10 години.

Та искам да кажа, че хитреците от ДКВЕР ми поискаха счетоводните отчети на евтината централа, но НЕ МИ ПОИСКАХА на скъпата. Тоест те съзнателно са правили подбор от кои централи да искат и от кои - не. Следователно това проучване ВЕЧЕ Е ОПОРОЧЕНО. Просто е ПЛАНИРАНО да бъде опорочено. И още от сега знам какъв ще е резултата - ще кажат:

Вижте колко евтини са централите, пък си продават тока за 80 стотинки.

Почти съм сигурен, че така ще стане. ДКЕВР не се нуждае от нашите счетоводни отчети, защото отдавна е наясно с това какви са приходите и разходите. ДКЕВР се нуждае от поредната фалшификация, уж вече по документи, и на базата на тази фалшификация "законно" да ни отнеме половината от доходите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи